Organizirate večeru s prijateljima? Uz ove savjete učinit ćete da se osjećaju kao u najboljem restoranu!
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETSvako godišnje doba nosi određene čari, a zimski period godine sinonim je za druženja u udobnosti doma, uz toplu rasvjetu, lampice u pozadini i arome koje dolaze iz kuhinje i pozivaju na kušanje.
Neovisno o tome organizirate li večeru za najmilije ili imate goste koji su se iznenadna najavili, u nastavku smo izdvojili tips&tricks uz koje će svaka priprema večere postati lakši zadatak, a odabir namirnica i jela koja će oduševiti svako nepce jednostavniji.
Ovu gorumet priču kreirali smo uz praktične savjete i recepte za pripremu jela koja će se provjereno dopasti svima, a uz savršeno vino kreirati posebnu atmosferu.
KAKO DEKORIRATI STOL?
Pažljivo uređen stol potaknut će dobre vibracije te cijelu priču učiniti osobitom i posebnom. Kombinirajte tanjure u omiljenoj nijansi uz prirodne materijale kao što je svježe cvijeće, drvo ili štapići cimeta te dodajte lampice. Možete uz svaki tanjur dodati i personaliziranu ceduljicu s imenom. I više nego dovoljno za svečan, no i dalje ležeran početak večeri u koju ste unijeli dašak vlastite osobnosti.
Foto: unsplash.com
KAKO IZABRATI SAVRŠENO VINO I RASHLADITI GA?
Kako biste kreirali savršen miks hrane i vina, obratite pozornost na njihovu 'težinu'. Univerzalno pravilo jeste kombinirati laganu hranu s laganim vinima. Tako jela neće izgubiti vlastiti okus. Bijela vina savršeno nadopunjuju bijelo meso, ribu i povrće, dok tamna vina bolje naglašavaju odreske ili divljač. Kada uparujete jelo s vinom, svakako vodite račun i o tome da bi kiselost hrane i vina trebala biti uravnotežena.
Kako rashladiti vino?
Napuniti posudu hladnom vodom u koju ćete dodati malo leda i par žlica soli. Sol ubrzava snižavanje temperature, tako da će se vino mnogo brže ohladiti. Stavite zatvorenu bocu i nakon par minuta imat ćete savršeno rashlađeno vino.
TRI RECEPTA KOJA ĆE ODUŠEVITI GOSTI, A NE ZAHTJEVAJU PUNO VREMENA
FINGER FOOD
Savršen početak svake večeri upravo je plata sa sirom. Imajte na umu da pri kreiranju savršenog slijeda imate tri vrste sira – tvrdi, meki sir te sireve s mirisom poput plavog sira. Uz sireve kombinirajte orašaste plodove, mesne delicije i voće te naravno, vino. Ovdje donosimo detaljan vodič za kreiranje plate od sira koja će oduševiti sve goste, a pri izboru vina, vodite se time da meki i laganiji sirevi najbolje idu uz lagana bijela vina, dok sirevi punog okusa bolje idu uz tamnija vina.
Ukusno, sočno, svježe i puno, sa aromama breskve i kajsije, zaokruženo s notama osvježavajuće limete, vino Crnogorska Malvazija savršen je početak ovog gastro putovanja. Crnogorska Malvazija je vrhunsko bijelo vino od talijanske sorte Malvasya aromatica zasađena na Ćemovskom polju, mikrolokalitet Dinoš i Nikolj crkva. Miris je satkan od tonova zove, bagrema i tropskog voća uz delikatne note citrusa koje će se odlično složiti uz sireve koje poslužite.
GLAVNO JELO
Ovisno o vremenu za pripremi i preferncijama gostiju, možete pripremiti pastu sa začinskim biljem i citrusima ili pileći sote. Steak je također sjajan odabir za iskusne gurmane, posebice uz umak kreiran uz luk, crveno vino i mediteranske začine.
Crveno vino poput vrhunskog crvenog vina Vranac Pro Corde koje ima razvijenu voćnu aromu borovnice i trešnje sa završnim notama crne čokolade sjajno će naglasiti note odreska ili divljači. Istinske znalce razveselit će i vijest da ovo vino ima veći sadržaj proantocijandiola i tanina.
DESERT
Svoju kulinarsku priču zaokružite ukusnim, no, brzim čokoladnim delicijama poput zdravih i ukusnih Snickers pločica za koje vam recept donosimo ovdje ili talijanskom Tenerina tortom.
Druženje nastavite s vinom Epoha iz vinarije Plantaže koje svojim slojevitim okusom savršeno upotpunjuje ovakva jela. Voćni okus sa naznakama slatkog korijena i nagovještajem kave i čokolade u pozadini čini ovo vino dobiveno od grožđa cabarent sauvignon i merlot najfinijim društvom omiljenih slatkih delicija.
Bon apetit!