TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 12.12.2020.
Jedno od omiljenih predjela, ali i načina kako uz gourmet notu završiti vikend, upravo je kreiranje plate sa sirom.
Zabavna kombinacija okusa, tekstura, slatko-slane opcije, čini ovo jelo favoritom mnogih!
Online možemo pronaći bezbroj zabavnih ideja za stiliziranje, a u nastavku smo izdvojili vodič uz koji ćete se uvijek osjećati kao masterchef i vješto i maštovito iznova kreirati ukusne priče na dasci koje će razveseliti svačije nepce.
NJEGOVO VELIČANSTVO, SIR
Nepisano pravilo jeste da vaša plata sa sirom ima neparan broj sireva. Osnova su tri vrste sira – tvrdi sir, meki sir te sirevi s mirisom poput plavog sira. Pazite da sireve prije posluživanja izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata ranije te da se na dasci međusobno ne dodiruju.

Foto: unsplash.com
Imajte na umu i način rezanja sira za platu – tvrdi sirevi se režu na ploške, kockice ili prutiće, meki sirovi se ne režu na sitnije komade, dok sireve s jakim mirisom možete staviti na mini tanjurić i dodati na platu kako ne bi preuzeo glavnu ulogu.
DODAJTE MESNE PROIZVODE
Naredni korak sirne plate upravo su razni suhomesnati proizvodi. Njih birate na osnovu vlastitog ukusa i preferencija vaših gostiju. Poredajte ga između različitih vrsta sira savijenog u stožac ili ga zarolajte.

Foto: unsplash.com
VOĆE (SUHO I SVJEŽE)
Ono je savršen kontrast blagim i mekim sirevima, ali i aromama suhomesnatih proizvoda. Birajte sezonsko voće i priču obogatite orašastim plodovima te sušenim marelicama i brusnicama. Tanko narezane kruške i jabuke također će unijeti svježinu i hrskavost u sitne slane zalogaje.

Foto: unsplash.com
GRICKALICE I UKRASI
Dodatan boost vašoj plati neka budu masline, kiseli krastavci, sušene rajčice, ali i razne grickalice poput krekera ili hrskavih štapića kruha.

Foto: unsplash.com
UMACI
Umak za platu sa sirom kreira isti efekt kao neodoljiva glazura na vašoj najdražoj torti. Uz senf, med ili tartar ne možete pogriješiti, a po ukusu i preferencijama vaših gostiju svatko će dobiti skoro beskrajnu listu kombinaciju za ukusno druženje kod vas.

Foto: unsplash.com
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.
Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.
Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.
Trik koji sve mijenja:
Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.
Foto: @blueberry_and_basil
A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.
Sastojci:

Foto: @lottastichler
Priprema:
Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.
Foto: @blueberry_and_basil
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!