TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 1.8.2020.
Veganske i bezglutenske čokoladice zadovoljit će svako nepce. Pripremaju se od samo šest sastojaka, veoma su lagane za napraviti, ukusne su i uz to zdravije.
Omiljeni dio je činjenica da u njima nema konzervansa i umjetnih boja. Ove čokoladne kockice savršene su za užinu nakon vježbanja, zdrav desert ili popodnevne poslastice za cijelu obitelj.

Foto: frommybowl.com
Ako napravite ovaj recept i odlučite ga podijeliti na Facebooku ili Instagramu, nemojte zaboraviti #DoYouBONJOUR. Volimo vidjeti vaše ukusne rekreacije recepata.
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
SASTOJCI:
Za karamelu:
Nougat sloj:
Ostalo:
Savjet plus: Ako ne možete jesti kikiriki zbog alergije, možete zamijeniti sa maslacem od badema, indijskih orašćića ili neki drugih orašastih plodova po vašem izboru.

Foto: frommybowl.com
PRIPREMA:
Očistite datulje i stavite (dobro pritisnite) u jednu šalicu. Zatim ih prebacite u veću zdjelu, prekrijte vrućom vodom i pustite ih da odstoje deset minuta.
Ako nemate ovseno brašno, napravite ga tako da miješate 85 g ovsenih pahuljica u blenderu otprilike jednu minutu.
Ocijedite suvišnu tekućinu iz datulja i dodajte ih u procesor hrane ili blender velike brzine sa preostalim sastojcima za karamelu. Miješajte dok smjesa ne bude gusta i glatka. Zatim izvadite karamelu iz blendera i dodajte ovseno brašno u procesor hrane (nema potrebe za ispiranjem) sa 35 g karamele od datulja i miješajte dok se dobro ne sjedini. To bi trebalo oblikovati malo ljepljivo „tijesto“ koje će se formirati kada ga stegnete.
Čvrsto i ravnomjerno pritisnite mješavinu u posudu i lopaticom ravnomjerno rasporedite preostalu karamelu preko smjese od ovsenog brašna, a zatim preko karamele pospite komade kikirikija. Prstima pritisnite kikiriki u sloj karamele, tako da se lijepe. Stavite u zamrzivač na 60-90 minuta, sve dok se ne učvrsti. Nakon toga izvadite iz hladnjaka i oštrim nožem narežite na komadiće po želji. Vratite ih u zamrzivač dok otopite čokoladu. Nakon što se 75% čokolade otopi na pari ili mikrovalnoj sklonite sa peći i miješajte smjesu lopaticom dok se potpuno ne otopi.
Malo bržim pokretima stavite jednu kocku u zdjelu otopljene čokolade i sa dvije vilice "okrenite" ju dok čokolada ne bude sa svih strana. Prenesite kockicu sa otopljenom čokoladom po mogućnosti na rešetku ili na papir za pečenje kako bi višak čokolade otkapao. Ponovite sa preostalim kockama, a onda stavite u hladnjak na deset minuta kako bi se čokolada stvrdnula.
Poslužite i uživajte!

Foto: frommybowl.com
Za više ukusnih recepata posjetite Web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: frommybowl.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba - PR
Brzi test, bez previše razmišljanja. Šta vam je ove godine draže: večer koja se završi kad vi kažete da je dosta, piće koje gasi žeđ i doček koji se pamti po osjećaju ili večer koja ostaje upamćena po umoru?
Ako ste se pronašli u prvoj opciji, velike su šanse da ste drugi tim. Ne onaj koji odustaje od dočeka, nego onaj koji bira MALTene drugačiji pristup.U ovoj opciji, čak i način serviranja postaje neizostavni dio dočeka, a ne samo detalj. 


Šta zapravo znači biti „drugi tim“?
To ne znači da ste protiv izlazaka, slavlja ili klasičnog dočeka.
Znači da vam je važnije kako se osjećate tokom večeri. Da birate tempo, a ne scenarij koji se mora ispoštovati. Tu dolazimo do tri načina kako „drugi tim“ dočekuje Novu godinu:
Opcija 1: Vani, ali u svom ritmu
Volite grad, energiju i onaj osjećaj da se nešto dešava. U BiH je to onaj decembarski miks: magla u zraku, hladnoća koja “štipa”, jakna zakopčana do kraja i poruke koje stižu sa svih strana: “Gdje ste?”, “Kad dolazite?”, “Ko je već tu?”…
Samo bez forsiranja. Bez potrebe da se ostane do kraja po svaku cijenu. Malo se prođe, malo se zastane, uđe se tamo gdje ima mjesta, stane se uz šank, naruči nešto osvježavajuće, jer žeđ jasno kaže da je vrijeme za pauzu.
Lagano, spontano, izlazak se pretvori u večer koja traje duže nego što ste planirali.
U takvim večerima izbor pića ide ruku pod ruku s ritmom. Tu se prirodno uklapa Laško Dark Malt, bezalkoholno piće s punim malt karakterom i istim osjećajem rituala.
Poslužen u čaši, s ledom i svježinom koja se vidi na prvi pogled, postaje dio večeri, ne samo još jedna narudžba.

Opcija 2: Kod kuće, ali s jasnom idejom
Kućni dočeci odavno nisu rezervna opcija. Ovo je onaj plan koji je trebao biti skroman, a završi kao večer koju prepričavate cijeli januar.
Nema dress code-a, ali ima dobra atmosfera. Stol koji se stalno puni, partija remija koja traje duže nego što je iko planirao i ono nepisano pravilo dočeka u BiH: uvijek se iznese još nešto, “da ne zafali”.
Laško Dark Malt ovdje dobija svoj kućni ritual. Možda ste navikli piti direktno iz flaše, ali ove godine su stvari mrvicu drugačije. Sipanje u čašu, po mogućnosti onu višu, s ledom i kriškom limuna postaje dio atmosfere.
Bez alkohola, ali s punim okusom koji gasi žeđ i zadržava osjećaj opuštenosti, a jutro poslije ostane lagano.

Opcija 3: Solo, ali namjerno
Nema plana, nema buke, nema obaveze da se bilo kome javite u ponoć. Samo vi, prigušena muzika ili ploča koja se vrti u pozadini, možda film koji ste odlagali cijelu godinu i želja da novu godinu ne započnete u trci, nego u miru.
Laško Dark Malt je tu kao mali, ali važan detalj… piće koje pijete polako, bez žurbe. Jer čak i kad ste sami, način na koji pijete govori da ste večer uzeli za sebe. Shvatili ste već: pravi osjećaj dolazi kad je hladno, posluženo u čaši, s ledom i limunom.
Onaj trenutak kad led zazvecka u čaši i znate da je večer službeno počela.


Kako prepoznati da ste ove godine „drugi tim“ (i šta to znači u praksi)?
Ako se još dvoumite oko plana za Novu godinu, odgovor je jednostavan:
Ako vam je važno da:
večer traje koliko vi želite, a ne koliko ‘’treba'',
imate slobodu da promijenite ‘’ritam'' svog dana,
onda ste, sasvim siguno, dio drugog tima.
Bez obzira gdje ste i s kim dočekujete praznike, jedno ostaje isto: ritual… Onaj trenutak pauze i novi okus Laško Dark Malta koji se prirodno uklapa u atmosferu.
Ove godine, kao i svake naredne, sve više biramo ono što nam omogućava da ostanemo prisutni i da se zabavimo u svom ritmu.
Najjednostavnije pravilo za ovu Novu godinu?
Ne mijenjajte večer. Samo joj prilagodite ritam.
Sretni praznici i sretna Nova godina, drugom timu!
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!