TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 23.3.2020.

Prije nešto više od tri mjeseca, na BONJOUR.ba pisali smo vam o jednom jako zanimljivom gastro Instagram profilu koji vodi jedan par, dvoje strastvenih gurmana.

Mirna Dizdarević i Dino Rogić na Instagram profilu @the.mood.food dijele praktične, svakodnevne recepte i gastro preporuke, a nedavno je cijela priča narasla u nešto drugačiji gastro blog.
Naime, Mirna je pokrenula 'Mislim, dakle kuham', gdje svaki tjedan uz osobne priče o važnosti pojedinih jela ili namirnica u njenom životu, otkriva i recepte koje vrijedi probati. Saznali smo više o ovom kulinarskom projektu i Mirnu zamolili da nam #OstaniKući vrijeme dodatno obogati receptom za svima omiljenu deliciju – slane kiflice. 

Što je bila inspiracija za sam naziv bloga, a tko potpisuje vizualni izgled bloga?

Naziv bloga je došao od moga partnera koji je odmah došao na ideju da bi se blog trebao zvati Mislim, dakle kuham. Ja sam mu opisala o čemu je i kakve ću priče pisati s receptima i vrlo brzo je naziv usvojen. Vizuealni identitet bloga potpisuje moja dugogodišnja prijateljica i talentirana arhitektica, Nera Džanić.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mirna Dizdarevic (@mirnuld) on

Svoje recepte predstavljaš na kreativan način, kroz priče koje nose više od samog recepta za pripremu. Zašto si se odlučila baš za ovaj stil i kakve su reakcije čitatelja?

Odlučila sam se za ovaj stil pisanja te samog predstavljanja recepata, upravo zbog toga što ja vežem hranu uz emocije i sjećanja. 
Što sam starija i što više razmišljam o kuhinji svoje mame i svojih baka, sve više me ti isti recepti asociraju na neke priče koje vežem uz njih. 
Hrana i emocije su dvije stvari koje su usko povezane. Hrana veže ljude, održava nas u životu, čini nas kreativnim, opušta nas i čini nas sretnim. 
Za mene je kuhanje čista terapija i sve priče koje pišem su kao jedna seansa. 
Uvijek se osjećam bolje kada napišem neku priču i dobar recept i trudit ću se da nastavim ovim tempom.
Reakcije čitatelja su za mene iznenađujuće. Na početku nisam mislila da će itko čitati moje mozganje iskreno, ali nakon feedbacka koji dobijem poslije svakog objavljenog blog posta, postajem sve sigurnija da ovo što radim je ispravno. Vidim da se ljudi pronalaze u pričama, vidim da isprobavaju recepte i to mi je iznimno drago. Isto tako, netko dođe da pročita samo priču, netko samo recept i to čini ovaj blog posebnim.

Gdje pronalaziš inspiraciju za same recepte i koji ti je do sada najveći izazov u kuhinji?

Najveću inspiraciju pronalazim u receptima s kojima sam odrasla. Same priče iz djetinjstva me vežu uz specifične recepte. 
Ne volim komplicirane recepte generalno, jer hrana je dosta jednostavna i savršena bez previše dodataka. Volim svježe i zdrave namirnice i što manje začina i dodataka. Moja čitava filozofija kuhanja je da pustimo hranu da bude onakva kakva jeste. Da nema potrebe za nezdravim začinima, nema potrebe da je hrana masna i ljudi trebaju da jedu ono što im tijelo želi. Samo izbalansiranom prehranom će naše tijelo i um biti sretni i zdravi.
Najveći izazov u kuhinji mi je sama kuhinja, jer je jako mala. Jedva čekam da mogu imati veliku kuhinju s puno prostora za isprobavanje novih recepata.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mirna Dizdarevic (@mirnuld) on

Koliko vremena ti je potrebno za pripremu jednog blog posta (fotografije, tekst, video)?

Za pripremu jednog blog posta treba mi više dana. Vremenski nije puno, ali nikada ne napravim recept i ne napišem priču u isto vrijeme. Obično prvo napišem priču, sjetim se recepta, napravim ga kada mogu, fotkam gotovo jelo, obrađujem fotografiju i onda svakog ponedjeljka možete čitati nove postove. Sve u svemu ukupno 3-4 sata.

Koliko ti kuhanje pripomaže u ovom periodu za #feelgood atmosferu u domu? Koje si recepte do sada pripremala?

Moram priznati da mi kuhanje u ovim trenutcima najviše pomaže. Kao što sam već napisala, kuhanje je moja terapija i sada mi je prijeko potrebna. Fokusirana sam na ono što kuham, pripremim sve, napravim i uživamo onda u delicijama. Kuhanje mi pomaže da se opustim i nađem svoj mir, a to je najvažnije u ovim trenutcima. Predlažem svim Vašim čitateljima da isprobaju neki novi recept, te da na taj način “pobjegnu” bar na kratko od današnje svakodnevice. 

Brz i jednostavan recept za slane kiflice

Sastojci:

  • 700 gr glatkog brašna
  • 7 gr kvasca (vrećica)
  • čajna žlica soli
  • čajna žlica šećera
  • 50 ml ulja
  • 200 ml mlijeka
  • 75 gr maslaca
  • 1 žlica octa
  • 1 čašica jogurta
  • 1 jaje za premazivanje
  • sjemenke po želji
  • punjenje po želji, ali mogu biti i prazne

Priprema: 

Pećnicu uključite na 200 stupnjeva.
U posudu staviti brašno, kvasac, sol i šećer, i sjediniti. 
U manjoj šerpi stavite ulje i maslac da se istopi. U to dodati 200 ml mlijeka, jogurt i žlicu octa.
U brašno dodajte smjesu s maslacem, uljem, jogurtom, mlijekom i octom. Sjedinite smjesu drvenom kuhačom, pa onda rukom dok se tijesto ne počne odvajati od zdjele. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite sat vremena da se diže.


Kada se tijesto diglo, premijesite ga. Za manje kiflice, tijesto prepolovite na pola i izvaljajte na debljinu 1-2 cm. Režite tijesto na trokute, kao da režete pizzu. Možete praviti manje ili veće kiflice, to zavisi od vas. Ja uvijek napravim raznih veličina. 
Rolajte kiflice same ili ako želite kao ja, dodajte malo sira i šunke. 


Kiflice stavite na papir za pečenje, zatim u tepsiju i premažite jajetom. Možete kiflice posuti sjemenkama ako ih imate, a ako ne, ostavite ih bez ičega. 
Pecite 15-20 minuta, zavisno od jačine pećnice.


Ostavite kiflice da se malo ohlade i imat ćete savršeno mekane kiflice za #feelgood trenutak u udobnosti vašeg doma.

Dobar tek, ostanite doma, čuvajte sebe i one oko sebe!
Mirna Dizdarević
 


Bonjour

Stalno si umorna i bez volje? Ovih 7 namirnica podiže energiju, ali i raspoloženje.

TEKST: Adelisa Mašić

Stalno si umorna i bez volje? Ovih 7 namirnica podiže energiju, ali i raspoloženje. Stalno si umorna i bez volje? Ovih 7 namirnica podiže energiju, ali i raspoloženje.

Postoje oni dani kada ni kafa ne pomaže. Kada se alarm oglasi prerano, a obaveze se samo nižu.

Umor tada ne dolazi samo od manjka sna, nego često od načina na koji hranimo svoje tijelo. Energija ne dolazi ni iz kalorija ni iz šećera, nego iz ravnoteže.

 



Zato vrijedi zastati i pogledati u tanjir. Prava hrana može promijeniti ritam dana, razbistriti misli i vratiti snagu. 

 



U nastavku donosimo sedam namirnica koje vraćaju energiju, ali i podsjećaju da briga o sebi često počinje nečim jednostavnim:

1. Grčki jogurt

Ako ti treba nešto brzo, a hranljivo, grčki jogurt je odličan izbor. Kombinacija proteina i prirodnih masti daje stabilnu energiju, posebno ako dodaš med, orahe ili malo bobičastog voća.

 



2. Banane

Nisu slučajno među omiljenim izborima sportista. Daju stabilnu energiju, ne izazivaju nagli pad šećera i uz to su savršen desert kad se želi nešto slatko, ali lagano.

 


 

3. Cjelovite žitarice

Zob, integralni hljeb ili smeđa riža oslobađaju energiju polako, taman koliko treba da dan ostane stabilan. To su one male odluke koje se osjete satima kasnije.

 



4. Orašasti plodovi

Najbolji ‘snack’ između sastanaka i obaveza. Puni su zdravih masti i proteina, a nekoliko badema ili oraha može učiniti da se tijelo brzo vrati u ritam.

 



5. Voda

Najjednostavnije rješenje koje stalno zaboravljamo. Umor je često samo znak da tijelu fali vode. Prije druge kafe, probajte čašu vode.

 



6. Svježe voće i povrće

Najprirodniji izvor energije koji istovremeno umiruje i osvježava. Jabuka, narandža ili šaka svježeg špinata često naprave veću razliku nego energetski napitak.

 



7. Napici bez kofeina

Zeleni čaj, voda s limunom ili smoothie sa sezonskim voćem mogu osvježiti jednako kao kafa, ali bez osjećaja nervoze koji zna doći kasnije.

 



Energija ne mora uvijek dolaziti iz žurbe. Ponekad dolazi iz tanjira, čaše vode ili nekoliko svjesnih izbora koji dan učine lakšim. Možda nije instant kao espresso, ali traje duže... i bolje.

Foto: @p.rzybylska


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!