Ovaj most u Sarajevu izgleda bajkovito i nestvarno lijepo. Donosimo više detalja! - BONJOUR.ba - bh.lifestyle magazin

Ovaj most u Sarajevu izgleda bajkovito i nestvarno lijepo. Donosimo više detalja!

PUTOVANJA
2.4.2021.

Inspiracija i često lajtmotiv u stvaralačkom radu poznatog pisca Ive Andrića su bili mostovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posmatrajući ljepote Bosne i Hercegovine, te divne građevine koje spajaju dvije strane, prisjetili smo se eseja u kojem pisac opisuje mostove kao: „…vernost i uzvišena nepomirljivost lepote, koja pored sebe dopušta jednu jedinu mogućnost: nepostojanje. Naposletku, sve čim se ovaj naš život kazuje – misli, napori, pogledi, osmesi, reči, uzdasi – sve to teži ka drugoj obali, kojoj se upravlja kao cilju, i na kojoj tek dobiva svoj pravi smisao.“

Upravo ta težnja spajanja dvije strane divno se oslikava u panorami Rimskog mosta na rijeci Bosni, nedaleko od sarajevskog naselja Ilidža, za koji mnogi stručnjaci navode da je jedan od ljepših sačuvanih mostova u Sarajevu i njegovoj okolini.

Most je napravljen od klesanih kamenih blokova i i ima sedam polukružnih lukova koji se preslikavaju u puni krug u odrazu rijeke Bosne. Zanimljiva je činjenica da iako nosi naziv Rimski most, njega nisu sagradili Rimljani. Prvi put je nazvan tako zbog kasnoantičkih kamenih spomenika koji su uklesani u njega. Zbog svoje divne panorame i simboličkog značenja povezivanja dvije strane, nerijetko je upravo on glavni odabir novih mladenaca za fotografisanje, a tokom vikenda na njegovim obalama uživaju u prirodi i izletnici.

I baš kao što je Andrić napisao svi mostovi su u suštini podjednako vrijedni naše pažnje: „… jer pokazuju mesto na kome je čovek naišao na zapreku i nije zastao pred njom, nego je savladao i premostio kako je mogao, prema svom shvatanju, ukusu, i prilikama kojima je bio okružen.“ Vjerujemo da će vas ove riječi podstaknuti da već ovaj vikend provedete u istraživanju prirodnih ljepota ovog nacionalnog spomenika, ponesete dekicu, piknik sendvič i knjigu uz koju ćete se opustiti i koja će vas inspirirati.

***

Naslovna fotografija: @natasabrkic
Tekst: Ilda Lihić-Isović
 

PUTOVANJA , 2.4.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@natasabrkic

Podijeli:

Posljednje objavljeno