TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 12.12.2020.

Jedno od omiljenih predjela, ali i načina kako uz gourmet notu završiti vikend, upravo je kreiranje plate sa sirom.

Zabavna kombinacija okusa, tekstura, slatko-slane opcije, čini ovo jelo favoritom mnogih!

Online možemo pronaći bezbroj zabavnih ideja za stiliziranje, a u nastavku smo izdvojili vodič uz koji ćete se uvijek osjećati kao masterchef i vješto i maštovito iznova kreirati ukusne priče na dasci koje će razveseliti svačije nepce.

NJEGOVO VELIČANSTVO, SIR

Nepisano pravilo jeste da vaša plata sa sirom ima neparan broj sireva. Osnova su tri vrste sira – tvrdi sir, meki sir te sirevi s mirisom poput plavog sira. Pazite da sireve prije posluživanja izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata ranije te da se na dasci međusobno ne dodiruju.

Foto: unsplash.com

Imajte na umu i način rezanja sira za platu – tvrdi sirevi se režu na ploške, kockice ili prutiće, meki sirovi se ne režu na sitnije komade, dok sireve s jakim mirisom možete staviti na mini tanjurić i dodati na platu kako ne bi preuzeo glavnu ulogu.

DODAJTE MESNE PROIZVODE

Naredni korak sirne plate upravo su razni suhomesnati proizvodi. Njih birate na osnovu vlastitog ukusa i preferencija vaših gostiju. Poredajte ga između različitih vrsta sira savijenog u stožac ili ga zarolajte.

Foto: unsplash.com

VOĆE (SUHO I SVJEŽE)

Ono je savršen kontrast blagim i mekim sirevima, ali i aromama suhomesnatih proizvoda. Birajte sezonsko voće i priču obogatite orašastim plodovima te sušenim marelicama i brusnicama. Tanko narezane kruške i jabuke također će unijeti svježinu i hrskavost u sitne slane zalogaje.

Foto: unsplash.com

GRICKALICE I UKRASI

Dodatan boost vašoj plati neka budu masline, kiseli krastavci, sušene rajčice, ali i razne grickalice poput krekera ili hrskavih štapića kruha.

Foto: unsplash.com

UMACI

Umak za platu sa sirom kreira isti efekt kao neodoljiva glazura na vašoj najdražoj torti. Uz senf, med ili tartar ne možete pogriješiti, a po ukusu i preferencijama vaših gostiju svatko će dobiti skoro beskrajnu listu kombinaciju za ukusno druženje kod vas.

Foto: unsplash.com

***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!