TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 1.10.2020.

Tenerina torta tipična je slastica grada Ferrare, koja je zahvaljujući neodoljivom okusu osvojila cijeli svijet.

Bilo da je zbog mirisne spoljne kore, njene konzistencije koja se topi u ustima sa svakim zalogajem ili pak intenzivnog okus čokokade, niko ne može odoljeti komadu ove fantastične slastice.

Oduševit će vas činjenica da se ova torta priprema sa malo sastojaka, bez kvasca i ima posebnost da ostane niža i sočna iznutra, baš kao što i samo ime govori: na dijalektu Ferrare naziv je i "torta Taclenta", što na talijanskom znači ljepljiva.

Na vama je samo da izaberete svoju najdražu tamnu čokoladu sa najviše kakaa, zavirite u recept ispod, a poslije pripreme uživate u njezinom bogatom okusu. Recept možete pogledati ovdje, a svakako i u nastavku.

Foto: mammachechef.it

SASTOJCI:

  • 300 grama tamne čokolade
  • 150 grama putera
  • 150 grama šećera
  • 4 žumanjka
  • 3 bjelanjka
  • 3 kašike brašna
  • 2 kesice vanilin šećera
  • šećer u prahu za ukrašavanje

PRIPREMA:

U posudi otopite čokoladu zajedno sa puterom, a u drugoj, posebnoj posudi kombinirajte žumanjke sa šećerom, brašnom i vanili šećerom prosijanim zajedno. Dobro promiješajte, izbjegavajući grudice. U novoformiranu smjesu dodajte zagrijanu otopljenu čokoladu. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg, dodajući kap limunovog soka i lagano dodajte smjesu od bjelanjaka. Za ovaj dio idealna bi bila silikonska kašika kako biste spriječili njihovo razdvajanje. Sve dobro promiješajte dok ne formirate homogeno tijesto za sipanje u kalup za torte od 22 cm, prethodno podmazan i pobrašnjen. Tortu pecite na 180° C 30/40 minuta. Budući da nisu sve pećnice iste, mala tajna da znate kada je vaš kolač spreman je provjeriti kada se korica stvori na površini: vrijeme je da ga izvadite iz pećnice. Kada se torta ohladi po želji je ukrasite šećerom.

That's Amore!

Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: mammachechef.it

Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

TEKST: Adelisa Mašić

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću. Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.

Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.

 



Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 


backyard_sarajevo4bonjour_ba

Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja. 

No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 


backyard_sarajevo12bonjour_ba

backyard_sarajevo7bonjour_ba

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.

 



Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 


backyard_sarajevo13bonjour_ba

Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.


backyard_sarajevo15bonjour_ba

Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.

 



Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.

Foto: Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!