U ovom selu u Albaniji ćete pronaći neke od najljepših plaža - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

U ovom selu u Albaniji ćete pronaći neke od najljepših plaža

Tekst:

Emina Smaka

PUTOVANJA
4.7.2024.

Za ljetni odmor, na Bonjour.ba smo uvijek u potrazi za novim, zanimljivim lokacijama koje nude nezaboravna iskustva, ali naravno i predivne prizore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovaj put dodatno istražujemo Albaniju, o kojoj smo govorili i prethodne godine. Albanija se sve više nameće kao popularno odmaralište. Pretražujući Internet jedno od mjesta se posebno izdvojilo svojom ljepotom i autentičnošću, a u pitanju je selo Dhërmi, smješteno u mjestu Vlorë.

 Dhërmi je dio općine Himarë i nalazi se 42 kilometra južno od grada Vlorë. Ovo šarmantno selo je pravi dragulj albanske obale, poznato po svojim slikovitim plažama. Bjelina kamenitih uvala u kontrastu s tirkiznim morem stvara prizor koji vas instant osvaja. 

Njihova čistoća i netaknuta priroda privlače posjetitelje koji traže miran i opuštajući odmor daleko od urbanog stresa. Kristalno čisto more, koje se prelijeva u različitim nijansama plave, savršeno je za kupanje, ronjenje i ostale morske aktivnosti.


 Za one koje na odmoru vole istraživati mjesta u kojima se nalaze, šetnja uskim ulicama Dhërmija otkriva bogatu historiju i tradiciju ovog kraja. Kamene kuće, male crkve i lokalni restorani koji nude svježe morske plodove čine ovo mjesto posebnim, a nemojte se iznenaditi ako na ulici bude i po koji magarac.  


 Osim plaža, Dhërmi nudi i brojne mogućnosti za avanturistički duh. Planinarenje po okolnim brdima, istraživanje skrivenih staza i posjet povijesnim lokalitetima dodatno obogaćuju iskustvo boravka u ovom selu.

Dhërmi je pravi primjer kako Albanija postaje sve popularnije odmaralište, nudeći prirodne ljepote koje konkuriraju poznatijim destinacijama na Mediteranu. 

 

* * * 
Naslovna fotografija: @lisaaallii

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno