TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 12.12.2020.
Jedno od omiljenih predjela, ali i načina kako uz gourmet notu završiti vikend, upravo je kreiranje plate sa sirom.
Zabavna kombinacija okusa, tekstura, slatko-slane opcije, čini ovo jelo favoritom mnogih!
Online možemo pronaći bezbroj zabavnih ideja za stiliziranje, a u nastavku smo izdvojili vodič uz koji ćete se uvijek osjećati kao masterchef i vješto i maštovito iznova kreirati ukusne priče na dasci koje će razveseliti svačije nepce.
NJEGOVO VELIČANSTVO, SIR
Nepisano pravilo jeste da vaša plata sa sirom ima neparan broj sireva. Osnova su tri vrste sira – tvrdi sir, meki sir te sirevi s mirisom poput plavog sira. Pazite da sireve prije posluživanja izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata ranije te da se na dasci međusobno ne dodiruju.

Foto: unsplash.com
Imajte na umu i način rezanja sira za platu – tvrdi sirevi se režu na ploške, kockice ili prutiće, meki sirovi se ne režu na sitnije komade, dok sireve s jakim mirisom možete staviti na mini tanjurić i dodati na platu kako ne bi preuzeo glavnu ulogu.
DODAJTE MESNE PROIZVODE
Naredni korak sirne plate upravo su razni suhomesnati proizvodi. Njih birate na osnovu vlastitog ukusa i preferencija vaših gostiju. Poredajte ga između različitih vrsta sira savijenog u stožac ili ga zarolajte.

Foto: unsplash.com
VOĆE (SUHO I SVJEŽE)
Ono je savršen kontrast blagim i mekim sirevima, ali i aromama suhomesnatih proizvoda. Birajte sezonsko voće i priču obogatite orašastim plodovima te sušenim marelicama i brusnicama. Tanko narezane kruške i jabuke također će unijeti svježinu i hrskavost u sitne slane zalogaje.

Foto: unsplash.com
GRICKALICE I UKRASI
Dodatan boost vašoj plati neka budu masline, kiseli krastavci, sušene rajčice, ali i razne grickalice poput krekera ili hrskavih štapića kruha.

Foto: unsplash.com
UMACI
Umak za platu sa sirom kreira isti efekt kao neodoljiva glazura na vašoj najdražoj torti. Uz senf, med ili tartar ne možete pogriješiti, a po ukusu i preferencijama vaših gostiju svatko će dobiti skoro beskrajnu listu kombinaciju za ukusno druženje kod vas.

Foto: unsplash.com
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!