Savršen ručak uz 3 recepta koja smo otkrili uz #DoYouBONJOUR hashtag

GOURMET
5.6.2020.

Naše društvene mreže ispunjene su divnim fotografijama ukusnih slastica i delicija dama koje su koristile #DoYouBonjour hashtag, a koje su nam prenijele dozu inspiracije za naše kulinarske eksperimente i obiteljska druženja uz hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas smo za vas pronašli tri jednostavna slijeda jela koje svako može pripremiti u svojoj kuhinji, od peciva, glavnog jela do deserta na kojima će vam pozavidjeti i Martha Stewart.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vam nedostaje inspiracije za romantični ručak, planirate jelo za drage osobe ili jednostavno želite udovoljiti svom nepcu u nastavku otkrijte recepte.

UVRNUTO PECIVO by @_kuhajmozajedno_letscook_

SASTOJCI:

  • 700 g brašna
  • 40 g svježeg kvasca ili dvije kesice suvog kvasca
  • jedna čajna žlica šećera
  • dvije čajne žlice soli
  • 200 ml tople vode
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 50 ml ulja

PRIPREMA:

Pomiješati kvasac, šećer, toplo mlijeko (ne vrelo) i ostaviti da se kvasac aktivira. Zatim smjesu dodajte u zdjelu sa ostalim sastojcima i formirajte tijesto. Pokrijte tijesto krpom i ostaviti na toplom mjestu otprilike trideset minuta, a za to vrijeme vi možete prelistati ostale BONJOUR.ba novosti. Na pobrašnjenoj podlozi razdvojite komade tijesta od kojih ćete formirati pecivo u obliku kao na fotografiji. Kiflice u vanjskom sloju (oblik polumjeseca) trebaju da vam budu nesto veĆe od 'pužića' u središnjem dijelu.

Nakon što ste oblikovali tijesto, premažite ga jednim umućenim jajetom, pospite sjemenkama po želji i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C. otprilike 25-30 minuta. Vrijeme pečenja zavisi od jačine vaše rerne, ali otprilike trebalo bi da bude gotovo za trideset minuta. Prijatno!

SAVJET PLUS: prvo oblikujte vanjski sloj i formirajte okvir u tepsiji na koju ste stavili papir za pečenje. Zatim, izvagajte ostatak tijesta i tu količinu podijelite na sedam kuglica kako bi dobili jednake 'pužiće' u unutrašnjem dijelu.

PILEĆI SOTE  by @mery.s.kitchenstories

    SASTOJCI:

    • 400 g pilećih prsa
    • jedna veća mrkva
    • cvije manje glavice luka ili jedna veća
    • 150 g šampinjona
    •  jedna paprika
    •  začini (so, biber, vegeta, paprika, bijeli luk, bosiljak, peršun)
    • 500 ml vode

    PRIPREMA:

    Nasjeckajte pileće meso i povrće, posolite, pobiberite i prepržite par minuta na ulju. Dodajte vodu i kuhajte na srednjoj temperaturi oko dvadeset minuta. Povremeno pomiješate, dodajte začine i kuhajte još pet  minuta da se okusi sjedine. Kao prilog pripremiti krompir pire, tjesteninu ili rižu. Uživajte!

    KOLAČ S KOKOSOM by @aidasarajlic 

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Aida Sarajlić (@aidasarajlic) on

    SASTOJCI:

    Čokoladni dio:

    • 100 gr tamne čokolade
    • 120 gr maslaca
    • 160 gr šećera
    • 1 velika kašika vanilin šećera
    • 2 jaja
    • 105 gr brašna
    • 2 velike kašike kakaa
    • Prstohvat soli 

    Kokos smjesa:

    • 1dcl kondenziranog mlijeka
    • 1 velika kašika mlijeka u prahu
    • 50 gr kokosa

    PRIPREMA:

    Istopiti maslac i čokoladu na laganoj vatri. Sve ostale sastojke staviti u zdjelu za miksanje. Kada su se čokolada i margarin otopili, dodati ih u zdjelu sa ostalim sastojcima i ručnom mutilicom sve dobro izmješati kako bi smjesa postala ujednačena. Kada se sve lijepo sjedinilo, ostaviti u frižider na 40-ak minuta. 
    Za pripremu kokos smjese, sve sastojke staviti skupa i izmješati kašikom, kako bi se lijepo povezali (ukoliko nemate kondenzirano mlijeko možete staviti nekoliko kašika običnog mlijeka i 2-3 kašike šećera u prahu. Kada ga dodate, kokos smjesa bi trebala da bude prilično gusta).
    Rernu uključite na 180°C. U pleh veličine 22x15 cm stavite papir za pečenje, zatim saspite čokoladnu smjesu i preko nje kašikom stavite i rasporedite kokos mix.
    Pecite 20 min i ohladite na soboj temperaturi prije služenja. Ukoliko ga ne budete odmah jeli, obavezno ga izvadite iz frižidera minimalno 30-40 minuta prije serviranja, kako bi bio mekan i sočan.

     

    Bon appetit!

    GOURMET , 5.6.2020.

    Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

    Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

    Povezani članci

    Članci iz rubrike

    Tekst by:

    Ilda Lihić-Isović

    Foto by:

    @mery.s.kitchenstories

    Podijeli:

    Posljednje objavljeno