TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 15.4.2020.
Još otkako je globalna pandemija unijela u našu svakodnevnicu neke nove rituale, obveze i oblike druženja, u BONJOUR.uredništvu kroz sadržaj koji kreiramo, želimo vas dodatno motivirati da vaše misli i vrijeme usmjerite ka pozitivnim aktivnostima.
Upravo zato u tjednima iza nas ste mogli čitati kako organizirati poslovne obveze doma, kvalitetno organizirati vrijeme s klincima, pripremati jednostavne recepte, ali i savjete uz koje ćete izbjeći 'burnout' te kako se nakon višednevnog boravka u domu i dalje osjećati lijepo i ugodno.
Dama koja je BONJOUR.uredništvu već od prvih dana kućne izolacije pokazala da i dalje možemo maksimalno iskoristiti svakodnevnicu, raditi, plesati i učiti te nas tako motivirala da se hrabro suočimo s novim promjenama, upravo je osnivačica našeg portala Ana Ćavar.
Ne samo da zajedno kreiramo sadržaj koji ispunjava BONJOUR.misiju: "To learn. To live. To inspire.", već smo kreativnost usmjerili i u kreiranje lijepih i poučnih priča u suradnji s našim partnerima.
Znali smo da je upravo Ana sjajan kandidat za našu reportažu #OstaniKući, jer osim što uvijek zna kako da nas motivira kroz dan, redovito ima i par 'asova u rukavu', kada su u pitanju preporuke za čitanje, kreiranje malih 'self care' rituala uz koje ćete zadržati dobro raspoloženje i očistiti misli od negativnih informacija, kao i organizacija dana, kreiranje inspirativnog sadržaja te kuhanje.
Ana nam je dozvolila da zavirimo u njenu radnu rutinu, dala nam par preporuka kako povećati produktivnost, koje knjige da dodamo na noćni ormarić, ali i kako da učinimo nešto dobro za sebe.
Kako sada izgleda jedan tvoj radni dan i kako zadržavaš motivaciju i produktivnost?
Veći mi je problem to što imam previše motivacije i nedovoljno vremena, obzirom da sam u izolaciji s malim trogodišnjakom koji čim upalim računalo ili laptop sjeda pored mene i počinje s pitanjima. (smijeh) Svaka žena koja radi od doma će razumjeti da je u ovom periodu posebno izazovno pronaći taj balans na relaciji mama-poduzetnica-supruga-kuharica-prijateljica-žena.
Neću lagati kada kažem da je i meni trebalo vremena, no, prihvatila sam činjenicu da ne može svaka uloga biti savršena.
Jutro uvijek započinje pregledavanjem BONJOUR.ba, statistika posjećenosti prethodnog dana i kratkim follow-upom s timom, a nakon toga u nekim danima totalno briljiram na poslovnom planu, ponude, mailovi, statistike, u nekima se hvalim kako su mi se pojavila tri nova izdanka metvice u sadnicama, a u nekima napravim proljetni piknik (na balkonu naravno), na kakvom bi zavidio i Ludi Šeširdžija iz Alise u Zemlji čudesa.
Što se krije na tvom zaslonu na kompjuteru, a što na mobitelu?
Evo upravo gledam i na desktopu imam custom made wallpaper sa božurima i porukom koja kaže: Go get it girl. Na mobitelu je screensaver kojeg smo zajedno dizajnirali za BONJOUR.novogodišnji party. Možda bi bilo dobro da ovdje ostavim i LINK na kojem čitatelji mogu preuzeti taj screensaver?
Kako uspijevaš zadržati #FeelGood vibru privatno, ali i u BONJOUR.timu?
S privatne strane smo u obitelji stavili fokus na to da smo zdravi i da možemo biti skupa. Tako gledanje crtića nije više 'samo' gledanje crtića, nego odlazak u kino uz DIY ulaznice te sok od šipka i jabuku koju narežemo kao krumpiriće, a pravljenje kruha je dobro uhodana proizvodna linija gdje svatko ima svoj zadatak. Sreću čine male stvari i u njima ovih dana uživamo.
S poslovne strane, jednostavno, čitam BONJOUR.ba. :)
Već u ranoj fazi pandemije sam se isključila od negativnih vijesti i situaciju pratim u onoj mjeri u kojoj moram za svoj posao, a svu ostalu energiju ulažem u kreiranje i stvaranje digitalnog sadržaja sa svojim timom i našim partnerima. Najizazovnije je bilo prihvatiti činjenicu da ovo nije pauza od 14 dana, nego od par mjeseci te da sve ono što smo isplanirali za tih par mjeseci, sada trebamo pomaknuti ili čak otkazati. Nekako je na početku demotivirajuće bilo to što apsolutno nezasluženo nismo dobili priliku za ispričati te priče, ali smo se timski otrgli tom dojmu, rekli smo jedni drugima da se sve događa s razlogom i idemo dalje. Kreativnost i želju za stvaranjem nam ne može ukrasti nijedan virus.
Koje su tri stvari koje uvijek napraviš na kraju svakog dana?
CHICovnik, razgovor uz čaj od kamilice i knjiga.
CHICovnik mi pomaže da opustim svoj um na kraju dana i to na vrlo jednostavan način, tako što ću na njegovim stranicama provjeriti obveze koje me čekaju naredni dan i na taj način nekako u glavi stvoriti sliku dana kakav me očekuje.
Kamilica je tu za #hygge moment u društvu obitelji. Topli napitak, tako jednostavan, tako mirisan i tako umirujući.
Knjiga me čeka pred spavanje. Nisam neki maratonski čitač, jer kada dođem do kreveta tijelo je već jako umorno, no par stranica je sasvim dovoljno da na inspirativan način završim dan i krenem spavati.
Kako ti planer, sada kada si doma i bez poslovnih sastanaka, pomaže da organiziraš (poslovne) obveze?
Svi koji me znaju, poznaju i moju ljubav prema planiranju. Ako radim neki projekt koji se sastoji od 50 radnih sati, velike su šanse da ću 30 radnih sati provesti u planiranju. Vjerujem, a i iskustvo mi je to potvrdilo, da je dobra priprema pola rezultata. Dani su kratki i želim iz njih izvući maksimum. Kada sam bila student, tada je spontanost bila nešto što sam si mogla priuštiti, no sada uz obitelj, poslovne obveze i želju da imam vrijeme za sebe, planiranje je obvezno. Čak me i često pitaju – Kako sve stignem?
Prvo, činjenica je da ne stignem sve. (smijeh) No, većinu toga stignem napraviti upravo zbog planiranja i svog CHICovnika.
Istina, sada sam doma, no bez obzira, čekaju me projekti s klijentima, razrada novih ideja, administracija (agrh), online sastanci s timom, ali i kuhanje ručka i ostale obiteljske obveze. Sve se to nalazi u mom CHICovniku, a na hladnjaku ćete naći isplaniran jelovnik za cijeli tjedan koji isplaniram nedjeljom poslijepodne.
Još jedan planerski trik zbog kojeg ne 'trošim' svoje misli na to što ću kuhati danas, a i pored toga, kada uložim desetak minuta u pažljivu izradu jelovnika, rezultat bude takav da imamo raznolika jela svaki dan – voće, povrće, riba, meso, desert.
Moram priznati da čak unaprijed pripremim i namirnice, no, ovdje ću prestati pričati, bojim se da me čitatelji ne deklariraju kao nekog planerskog fanatika. Iako ne bi puno pogriješili. (smijeh)
Otkrij nam i recept za brzi ručak u kojem će uživati cijela obitelj?
Uh, u našoj kući se uvijek dobro kuha. Inače ne volim komplicirane recepte, ne zato što ne volim kuhati, nego zato što mislim da dobra hrana ne treba biti komplicirana.
Recept koji je moj as u rukavu kada želim nešto za 15 minuta (i mislim doslovno 15 minuta) je sljedeći:
15 minuta, superukusno, zdravo i super način da djeca pojedu svoju dozu povrća za dan. Hvala Michela Chiappa.
Prijedlog za knjigu koju vrijedi pročitati?
Uh, trebala sam pitati koliko stranica teksta smijem napisati? (smijeh)
Knjige su moja vječna inspiracija i smiraj. No, prije nego pomislite da uranjam u fiktivne priče satima, nisam. Volim 'stvarne' knjige, knjige koje pišu o poslovnim i privatnim (ne)uspjesima, o balansu u životu, štiva koja će motivirati i nakon kojih ću dobiti nova znanja i novi pogled na stvari.
Pa idemo ovako – ukoliko imate svoj biznis i pitate se što će se dogoditi, preispitujete sebe i svoje limite za održavanjem svog biznisa u ovom izazovom periodu, preporučujem knjigu 'The women I wanted to be' od Diane von Fürstenberg. Njena iskustva koja otkrivaju kako u trudnoći putuje s koferom i prodaje svoje haljine i kako je izgradila brand unatoč dva bankrota će i vama dati motivaciju koja vam je sada potrebna.
Ukoliko se pak nikako ne možete pokrenuti jer mislite da ništa ne možete napraviti sami, razuvjeriti će vas Jen Sincero i njezina knjiga 'You are a badass', a ukoliko ste ovo vrijeme odlučili uložiti u sebe i svoj razvoj, ide par naslova o kojima nemam prostora napisati sve što bi htjela, ali vjerujte mi na riječ da nećete požaliti što ste im poklonili svoje vrijeme: 'What great brands do' by Denise Lee Yohn (prepuna 'ahaaa' momenata), 'Good to great' by Jim Collins (ovoj ćete se vraćati više puta kroz karijeru),'Eat that frog' by Brian Tracy (on će vas natjerati da uistinu ujutro ustanete onih 15 minuta ranije) i 'Shoe Dog' by Phil Knight (sve što imam reći o 'uspjehu preko noći').
Koji filmovi i serije su se našli na tvojoj 'to watch' listi u ovom periodu?
Seriju 'Suits' sam počela gledati dok se Meghan Markle i Princ Harry još nisu ni upoznali (smijeh) i evo završila sam baš prije par dana. Cool serija, posebice prvih par sezona, odlični power dress lookovi glavnih glumaca.
Primijetila sam kroz prethodne #OstaniKući priče na BONJOUR.ba da većina naših sugovornika uživa u Netflixu. Tu bi preporučila da date priliku serijalu 'Chef's table'. Nemojte misliti da ćete slušati o receptima, nećete. Slušati ćete fascinantne priče nekih od najgenijalnijih svjetskih chefova i kako su došli do Michellin zvjezdica. Taj serijal je meni bio na bing whatchanju. :)
Uz to, pogledajte 'Homecoming', dokumentarac o Beyonce. Kada vidimo kako se ona devet mjeseci pripremala za nastup od dva sata, nekako i nas natjera da preispitamo svoje zadane rokove i očekivane rezulatate unutar tih rokova.
Kod mene je trenutno na gledanju zadnja epizoda Anna Wintour Masterclassa na temu 'Learn How to Be a Boss', a nakon nje me čeka Diane von Furstenberg na temu 'Building a Fashion Brand'.
Prijedlozi za indoor i outdoor aktivnosti s djecom?
Priča je bitna i u jednom i u drugom slučaju. Spomenula sam iznad kako i od 'običnog' gledanja crtića uz malo truda i mašte napravimo događaj u kojem djeca uživaju. Na početku izolacije sam neke igračke sakrila i izvadila ih prije par dana te su dječaku postale nova zanimacija. Izlazak na balkon pretvaramo u izlet tako što si napravimo sendviče (iako smo samo udaljeni samo par metara od kuhinje), ponesemo deku, sok, grickalice koje imamo u kući i kupili smo si sat-dva mira.
Pjesme koje te opuštaju u ovom periodu?
Inače nisam osoba koja radi uz glazbu ili slobodno vrijeme provodi uz glazbu, no, baš tijekom izolacije igrom slučaja sam došla do linka na kojem se nalazi 20 najvećih hitova koreanskog pijanista imena Yiruma. Ne znam zašto, ali tih 20 pjesama, posebice prva 'River Flows In You' me tako opušta da je na repeat već danima.
https://www.youtube.com/watch?v=9eK1Rfe1IIo
Mnogi su u ovom periodu posvetili dodatno vrijeme beauty rutini. Jesi li i ti započela neke nove beauty rituale?
Negdje početkom godine sam krenula u svoj mali interni projekt koji je imao za cilj da saznam sve o potrebnim koracima beauty rutine.
Zašto retinol? Zašto vitamin C? Zašto peptidi i vitamin C ne idu zajedno u istu rutinu? Koliko sastojaka je previše sastojaka? Itd, itd.
Vjerujte da sam istraživala, zapisivala i na kraju, nakon nekoliko dana provedenih u ovom projektu sam kreirala beauty rutinu za sebe. Sastoji se od sljedećih koraka:
JUTRO:
VEČER:
Iskreno, nikad nisam mislila da ću imati ovakvu rutinu, ali godine. :)
I iskreno, nekako je relaksirajuće i #feelgood osjećaj to što brinemo za svoju kožu i lice. Ujedno tih nekoliko minuta ujutro i navečer je samo moje i djeluje baš kao mini meditacija.
Najveći strah tijekom kućne karantene?
Strahovi su nestali nekada s prvim tjednom karantene, a bili su usmjereni na brigu za zdravlje ljudi koje volimo. Osim brige za zdravlje, mislim da se svi ostali strahovi mogu i trebaju obuzdati.
Najveća prednost kućne karantene?
Neću napisati vrijeme za stvari za koje inače nemamo vremena, jer ormar mi je još uvijek neposložen, kuću nisam generalno čistila, ostava je također više-manje u istom stanju kao i prije karantene, ali ono za šta imamo vremena je trening svog uma i učenje kako da se nosimo sa izazovnim situacijama kao što je ova.
Mnogima je teško prihvatiti sve što se dogodilo u tako kratkom vremenu. To je razumljivo i ljudski.
I nažalost puno toga ne možemo promijeniti, ali ono što možemo promijeniti jeste način kako se nosimo s promjenama.
I to je ono što čini svu razliku.
Prva stvar koju ću učiniti nakon završetka kućne izolacije…
Poljubit ću more. (smijeh)
Privatno, otići do roditelja, izgrliti te divne ljude, a zatim nadam se par dana zuriti u more.
S poslovne strane, eh. Čekajte da vidite što smo vam sve pripremili, samo da se vratim s ovog mora.
Xoxo
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!