TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 12.12.2020.

Jedno od omiljenih predjela, ali i načina kako uz gourmet notu završiti vikend, upravo je kreiranje plate sa sirom.

Zabavna kombinacija okusa, tekstura, slatko-slane opcije, čini ovo jelo favoritom mnogih!

Online možemo pronaći bezbroj zabavnih ideja za stiliziranje, a u nastavku smo izdvojili vodič uz koji ćete se uvijek osjećati kao masterchef i vješto i maštovito iznova kreirati ukusne priče na dasci koje će razveseliti svačije nepce.

NJEGOVO VELIČANSTVO, SIR

Nepisano pravilo jeste da vaša plata sa sirom ima neparan broj sireva. Osnova su tri vrste sira – tvrdi sir, meki sir te sirevi s mirisom poput plavog sira. Pazite da sireve prije posluživanja izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata ranije te da se na dasci međusobno ne dodiruju.

Foto: unsplash.com

Imajte na umu i način rezanja sira za platu – tvrdi sirevi se režu na ploške, kockice ili prutiće, meki sirovi se ne režu na sitnije komade, dok sireve s jakim mirisom možete staviti na mini tanjurić i dodati na platu kako ne bi preuzeo glavnu ulogu.

DODAJTE MESNE PROIZVODE

Naredni korak sirne plate upravo su razni suhomesnati proizvodi. Njih birate na osnovu vlastitog ukusa i preferencija vaših gostiju. Poredajte ga između različitih vrsta sira savijenog u stožac ili ga zarolajte.

Foto: unsplash.com

VOĆE (SUHO I SVJEŽE)

Ono je savršen kontrast blagim i mekim sirevima, ali i aromama suhomesnatih proizvoda. Birajte sezonsko voće i priču obogatite orašastim plodovima te sušenim marelicama i brusnicama. Tanko narezane kruške i jabuke također će unijeti svježinu i hrskavost u sitne slane zalogaje.

Foto: unsplash.com

GRICKALICE I UKRASI

Dodatan boost vašoj plati neka budu masline, kiseli krastavci, sušene rajčice, ali i razne grickalice poput krekera ili hrskavih štapića kruha.

Foto: unsplash.com

UMACI

Umak za platu sa sirom kreira isti efekt kao neodoljiva glazura na vašoj najdražoj torti. Uz senf, med ili tartar ne možete pogriješiti, a po ukusu i preferencijama vaših gostiju svatko će dobiti skoro beskrajnu listu kombinaciju za ukusno druženje kod vas.

Foto: unsplash.com

***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!