TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 26.3.2020.

Globalna pandemija mnoge od nas nagnala je da dan provodimo u četiri zida, što je uz dodatno vrijeme s obitelji, mogućnost da napokon završimo sve obveze koje smo dugo odgađali (da, da, mislimo na organizaciju ormara i kuhinje), probudilo i određenu nesigurnost i neizvjesnost.

Upravo u želji da uz #FeelGood sadržaj odgovorimo na vijesti s kojima nas bombadiraju sa svih strana, kreirali smo #OstaniKući rubriku u kojoj uz savjete kako kvalitetno organizirati vrijeme, gastro preporuke i trikove za motivaciju i produktivnost, otkrivamo kako se i bh.dame nose sa izazovima koje nosi organizacija svih obveza doma.
Nova gošća naše rubrike koja nam je dozvolila da zavirimo u njenu itekako kreativnu svakodnevnicu je Erna Saljević, mnogima poznatija i pod pseudonimom @divaisback.
Komunikativna i uvijek nasmijana Erna kroz foto dnevni otkrila nam je kako ostaje produktivna za sve obveze koje nosi njena titula PR menadžerice kompanije Kolektiv d.o.o. - (Posao.ba), ali i što kuha doma, sluša te ostaje motivirana i za tjelovježbu.

Kako pokazati empatiju i učiniti nešto lijepo za druge osobe tijekom #OstaniKući?

Mislim da je najbolji primjer za to jednostavno – ostani kući.
Ni sama do skoro nisam bila svjesna ozbiljnosti situacije i prilike da tim malenim gestom pomognemo jedni drugima da prebrodimo sve što je bilo do sada i što nam se sprema. Potom je tu toliko prilika da jedni druge pozitivno bustamo i održavamo taj dobar feeling u zraku, u smislu da smo tu jedni za druge, da će brzo proći i da nema mjesta panici i jednostavno pronalaziti pozitivu u sitnim stvarima oko nas.


Sada je pravo vrijeme da to sprovedemo u djelo. Ja pokušavam preko naloga @divaisback svakim danom dijeliti svoju motivaciju, vježbe za kod kuće i neke life hacks kojima i sama svoje dane činim interesantnijim, kao i šaljive stvari - da se ne zaboravimo smijati čak i u ovoj situaciji.

Prijedlog za knjigu koju vrijedi pročitati?

Toliko sam ih nakupila u posljednje vrijeme, sve s mišlju „e kad budem imala vremena, sješću i svaku noć makar sat vremena čitati“. E sad stvarno niko od nas nema izgovor!
Žene koje trče za vukovima, Clarissa Pinkola Estes, leksikon ženske filozofije, bezvremensko znanje o životu, knjiga za svaku ženu, ali i muškarca.
Paulo Koeljo je pisac koji je tako pitak za ovo vrijeme. Volim njegovu knjigu Alef koja mi nekako opisuje trenutke koje sam i sama doživjela u životu, a nisam ih znala objasniti. 11 minuta takođe.

Koji filmovi i serije su se našli na tvojoj 'to watch' listi u ovom periodu?

Obožavam istraživati nove žanrove i moram odmah priznati da sam veći zaljubljenik u filmove negoli u serije i to u drame i psiho trilere, a ovo je na mojoj listi ovih dana: Portrait of a lady on fire – priča o dvije žene, njihovom prijateljstvu, ali i ljubavi koja se rađa između njih.

https://www.youtube.com/watch?v=R-fQPTwma9o

Ukoliko ste ljubitelj sporijih filmova, drugačijih i pomalo čudnjikavih dijaloga, film je za vas.
Princess Mononoke je najgenijalniji animirani film i ponovo sam ga gledala nakon toliko dugo vremena. Fun fact je da je to bio najkomercijalniji film u Japanu dok ga nije potukao Titanik!
Ako neko još uvijek nije gledao komediju The little death, ne znam šta čekate... Kao i film The best offer. Sa Netflix liste bih definitivno izdvojila The Black Mirror seriju koja je skroz futuristička i generalno govori o tehnologiji koja će nam doći glave i tako nam je potrebno pogledati je iz više razloga u ovim vremenima.
Kako obožavam psiho-drame, The Sinner je odlična serija, kao i Mindhunter, nešto rasterećujuća, ali na sličan fol je You, još sam na prvoj sezoni iako je tu već i druga.  
When they see us je serija snimana po istinitoj priči, a tretira temu rasizma. The Witcher je nešto opuštenija ko voli SF i naravno – uvijek su tu na kraju dobri stari Prijatelji i Sex and the City. ?

Kako zadržati motivaciju i produktivnost tijekom rada od kuće?

Meni je najbitnije da ujutro iskočim iz pidžame! Ali stvarno. Sve dok sam u pidžami najviše doguram do rolera za lice, listanja magazina i tako tih nekih „Sunday feeling“ radnji dok mi sve drugo pada tako teško, ali kada skinem pidžamu – probudi se Super Erna.


Generalno je najbitnije imati radni kutak jer ne može se iz kreveta. Jok, sve sam probala. Stvarno se ne može iz kreveta. Radni kutak, organizovano vrijeme i TO-DO liste.
Uz sve to gledanje u neki mood ili inspo board održaće nam motivaciju jer radimo ono što želimo ili ono kako bismo stigli do onoga što želimo. Meni je to uglavnom neko gorivo, jer ma koliko voljeli svoj posao, uvijek će biti onih stvari koje nam padaju teže neko neke druge, tj. manje smo motivisani da ih brzo uradimo.

Koji je tvoj odabir za brzi i zdravi ručak ili užinu?

Za užinu obožavam tostirati visokoproteinski hljeb tako da bude hrskav poput bruskete, premazati humusom sa bundevinim sjemenkama, staviti koji list dimljenog lososa, malo papra, koja kap limuna i mozzarelle– volim te slatkasto kiselkaste ukuse.
Za ručak volim pojesti pastu u umaku od putera, soja sosa, čilija i karameliziranog bijelog luka. Generalno sam najveći pasta-lover i obožavam je spremati, pa onda ili arrabiata ili dobar domaći pesto rješavaju glad u par minuta.

Pjesme koje te opuštaju u ovom periodu?

Moram reći da na repeat držim Rundeka- Apokalipso, jer mi je samo tako inspirativan ovih dana, a i skroz nekako adekvatan. Na listi mi je i potpuno zarazna nova pjesma od Helem Nejse feat. Božo Vrećo – Kule i gradovi, moj neizostavni Čolić, Love is on the line - Jack Savoretti kojeg mi je skoro otkrio prijatelj i obožavam pustiti Maksima Mrvicu ili Hausera dok sviraju neko klasično djelo.
Uz njih mogu biti najfokusiranija na kreativni dio mog posla.

Preporuka za društvenu igru?

Prije neku noć na svemogućem Instagramu, naletim na genijalnu aktivaciju: ko ima imalo melodike u glasu mumljajući otpjeva refren neke pjesme, a na vama je da prepoznate koja je pjesma u pitanju- genijalna zamisao i garantuje toliko dobre zabave.
Naravno, Čovječe ne ljuti se je tata-mata među društvenim igrama, tu su i puzzle – upravo imam jednu toliko lijepu fotografiju Venecije u preko 3.000 puzzli, jedva čekam da je počnem sklapati.

Kako zadržati #feelgood vibru tijekom kućne izolacije?

U muzici je spas. Treba posložiti dobru playlistu koja će nas instant dizati i tjerati na pozitivne promjene. Onaj momenat kada mi žene nonšalantno u tri brza pokreta svežemo punđu, naštimamo odlučnu facu i krenemo u pobjede. Sebe, loših navika, čega god.


Generalno u ovoj izolaciji svi imamo to vrijeme za kojim smo vapili godinama brzog života unazad i mislim da je sve ovo što nam se desilo jednostavno „Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari.“
Tek sada, nakon nekoliko godina, imam taj umirujući osjećaj da ništa ne propuštam i da nigdje ne žurim. Toliko oslobađa.
Nadalje, svi imamo svoje dnevne poslovne obaveze, ali kada se završi taj formalni dio, super je stvar posvetiti se sitnim hobijima koje svako od nas ima ili neke kreativne zadačiće koje smo željeli odraditi, a nikada nismo našli vrijeme. Ja sam se vratila slikanju, sviranju klavira i redanju fotografija u album. Mada sam i posložila ormare pod konac. Po bojama! :D

Kako prirediti mini iznenađenje za drugu osobu tijekom kućne izolacije?

Ja se oslanjam na te genijalne mini zvukovne poruke koje možemo distribuirati putem društvenih mreža. Svi smo sada na FaceTimeu itd., ali ove poruke možemo poslati rano ujutru ili nekada naveče, kada konverzacija nije aktivna, čisto da bude mini iznenađenje i da obraduje osobu kada je otvori.
Ja ih šaljem bliskim ljudima jer su mi tako intimne i vrijedne.
Glas je toliko pitomiji i smirujući od samo ovih znakova koje jedni drugima uporno kuckamo.

Nakon završetka kućne izolacije, prva stvar koju ću napraviti je:

Ljubiti se do besvijesti.


Bonjour

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto. Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.

Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.

 

hotel_buna_501_bonjour_ba

hotel_buna_508_bonjour_ba

Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.

 

hotel_buna_505_bonjour_ba

hotel_buna_502_bonjour_ba
 

Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.

 

hotel_buna_506_bonjour_ba

hotel_buna_gif2_bonjour_ba
 

Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu

Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo. 

 

hotel_buna_3_bonjour_ba

hotel_buna_2_bonjour_ba
 

Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…

 

hotel_buna_504_bonjour_ba
 

 

Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.

 

 

Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist

Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je  rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…

 

 

Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.

 

hotel_buna_5_bonjour_ba
 

Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”

Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.

 

hotel_buna_6_bonjour_ba
 

Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.

 

 

Večera uz vino i šapat rijeke

Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom. 

 

hotel_buna_500_bonjour_ba
 

Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira. 

 

hotel_buna_gif_bonjour_ba.jpg
 

U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.

 

hotel_buna_7_bonjour_ba
 

Insider tip

Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.

To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!