TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 1.8.2020.
Veganske i bezglutenske čokoladice zadovoljit će svako nepce. Pripremaju se od samo šest sastojaka, veoma su lagane za napraviti, ukusne su i uz to zdravije.
Omiljeni dio je činjenica da u njima nema konzervansa i umjetnih boja. Ove čokoladne kockice savršene su za užinu nakon vježbanja, zdrav desert ili popodnevne poslastice za cijelu obitelj.
Foto: frommybowl.com
Ako napravite ovaj recept i odlučite ga podijeliti na Facebooku ili Instagramu, nemojte zaboraviti #DoYouBONJOUR. Volimo vidjeti vaše ukusne rekreacije recepata.
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
SASTOJCI:
Za karamelu:
Nougat sloj:
Ostalo:
Savjet plus: Ako ne možete jesti kikiriki zbog alergije, možete zamijeniti sa maslacem od badema, indijskih orašćića ili neki drugih orašastih plodova po vašem izboru.
Foto: frommybowl.com
PRIPREMA:
Očistite datulje i stavite (dobro pritisnite) u jednu šalicu. Zatim ih prebacite u veću zdjelu, prekrijte vrućom vodom i pustite ih da odstoje deset minuta.
Ako nemate ovseno brašno, napravite ga tako da miješate 85 g ovsenih pahuljica u blenderu otprilike jednu minutu.
Ocijedite suvišnu tekućinu iz datulja i dodajte ih u procesor hrane ili blender velike brzine sa preostalim sastojcima za karamelu. Miješajte dok smjesa ne bude gusta i glatka. Zatim izvadite karamelu iz blendera i dodajte ovseno brašno u procesor hrane (nema potrebe za ispiranjem) sa 35 g karamele od datulja i miješajte dok se dobro ne sjedini. To bi trebalo oblikovati malo ljepljivo „tijesto“ koje će se formirati kada ga stegnete.
Čvrsto i ravnomjerno pritisnite mješavinu u posudu i lopaticom ravnomjerno rasporedite preostalu karamelu preko smjese od ovsenog brašna, a zatim preko karamele pospite komade kikirikija. Prstima pritisnite kikiriki u sloj karamele, tako da se lijepe. Stavite u zamrzivač na 60-90 minuta, sve dok se ne učvrsti. Nakon toga izvadite iz hladnjaka i oštrim nožem narežite na komadiće po želji. Vratite ih u zamrzivač dok otopite čokoladu. Nakon što se 75% čokolade otopi na pari ili mikrovalnoj sklonite sa peći i miješajte smjesu lopaticom dok se potpuno ne otopi.
Malo bržim pokretima stavite jednu kocku u zdjelu otopljene čokolade i sa dvije vilice "okrenite" ju dok čokolada ne bude sa svih strana. Prenesite kockicu sa otopljenom čokoladom po mogućnosti na rešetku ili na papir za pečenje kako bi višak čokolade otkapao. Ponovite sa preostalim kockama, a onda stavite u hladnjak na deset minuta kako bi se čokolada stvrdnula.
Poslužite i uživajte!
Foto: frommybowl.com
Za više ukusnih recepata posjetite Web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: frommybowl.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak | FOTO:
Ovi kolačići popularni su širom svijeta, a svojom jednostavnošću mnogima su među omiljenim i neizbježno je da na stolu vidite veliki izbor keksića i kolačića, a da rukom ne krenete upravo ka njima.
Krešenti kolačići su spoj prhkog tijesta i orašastih plodova, uz kremasti nadjev koji sve spaja u jednu novu kremastu harmoniju. Njihova priprema je veoma jednostavna, u različitim dijelovima svijeta postoje i drugačiji pristupi receptu gdje njegova suština u svakom ostaje ista.
Maleni, sočni i hrskavi keksići u kojim uživaju svi, a naročito tokom praznika! Upravo su krešenti idealan izbor za vašu prazničnu trpezu sa kojim možete biti sigurni da nema greške i da će svi poželjeti imati recept.
Ovi kolačići su savršen izbor za sve ljubitelje slastica koje spajaju prhko tijesto, lješnjake i kremasti nadjev. Priprema je jednostavna, a rezultat vrijedi svakog truda. Tajni sastojak? Ok, ovo ne morate čuvati kao strogu tajnu, dopuštamo vam da recept podijelite s voljenima!
Prilikom odabira orašastih plodova koje dodajete u svoj miks za kolačiće, obavezno birajte proizvode u čiju svježinu ste sigurni. Ovo će doprinijeti maksimalnom uživanju u punoći okusa i aromi svih sastojaka.
Sastojci
Priprema tijesta
U većoj zdjeli izmiksajte omekšali maslac s običnim i vanilin šećerom dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte jedno cijelo jaje i dva žumanca, pa nastavite miksati dok se sve dobro ne sjedini.
Postepeno dodajte brašno, koricu limuna i rum šećer ili aromu ruma. Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 - ak minuta da se stegne.
Priprema nadjeva
Umutite dva bjelanca u čvrst snijeg, a zatim pažljivo umiješajte mljevene lješnjake. Po želji možete dodati malo šećera u prahu da nadjev bude slađi.
Izvadite tijesto iz frižidera i razvaljajte ga na debljinu od oko 5 mm. Modlicama ili čašom izrežite oblike po želji. Na polovini izrezanih oblika nožem napravite male otvore ili rupice (za gornji sloj).
Na pleh obložen papirom za pečenje poredajte osnovne oblike (bez otvora), premažite ih nadjevom od lješnjaka i poklopite oblicima s otvorima. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 12 do 15 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju.
Kada se kolačići ohlade, između slojeva možete dodati krem namaz (čokoladni, lješnjak ili neki drugi). Po želji ih možete posuti šećerom u prahu za dekoraciju.
Za koga vi jedva čekate pripremiti ovu prazničnu poslasticu?
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!