Amra Džeko o prvim tjednima s malenom Hanom i kako izgleda dan u porodici Džeko - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Amra Džeko o prvim tjednima s malenom Hanom i kako izgleda dan u porodici Džeko

Tekst:

Bonjour.ba

MAME RULZ
11.2.2023.

Amra Džeko je dama s kojom rado iznova razgovaramo o poduzetništvu, majčinstvu, ljepoti, modi ili putovanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Prošlo ljeto, proveli smo zajedno jedan dan u Sarajevu i razgovarali o tome koliko su druge žene utjecale na njen karakter i uspjeh, ljubavi prema fitnessu, kao i projektu OREA usmjerenom na promociju bh. brendova.
Amra je netom nakon toga podijelila i da je trudna, a prije nešto više od dva tjedna, rodila se malena Hana.

U mjesecu ljubavi, kada slavimo Valentinovo i emociju koja nas iznova pokreće, kontaktirali smo Amru kako bismo razgovarali o prvim danima s bebom, organizaciji, prednostima i izazovima velike porodice, lekcijama koje zajedno s Edinom želi prenijeti na djecu, kao i kako sada izgleda jedan dan u porodici Džeko. 
Amra je s nama podijelila i neodoljive porodične fotografije koje su kreirane netom nakon rođenja Hane, a koje instant mame osmijeh na lice svojom toplinom.

 

Na početku, čestitamo na rođenju male Hane. Kako je protekao period trudnoće, a i sam porod?


Hvala puno na čestitkama i pozivu da sa čitateljima podijelim svoje Mama iskustvo. 😊
Kao već poprilično iskusna mama, mogu reći da sam imala sreću da sve trudnoće proteknu odlično, bez mučnina i komplikacija i da je nekako svaki put lakše.
Vjerovatno zato što sam i ja opuštenija, a i pratim svoje tijelo.

Period trudnoće je prošao u najboljem redu, uspijevala sam stizati sve obaveze, imala energije za treninge i nastavila sa redovnim aktivnostima.
Pred sami termin poroda sam malo usporila jer je ipak u pitanju peti carski rez pa nisam htjela rizikovati.
Vjerujem da su zdrave životne navike i pravilna ishrana bitan faktor za opće stanje organizma što mi je uveliko olakšalo trudnoću i sam porod, a i proces oporavka.
 

Šta su po vama najljepše prednosti, a šta izazovi velike porodice?

 

Oduvijek sam sanjala o velikoj porodici i zahvalna sam da je moj san ispunjen. 

Ali to nosi i odgovornost. Brojna porodica kao što je naša, ima dosta izazova u svakodnevnom životu i nekako se od prvih dana navikavamo na različite situacije i prilagođavamo obavezama te potrebama malih i velikih. Ponekad je teško uskladiti sve obaveze, ali se zato učimo strpljenju i poštovanju te jedni drugima pomažemo. Navest ću posljednji primjer.

Rođenjem Hane, Una je preuzela ulogu velike sestre i sama sam bila iznenađena koliko je postala odgovorna i kako mi pomaže.
Dalia i Dani su također tu, na svoj način, dok mi je Sofia već postala prijateljica i presretna sam što ih sve imam i što nam je kuća uvijek ispunjena ljubavlju.
 

Ono što se mnogi sigurno pitaju, kako stižeš uskladiti sve obaveze?


Koliko god to izgledalo kao floskula, dobra organizacija je ključna. Nije uvijek sve savršeno i ako nešto ne stignemo tokom dana, uspijemo tokom sedmice.
Edin i ja smo jedno drugom podrška i sve obaveze dijelimo. Bitno je da djeca imaju svoju rutinu, da se niti jedno ne osjeća zanemareno i da se uče disciplini tokom odrastanja.

Jer upravo te navike koje im prenesemo će ih oblikovati i zato nam je bitno da svi učestvuju u svakodnevnim aktivnostima.
Naravno, tu je i podrška tete bez koje zaista ne bih mogla stići sve, kao i roditelja i naših najbližih.

 

Amra i Edin s Daliom, Unom, Danijem i Hanom

 

Kako bi svoju porodicu opisala u jednoj riječi?

Najviše nas opisuju ljubav i sreća.
 

Često kažu da smo sa godinama sve sličniji svojim roditeljima. Da li ti već prepoznaješ u njima neke svoje i Edinove crte? Kada ih gledaš karakterno, koliko su slični ili različiti?


Kada su u pitanju crte lica, tu naviše prepoznajem Edina u svakom od njih. Karakterno su vrlo različiti, Dani i Dalia su slični, a Una je vrlo zahtjevna i uporna, baš kao i Sofia. Svi su vrlo osjećajni i privrženi jedni drugima.
 

Koju lekciju si naučila od svojih roditelja, a rado ju prenosiš i svojim mališanima?


Naši roditelji i način na koji su nas odgajali je definitivno nešto čega se strogo držimo. Mogu reći da minimalno odustajemo od nekih principa i to samo zato jer se prilagođavamo u skladu s vremenom u kojem živimo.

Nastojimo djeci prenijeti ljubav, ali ih isto tako usmjeriti da znaju granice i odgovornosti, baš kako su i nas roditelji učili.
 

Šta bi rekla da su najveći izazovi u odgoju danas?


Svaki dan donosi nove izazove i zahtijeva adaptaciju na svakodnevne aktivnosti koje djeca imaju. Stalni trud, rad, disciplina i ulaganje u djecu doprinijet će tome da oni izrastu u dobre i zdrave ljude, a uz dobru organizaciju i rano ustajanje, to zaista nije toliko teško, pogotovo ako ste neko ko bolje funkcioniše kada ima što više obaveza, kao ja.

Djeca zahtijevaju mnogo pažnje i posvećenosti pa sam, između ostalih zanimanja u kući, često i psiholog. Sretna sam što sa Sofiom već mogu razgovarati kao sa prijateljicom i često mi to pomaže.
 

Imate li neke omiljene rituale? Šta vas kao porodicu najviše veseli na kraju radnog dana?

S obzirom na sve obaveze, trudimo se zajedničko vrijeme maksimalno iskoristiti za druženje, igre i razgovore.
Kada je lijepo vrijeme puno boravimo vani, a ovih dana najviše volimo igrati društvene igre.

 

Hana & Una Džeko

 

Osvrćući se unazad, da možeš učiniti nešto drugačije u majčinstvu, šta bi to bilo?


Ne bih puno toga mijenjala. Kroz svo iskustvo sam učila, o sebi i o odgoju djece.

Mogu reći da sam ipak ostala ista, maksimalno predana i stroga mama.
Ono što sa sigurnošću mogu reći jeste da sam svaki put bila sve opuštenija i manje stroga prema sebi, a to samopouzdanje donosi više sreće i djeci. 
 Sa tako mnogobrojnom ekipom uspiješ li uhvatiti pokoji trenutak samo za sebe? I ako da, kako takve trenutke najradije provodiš?


Sretna mama, najbolja mama.
Uz mnoštvo obaveza koje nam sam život nameće, roditeljstva, uloge supruge i poslovne žene, ne smijemo nikada zaboraviti na sebe i svoju sreću te na vrijeme koje ćemo samo sebi posvetiti pa makar to bilo i 15 minuta meditiranja ili bilo čega što će nam dati snagu i podsjetiti nas da je ljubav prema samom sebi najbitnija i da ću samo takvim svojim primjerom naučiti i svoju djecu da budu sretna.

Za mene je to sat vremena treninga svaki dan koji najčešće provedem u teretani. Naravno, kada znate sebe voljeti, znat ćete voljeti i druge na pravi način.
Ključ kvalitetnog odgoja je da ste zadovoljni sami sa sobom, jer kada je čovjek zadovoljan i sretan, tu iskrenu, pozitivnu emociju i zadovoljstvo može prenijeti i na druge.


Šta si naučila o sebi uz svoje mališane?


Dolazak svakog novog djeteta me činio mirnijom i staloženijom i naučilo me strpljenju.
Ali ono što je sigurno najdivnije od svega jeste da me svako novo dijete činilo još boljom osobom i pokazalo mi koliko trebamo cijeniti život i svaki mali trenutak sa porodicom jer je to nešto najvrjednije na svijetu.

Spoj bezuslovne ljubavi i ogromne odgovornosti daje ženi posebnu moć i energiju da za nju nema prepreka.

 


Hana Džeko

 

I za kraj, kad bi mogla savjetovati samo jednu stvar svojoj djeci, šta bi to bilo?

Ono što djeci uvijek savjetujem da im bude životna vodilja je sreća.
Sreća u svim životnim odabirima, ciljevima, školi, fakultetu, karijeri i ljubavi. Biti istinski sretan je danas luksuz koji trebamo cijeniti i čvrsto čuvati.

***
Foto: Amra Džeko

Povezani članci

Najpopularniji članci