TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 10.5.2023.

Ako ste upoznati s francuskom kuhinjom i njihovom neodoljivom listom poslastica vjerojatno ste čuli za galette. Riječ je o okrugloj torti najčešće napravljenoj od hrskavog tijesta.


Naime, ovaj oblik kolača prepoznatljiv je u svim gradovima Francuske, a posebice u sjevernom dijelu gdje je smještena Normandija. Jednu takvu poslasticu obogaćenu voćem pronašli smo na profilu Lamije Trešnjo Muharemi. Naime, riječ je o verziji sa svježim jagodama koje će poslužiti kao pravo osvježenje za nepce. 

Kombinacija prhkog tijesta u kojem se krije ukusni nadjev od jagoda odličan su odgovor ako poželite uživati u slatkom ovog vikenda. Stoga u nastavku donosimo način pripreme.

Sastojci:

Tijesto:

  • 220 g brašna
  • 200 g putera
  • 5 kašika hladne vode
  • 2 kašike šećera
  • prstohvat soli


Nadjev:

  • 500 g voća po izboru
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika gustina


Premaz:

  • 1 jaje
  • šećer


 



Priprema:

Sve sastojke za tijesto umijesiti. Neka vas ne brine što se mrvi, samo nastavite mijesiti dok ne bude glatko. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider da odmara oko 1 h.
 Za to vrijeme pripremiti nadjev, vrlo jednostavno sve sastojke pomiješati.
Pobrašniti radnu površinu, te razviti tijesto na debljinu od 1 cm u krug. Prebaciti ga na pleh obložen papirom za pečenje.
U samu sredinu dodati pripremljeno voće i preklopiti stranice tijesta.
Jedno jaje umutiti i premazati stranice tijesta, pa ih posuti šećerom.
Galetu peći na 180 °C oko 30 min.

* * *
Foto: Lamija Trešnjo Muharemi


Bonjour

Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte

TEKST: Adelisa Mašić

Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte

Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.

U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.

 



Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.

 



Croissant: simbol francuskog jutra  

Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.

 



Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.

 



Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja  

Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.

 



Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.

 



Tarte Tatin: čarolija od jabuka  

Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.

 



Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.

 



Éclair: desert koji se jede pogledom  

Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.

 



Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.

 



Macarons – francuski klasik s modernim twistom  

Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti. 

 



Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.

 

 


Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.

 



Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.

Foto: @lise_frt


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!