TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 1.8.2020.

Veganske i bezglutenske čokoladice zadovoljit će svako nepce. Pripremaju se od samo šest sastojaka, veoma su lagane za napraviti, ukusne su i uz to zdravije.

Omiljeni dio je činjenica da u njima nema konzervansa i umjetnih boja. Ove čokoladne kockice savršene su za užinu nakon vježbanja, zdrav desert ili popodnevne poslastice za cijelu obitelj.

Foto: frommybowl.com

Ako napravite ovaj recept i odlučite ga podijeliti na Facebooku ili Instagramu, nemojte zaboraviti #DoYouBONJOUR. Volimo vidjeti vaše ukusne rekreacije recepata.

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

SASTOJCI:

Za karamelu:

  • šalica datulja
  • 2 žlice kikiriki maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica Maca praha (neobavezno)
  • malo soli

Nougat sloj:

  • 85 g brašna (po mogućnosti ovsenog)
  • 35 g karamele od datulja (postupak iznad)

Ostalo:

  • 45g kikirikija
  • 100 g čokolade (po želji veganske)

Savjet plus: Ako ne možete jesti kikiriki zbog alergije, možete zamijeniti sa maslacem od badema, indijskih orašćića ili neki drugih orašastih plodova po vašem izboru.

Foto: frommybowl.com

PRIPREMA:

Očistite datulje i stavite (dobro pritisnite) u jednu šalicu. Zatim ih prebacite u veću zdjelu, prekrijte vrućom vodom i pustite ih da odstoje deset minuta.
Ako nemate ovseno brašno, napravite ga tako da miješate 85 g ovsenih pahuljica u blenderu otprilike jednu minutu.
Ocijedite suvišnu tekućinu iz datulja i dodajte ih u procesor hrane ili blender velike brzine sa preostalim sastojcima za karamelu. Miješajte dok smjesa ne bude gusta i glatka. Zatim izvadite karamelu iz blendera i dodajte ovseno brašno u procesor hrane (nema potrebe za ispiranjem) sa 35 g karamele od datulja i miješajte dok se dobro ne sjedini. To bi trebalo oblikovati malo ljepljivo „tijesto“ koje će se formirati kada ga stegnete.

Čvrsto i ravnomjerno pritisnite mješavinu u posudu i lopaticom ravnomjerno rasporedite preostalu karamelu preko smjese od ovsenog brašna, a zatim preko karamele pospite komade kikirikija. Prstima pritisnite kikiriki u sloj karamele, tako da se lijepe. Stavite u zamrzivač na 60-90 minuta, sve dok se ne učvrsti. Nakon toga izvadite iz hladnjaka i oštrim nožem narežite na komadiće po želji. Vratite ih u zamrzivač dok otopite čokoladu. Nakon što se 75% čokolade otopi na pari ili mikrovalnoj sklonite sa peći i miješajte smjesu lopaticom dok se potpuno ne otopi.

Malo bržim pokretima stavite jednu kocku u zdjelu otopljene čokolade i sa dvije vilice "okrenite" ju dok čokolada ne bude sa svih strana. Prenesite kockicu sa otopljenom čokoladom po mogućnosti na rešetku ili na papir za pečenje kako bi višak čokolade otkapao. Ponovite sa preostalim kockama, a onda stavite u hladnjak na deset minuta kako bi se čokolada stvrdnula.

Poslužite i uživajte!

Foto: frommybowl.com

Za više ukusnih recepata posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: frommybowl.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!