TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 1.8.2020.

Veganske i bezglutenske čokoladice zadovoljit će svako nepce. Pripremaju se od samo šest sastojaka, veoma su lagane za napraviti, ukusne su i uz to zdravije.

Omiljeni dio je činjenica da u njima nema konzervansa i umjetnih boja. Ove čokoladne kockice savršene su za užinu nakon vježbanja, zdrav desert ili popodnevne poslastice za cijelu obitelj.

Foto: frommybowl.com

Ako napravite ovaj recept i odlučite ga podijeliti na Facebooku ili Instagramu, nemojte zaboraviti #DoYouBONJOUR. Volimo vidjeti vaše ukusne rekreacije recepata.

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

SASTOJCI:

Za karamelu:

  • šalica datulja
  • 2 žlice kikiriki maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica Maca praha (neobavezno)
  • malo soli

Nougat sloj:

  • 85 g brašna (po mogućnosti ovsenog)
  • 35 g karamele od datulja (postupak iznad)

Ostalo:

  • 45g kikirikija
  • 100 g čokolade (po želji veganske)

Savjet plus: Ako ne možete jesti kikiriki zbog alergije, možete zamijeniti sa maslacem od badema, indijskih orašćića ili neki drugih orašastih plodova po vašem izboru.

Foto: frommybowl.com

PRIPREMA:

Očistite datulje i stavite (dobro pritisnite) u jednu šalicu. Zatim ih prebacite u veću zdjelu, prekrijte vrućom vodom i pustite ih da odstoje deset minuta.
Ako nemate ovseno brašno, napravite ga tako da miješate 85 g ovsenih pahuljica u blenderu otprilike jednu minutu.
Ocijedite suvišnu tekućinu iz datulja i dodajte ih u procesor hrane ili blender velike brzine sa preostalim sastojcima za karamelu. Miješajte dok smjesa ne bude gusta i glatka. Zatim izvadite karamelu iz blendera i dodajte ovseno brašno u procesor hrane (nema potrebe za ispiranjem) sa 35 g karamele od datulja i miješajte dok se dobro ne sjedini. To bi trebalo oblikovati malo ljepljivo „tijesto“ koje će se formirati kada ga stegnete.

Čvrsto i ravnomjerno pritisnite mješavinu u posudu i lopaticom ravnomjerno rasporedite preostalu karamelu preko smjese od ovsenog brašna, a zatim preko karamele pospite komade kikirikija. Prstima pritisnite kikiriki u sloj karamele, tako da se lijepe. Stavite u zamrzivač na 60-90 minuta, sve dok se ne učvrsti. Nakon toga izvadite iz hladnjaka i oštrim nožem narežite na komadiće po želji. Vratite ih u zamrzivač dok otopite čokoladu. Nakon što se 75% čokolade otopi na pari ili mikrovalnoj sklonite sa peći i miješajte smjesu lopaticom dok se potpuno ne otopi.

Malo bržim pokretima stavite jednu kocku u zdjelu otopljene čokolade i sa dvije vilice "okrenite" ju dok čokolada ne bude sa svih strana. Prenesite kockicu sa otopljenom čokoladom po mogućnosti na rešetku ili na papir za pečenje kako bi višak čokolade otkapao. Ponovite sa preostalim kockama, a onda stavite u hladnjak na deset minuta kako bi se čokolada stvrdnula.

Poslužite i uživajte!

Foto: frommybowl.com

Za više ukusnih recepata posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: frommybowl.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Probudite dan na zdrav i ukusan način: Prirodni boost koji vaš um, tijelo i koža vole

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Probudite dan na zdrav i ukusan način: Prirodni boost koji vaš um, tijelo i koža vole Probudite dan na zdrav i ukusan način: Prirodni boost koji vaš um, tijelo i koža vole

Zamislite da vaš dan počinje polako. Bez alarma koji vas trgne iz sna i bez prvog gutljaja kafe u panici. Jutro u kojem najprije osjetite mir.

Upravo takvo jutro njeguje O’Plant filozofija: umirujući trenutak za sebe, uz proizvode koji su prirodni, hranjivi i stvoreni za moderni i ubrzani život. 

U svijetu gdje stalno jurimo s obaveze na obavezu, najljepša stvar koju sebi možemo pokloniti jeste miran trenutak i dobar zalogaj. O’Plant proizvodi, od voćno-žitnih snackova do biljnih napitaka i mueslija bez dodanog šećera, tu su da nas podsjete koliko je jednostavno osjećati se dobro iznutra i izvana.
 


bonjour_ba_dorada_podravka_n_11
 

 



Za jutra koja počinju s osmijehom  

Započeti dan uz O'Plant muesli koji spaja zob, pir i chia sjemenke, uz dodatak datulja, kakaa, matcha praha ili komadića jabuke i to bez trunke dodanog šećera zvuči savršeno.

U kombinaciji s O'Plant napitkom od badema bogatim kalcijem i vitaminima A, D i E, vaše tijelo dobiva ono što mu stvarno treba snagu, a ne samo energiju. Doručak koji traje duže od skrolanja i čini da se osjećate ispunjeno u svakom smislu.


bonjour_ba_podravka_01
 



Doručak koji se voli fotografirati, ali još više - jesti  

Napitak od zobi i badema? Prefin. Barista verzija za kafu? Pjena koja ne pada ni nakon tri storyja. Frape sa napitkom od zobi? Savršen! Bademov napitak? Sadrži čak 37,5% dnevne potrebe za kalcijem.

Da, znamo sve zvuči predobro, ali istina je: O’Plant napici stvarno mijenjaju sve, posebno kad ujutro želiš brz i hranjiv izbor.

 



Snack koji nije samo međuobrok, već vaš prirodni beauty & energy boost  

O’Plant voćno-žitni snackovi dolaze u šest opcija, a svaki ima svoj mood: Focus kad trebaš bistrinu i koncentraciju, Glow kad vam koža treba malo sjaja iznutra, Immuno za dane kad imunitet treba podršku, Power za dan pun energije, Refresh kad vam treba reset, Relax za kraj dana (ili svaki trenutak kad vam treba pauza).

Bez umjetnih dodataka, s B vitaminima, željezom, vlaknima i voćem koje vaš organizam voli. Ili kako mi volimo reći, snack s razlogom.


bonjour_ba_dorada_podravka_n_13
 



Tvoje tijelo zna što mu treba. Pitanje je, znaš li i ti?  

Ako želite jednostavne, prirodne i ukusne saveznike u dnevnoj rutini  O’Plant je tu. Za jutra, pauze, večeri. Za svakog ko bira biti nježan prema sebi.

Briga o sebi ne mora izgledati kao spa dan ili luksuzni tretman. Ponekad je to jednostavno  izbor doručka koji njeguje, napitka koji hrani i snacka koji vam daje energiju!

 

 

Foto: @ josefinevogt  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!