TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 31.3.2021.
Zabavna kombinacija okusa, tekstura, slatko-slane opcije, čini ovaj gourmet dodatak favoritom mnogih. Naime, serviranje hrane na plate u mnogo čemu se razlikuje od onoga unazad nekoliko godina.
Omiljena tačka okupljanja uz drage osobe dok igrate društvene igre, gledate nove Netflix epizode, uživate u prirodi, a u posljednje vrijeme i tačka koja definiše ugodne i opuštajuće trenutke uz omiljeno piće je plata ili grazing table.
I mi smo bili oduševljeni pa smo često pisali o tome kako servirati platu sa sirevima ili pak čokoladnu koja je idealna za prve proljetne piknike.
Moramo priznati da je ovaj trend brzo privukao pažnju ne samo u svijetu, već i kod nas, stoga nas ne čudi da se na bh. tržištu pojavila i ekipa @graze_boxes_ kojoj je specijalnost upravo kreiranje plate koja dođe u kutiji, a koju vi prenesete na platu ili jednostavno uživate u zalogajčićima iz pakovanja.
Svakako da dio popularnosti ovog trenda je i u činjenici da više vremena provodimo doma, stoga je i ovo idealan poklon za nekog ko je trenutno u izolaciji i mala gesta koja pokazuje našu brigu i ljubav.
„Ideja za Grace boxes projekt se javila kao želja da se u javnosti pojavi nešto drugačije i na originalan način.“
Više o konceptu @graze_boxes_ saznali smo od osnivačice Armine Musa koja nam je otkrila da će uskoro postati magistrica Predškolskog odgoja, a sklonost ka kreativnošću je pokazala još od početka studiranja.

Armina Musa, osnivačica @graze_boxes_
***
Možete li nam iz svoje perspektive dočarati što je to @graze_boxes_ i kako funkcionira?
Graze boxes su slane kutije koje su idealne za sve vrste poklona. Svjedoci smo da na tržištu možemo pronaći jako puno prodajnih jedinica gdje nalazimo razne vrste slatke hrane. Graze boxes su upravo reciprocitet toj vrsti ponude. Idealne su za noćna druženja, dnevne proslave kao i dodatni rođendanski poklon.
Da li postoje neke tematske cjeline poput slatkog i slanog dijela, po bojama ili vrsti namirnica koje pratite pri kreiranju?
Boja koja preovladava je smeđa. Od samog dizajna kutija do namirnica koje se nalaze unutar. Poseban dio zauzimaju različite vrste sira i voća koje stvaraju odličnu kombinaciju, te zadovoljavaju ukuse velikih gurmana.
Da li je moguće prilagoditi svom odabiru namirnica?
Čak i u tom dijelu smo ostali fleksibilni. Postoje osobe koje preferiraju određenu vrstu hrane i u svakom trenutku im stojimo na usluzi da same kutije prilagodimo njihovim željama. Treba napomenuti da su sve namirnice svježe i pripremljene istog dana kada se naruči Graze box. Osnovno pravilo kojim se vodimo jeste najviši kvalitet samih namirnica te smo shodno tim zahtjevima i birali dobavljače.
I za kraj ako nam možete otkriti da li su moguće narudžbe različitih veličina kutija?
U ponudi su različite veličine kutija ovisno o želji kupca. Partnerske kompanije koje vrše proizvodnju samih kutija su imale u vidu sam sadržaj te shodno tom u inicijalnoj ponudi imamo dvije veličine. Pozivam sve da zaprate Instagram profil @graze_boxes_ i otkriju detalje koje ih zanimaju. Vrlo rado ćemo dati odgovor na svako pitanje.
***
Naslovna fotografija: @graze_boxes_
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!