TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 24.3.2023.

Nijedan raskid sa partnerom nije lagan.

Olakšanje, zbunjenost, slomljeno srce, tuga... sve su to sasvim normalne reakcije na kraj veze. Čak i ako se stvari završe na zdrav i produktivan način, vjerovatno ćete i dalje razmišljati o bivšem partneru i danima koje ste provodili skupa.

 

Foto: freepik.com

 

Evo nekoliko savjeta koje biste trebali pratiti u prvih mjesec dana nakon raskida kako biste uspješno prešli preko raskida.

 

Recite ne playlisti sa baladama i tužnim pjesmama
 

Ne, Celine Dion i All by Myself nije pjesma koju želite slušati nakon raskida. Tužna ili romantična muzika samo će pogoršati stvari. Pokušajte da ne slušate te muzičke žanrove. Razmislite o tome da napravite listu svojih omiljenih pjesama.

 

 


Također možete slušati podcaste, audio knjige ili našu Bonjour Spotify proljetnu listu ispunjenu plesnim ritmovima i pjesmama uz koje je izazov ne zapjevati.

 

Izbjegavajte negativno pričati o bivšem partneru
 

Ako vi i vaš bivši imate istu grupu prijatelja, negativne priče će na kraju doći do njega zato ako želite da posložite svoje misli i pređete preko svega što se dogodilo, razgovarajte sa prijateljicom od povjerenja. Ona će vas saslušati, dati utješne riječi i pomoći vam da nastavite dalje.

 

Foto: unsplash.com

 

Ne gledajte vaše zajedničke fotografije
 

Definitivno nemojte pregledavati stare slike nakon što raskinete. Ovo je siguran način da probudite osjećanja i da poželite svog bivšeg nazad. Ako vam je cilj da se potpuno odvojite od te osobe onda uklonite sve podsjetnike na njih kako biste mogli slobodno krenuti dalje.

 

Foto: unsplash.com


 

Kreirajte nove uspomene! Snimanje novih fotografija kako biste zamijenili stare jedan je od načina da se ublaži bol zbog raskida.

 

Ne gledajte poruke
 

Korak koji se nadovezuje na savjet iznad je da ne pregledate stare poruke i dopisivanja.

 

Foto: unsplash.com



Dugoročno gledano, bit ćete mnogo sretniji ako ne dozvolite da vas te poruke iskušavaju.

 

Ne biste trebali izbjegavati druženja i prijatelje
 

Sasvim je oki uzeti jedan period za sebe, ali pokušajte ne izbjegavajte prijatelje nakon raskida jer pravi prijatelji će htjeti biti uz vas da vas utješe. Isplanirajte dan za zajedničku kupovinu, idite u kino, provedite spa dan ili pozovite prijatelje u svoju kuću. Ako izbjegavate ljude osjećat ćete se usamljenije i mnogo teže ćete preboljeti bivšeg.

 


 

Pokušajte minimizirati vrijeme provedeno na društvenim mrežama
 

Pokušajte sa svojim prijateljima uraditi detoksikaciju na društvenim mrežama. Na vama je da li ćete nastaviti da pratite svog bivšeg na društvenim mrežama, ali samo budite upozoreni jer je bolno vidjeti ih kako rade stvari bez vas, a rastužit će vas kada vidite njihovog novog partnera/-icu.

 

Foto: unsplash.com

 

Ne žurite u drugu vezu
 

Nakon što raskinete, nemojte odmah ulaziti u drugu vezu. Dajte sebi vremena da se emocionalno i fizički ozdravite. Odvojite malo vremena za sebe, uživajte u prijateljima i potražite lekcije koje ćete naučiti iz svog raskida.

 

Foto: unsplash.com



***
Naslovna fotografija: unsplash.com


Bonjour

Nećete vjerovati koliko je jednostavno: 2 recepta koji nestaju s tanjira - za 5 minuta

TEKST: Bonjour.ba

Nećete vjerovati koliko je jednostavno: 2 recepta koji nestaju s tanjira - za 5 minuta Nećete vjerovati koliko je jednostavno: 2 recepta koji nestaju s tanjira - za 5 minuta

Ovaj dvojac začina i tekstura je hit među gurmanima, garantujemo da ćete ga poželjeti svaki dan!

Kad poželite nešto brzo, a opet posebno za pojesti, dobra tjestenina i sočan namaz od tunjevine mogu biti savršen izbor. Buonetti tjestenina, dostupna u svim Tropic i Crvena jabuka marketima, nastala je po tradicionalnoj italijanskoj recepturi od durum pšenice, a nudi čak 12 različitih oblika – sa i bez jaja. 

 




Njen kvalitet odmah ćete osjetiti, a još je slađe kad je uparite s nečim što ima dašak pikantnosti. Tu u igru ulazi AsDoMar tunjevina, poznata po pažljivo odabranim održivim izvorima i vrhunskom ukusu, kao i Kulino Hot&Spicy sos koji daje baš onu pravu vatru za nepce. 

Spojite sve to u lagani, kremasti i ljuto-dimljeni namaz, a pored njega poslužite hrskavu pastu iz friteze na vrući zrak koja će vas oduševiti svojim zlatno-hrskavim izgledom i aromama. Ovaj miks tekstura i ukusa podići će svaku večeru, ali i užinu na sasvim novi nivo.

 




Spicy tuna pašteta  


bonjour_ba_Crvena_Jabuka_G_1


Sastojci: 

  • 1 konzerva AsDoMar tunjevine (u maslinovom ulju) 
     
  • 1 kašika Kulino Hot&Spicy sosa 
     
  • 100 g krem sira 
     
  • 1 kašika majoneze 
     
  • Malo limunovog soka 
     
  • So, biber po ukusu 
     
  • Prstohvat dimljene paprike (opcionalno)
     



bonjour_ba_Crvena_Jabuka_018


Sastojke stavite u blender ili posudu za štapni mikser – ocijeđenu AsDoMar tunjevinu u maslinovom ulju, krem sir, kašiku Kulino Hot&Spicy sosa, majonezu, malo limunovog soka, so i biber po ukusu te prstohvat dimljene paprike ako volite intenzivniji ukus. 

Sve dobro izmiksajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Ako volite spicy note, slobodno dodajte još malo Kulino sosa.


bonjour_ba_Crvena_Jabuka_05

bonjour_ba_Crvena_Jabuka_09

bonjour_ba_Crvena_Jabuka_018
 

Hrskava pasta iz friteze na vrući zrak  


bonjour_ba_Crvena_Jabuka_G_2


Sastojci:   
 

  • 150 g Buonetti tjestenine (npr. penne ili fusilli) 

  • 1-2 kašike maslinovog ulja 

  • Prstohvat soli, bibera 

  • Začini po želji: dimljena paprika, bijeli luk u prahu, origano 

  • Parmezan
     



bonjour_ba_Crvena_Jabuka_010


Skuhajte 150 grama Buonetti tjestenine (najbolje penne ili fusilli) al dente, dakle 1-2 minute kraće od uputstva na pakovanju, zatim je ocijedite i osušite kuhinjskim papirom. U zdjeli je izmiješajte s 1-2 kašike maslinovog ulja, prstohvatom soli i bibera te začinima poput dimljene paprike, bijelog luka u prahu i origana po želji. 

Tako pripremljenu pastu stavite u fritezu na vrući zrak na 200°C oko 10 do 15 minuta, povremeno je protresite da bi postala jednako zlatno-hrskava sa svih strana. Poslužite je toplo, zajedno sa spicy tuna paštetom i, ako želite, hrskavim povrćem za dodatni užitak.


bonjour_ba_Crvena_Jabuka_011

bonjour_ba_Crvena_Jabuka_022

bonjour_ba_Crvena_Jabuka_015

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!