TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 10.5.2024.

Sarajevski restoran KANTINA, koji od 2020. godine radi ukusne street food delicije, otvorio je vrata na još jednoj lokaciji.


Ono čime će vas KANTINA osvojiti, jest jedinstven koncept koji od samih početaka spaja odličnu hranu, dobru glazbu i umjetnost, o čemu govori i njihov slogan – Feed your soul. Već je iz ovoga jasno da vas tu ne čeka samo hrana, već čitavo jedno iskustvo uživanja u comfort hrani s dušom, iza koje stoji Chef Safet Salihović, kao i iza samog brenda, a koji ima 20 godina iskustva u svijetu gastronomije.




Postali su poznati po svojoj živopisnoj atmosferi. Tako će vas i na njihovoj novoj adresi, koja se krije u ulici Čekaluša 64, dočekati prije svega hrana izrađena od pažljivo odabranih, svježih sastojaka i jedinstvene kombinacije okusa. Od american style burgera i hot doga, do svjetskih klasika poput Philly Cheesesteaka, Cubano sendviča i loaded fries pomfrita.




Za uređenje prostora koristili su jednostavne elemente u vidu betonskih zidova i crne boje te su kroz interijer provukli i radove domaćih umjetnika i dizajnera. Dok uživate u odličnim jelima, uživat ćete u dizajnu umjetnika - Revolta, Articoolisan i Benjamina Čengića te u pakovanjima za hranu čiji dizajn potpisuje Studio 10.




Unikatan interijer i pozitivna atmosfera ispunjavaju ambijent od prvog momenta što čini KANTINA restoran savršenim mjestom za posjetiti.

* * *
Foto: KANTINA


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!