Gdje u Sarajevu organizirati šarmantan piknik s prijateljicama? Imamo 7 prijedloga! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Gdje u Sarajevu organizirati šarmantan piknik s prijateljicama? Imamo 7 prijedloga!

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
15.4.2021.

Iako su nas ove godine prvi proljetni dani iznenadili sa nešto nižim temperaturama i najviše smo ih proveli u udobnosti doma priznajemo da jedva čekamo da uživamo na otvorenom i u parkovima. Piknik dok je sunčan dan, ptice koje pjevaju, zelenilo koje nas okružuje i miris tek probeharalog drveća dok sjedimo na deci i uživamo u knjizi predstavljaju savršen bijeg od svakodnevnog stresa i obaveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bismo se opustili i napunili baterije ne moramo nužno ići predaleko od grada. Naime, gradski parkovi i livade idealni su za piknik druženje stoga smo odlučili istražiti neke od najljepših sarajevskih, zelenih oaza. Također, za idealan piknik dan ne treba vam mnogo: dekica, slane i slatke zalogaje i omiljeno piće koje možete ponijeti u košari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ako vam udobna deka, mirisni kroasani, sočno voće i omiljeno piće zajedno na predivnom zelenilu zvuče idealno i nešto što će ostaviti prekrasan trag u pamćenju, ove lokacije u Sarajevu će vam pomoći kreirati savršenu panoramu i atmosferu.

MOJMILO PARK

Ako je chillanje u parku na visini sa pogledom na jedan dio grada i njegovu svakodnevnu užurbanost dok vi apsolutno uživate u odmaranju, onda neka vaš izbor bude Mojmilo Park, mala zelena oaza koja sa svakom sezonom okuplja sve veći broj posjetitelja. U sklopu Park šume Mojmilo zasađen je arboretum sa oko 1000 sadnica više od stotinu vrsta brižljivo odabranih, autohtonih i specifičnih biljaka. Bilo da ste ljubitelj pasivnog ili aktivnog odmora, ovo može biti pravo mjesto za vas jer sam uspon da parka nije duži od desetak minuta.

Foto: lokom.ba 

 PARK KOD DRUGE GIMNAZIJE

Zelena oaza u gradu kod sarajevske Druge gimnazije krije  jedan od najljepših gradskih parkova i prostor za pravu proljetnu čaroliju piknika. Na ovom mjestu možete organizovati kratki i slatki predah sakriven od gradske vreve, pretvarajući zelenilo u ugodnu oazu za osvježenje i druženje. Složite svoju piknik-platu ili se prepustite #mljac platama koje nudi @graze_boxes_, ugodno se smjestite i uživajte u opuštenom pikniku u šarmantnoj atmosferi i simbiozi grada i prirode.

RIMSKI MOST

Već nakon prvih pomisli na pisanje ovog članka Rimski most se pozicionirao na listu najboljih piknik lokacija u Sarajevu, prvenstveno zahvaljujući konceptu koji spaja divan pogled na most i rijeku. Više detalja možete pronaći ovdje.

AT MEJDAN

Spajajući koncept prirodne ljepote i jedinstvenog arhitektonskog djela poznati sarajevski park u starom gradu stvara jednu sasvim posebnu priču. Na lijevoj obali Miljacke, između Latinskog i Ćumurija mosta, nalazi se park At Mejdan gdje možete uživati u pogledu na Muzički paviljon sa ljetnom baštom, jedini u Sarajevu, od nekadašnja četiri.

STOJĆEVAC

Prelijepa priroda, malo jezero i ugodna temperatura tokom toplijih dana (zbog činjenice da se izletište nalazi u podnožju planine Igman) sa mnoštvom zelenih livada čini Stojćevac na Ilidži jednu od naših preporuka za piknik lokaciju. 

BETANIJA

Park Betanija - Jezero nalazi se otprilike petnaestak minuta od centra grada, na padini ispod gradskog porodilišta i jedan je od najvećih parkova u Sarajevu koji se sa dolaskom proljeća pretvara u ugodnu oazu za odmor i piknik. Dok ležite na livadi sa čašom omiljenog napitka u ruci i raznoraznim slatkim i slanim zalogajima zaboravit ćete na sva pitanja koja vas tište i prosto se prepustiti opuštajućem ambijentu.

Sada ostaje još samo da spremite zalogajčiće, okupite ekipu i ispričati drugačiju piknik priču na jednoj od divnih gradskih lokacija koje smo pomenuli. Neka ovaj članak posluži kao inspiracija i postane mali vodič za savršen početak piknik sezone! 

***

Naslovna fotografija: @amelamujkic
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno