TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 2.6.2020.

Naše društvene mreže ispunjene su divnim fotografijama ukusnih slastica i delicija dama koje su koristile #DoYouBonjour hashtag, a koje su nam prenijele dozu inspiracije za naše kulinarske eksperimente i obiteljska druženja uz hranu.

Danas smo za vas pronašli tri jednostavna slijeda jela koje svako može pripremiti u svojoj kuhinji, od peciva, glavnog jela do deserta na kojima će vam pozavidjeti i Martha Stewart.

Ako vam nedostaje inspiracije za romantični ručak, planirate jelo za drage osobe ili jednostavno želite udovoljiti svom nepcu u nastavku otkrijte recepte.

UVRNUTO PECIVO by @_kuhajmozajedno_letscook_

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #easyrecipes #homecooking (@_kuhajmozajedno_letscook_) on

SASTOJCI:

  • 700 g brašna
  • 40 g svježeg kvasca ili dvije kesice suvog kvasca
  • jedna čajna žlica šećera
  • dvije čajne žlice soli
  • 200 ml tople vode
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 50 ml ulja

PRIPREMA:

Pomiješati kvasac, šećer, toplo mlijeko (ne vrelo) i ostaviti da se kvasac aktivira. Zatim smjesu dodajte u zdjelu sa ostalim sastojcima i formirajte tijesto. Pokrijte tijesto krpom i ostaviti na toplom mjestu otprilike trideset minuta, a za to vrijeme vi možete prelistati ostale BONJOUR.ba novosti. Na pobrašnjenoj podlozi razdvojite komade tijesta od kojih ćete formirati pecivo u obliku kao na fotografiji. Kiflice u vanjskom sloju (oblik polumjeseca) trebaju da vam budu nesto veĆe od 'pužića' u središnjem dijelu.

Nakon što ste oblikovali tijesto, premažite ga jednim umućenim jajetom, pospite sjemenkama po želji i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C. otprilike 25-30 minuta. Vrijeme pečenja zavisi od jačine vaše rerne, ali otprilike trebalo bi da bude gotovo za trideset minuta. Prijatno!

SAVJET PLUS: prvo oblikujte vanjski sloj i formirajte okvir u tepsiji na koju ste stavili papir za pečenje. Zatim, izvagajte ostatak tijesta i tu količinu podijelite na sedam kuglica kako bi dobili jednake 'pužiće' u unutrašnjem dijelu.

PILEĆI SOTE  by @mery.s.kitchenstories

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mery's Kitchen Stories (@mery.s.kitchenstories) on

SASTOJCI:

  • 400 g pilećih prsa
  • jedna veća mrkva
  • cvije manje glavice luka ili jedna veća
  • 150 g šampinjona
  •  jedna paprika
  •  začini (so, biber, vegeta, paprika, bijeli luk, bosiljak, peršun)
  • 500 ml vode

PRIPREMA:

Nasjeckajte pileće meso i povrće, posolite, pobiberite i prepržite par minuta na ulju. Dodajte vodu i kuhajte na srednjoj temperaturi oko dvadeset minuta. Povremeno pomiješate, dodajte začine i kuhajte još pet  minuta da se okusi sjedine. Kao prilog pripremiti krompir pire, tjesteninu ili rižu. Uživajte!

KOLAČ S KOKOSOM by @aidasarajlic 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aida Sarajlić (@aidasarajlic) on

SASTOJCI:

Čokoladni dio:

  • 100 gr tamne čokolade
  • 120 gr maslaca
  • 160 gr šećera
  • 1 velika kašika vanilin šećera
  • 2 jaja
  • 105 gr brašna
  • 2 velike kašike kakaa
  • Prstohvat soli 

Kokos smjesa:

  • 1dcl kondenziranog mlijeka
  • 1 velika kašika mlijeka u prahu
  • 50 gr kokosa

PRIPREMA:

Istopiti maslac i čokoladu na laganoj vatri. Sve ostale sastojke staviti u zdjelu za miksanje. Kada su se čokolada i margarin otopili, dodati ih u zdjelu sa ostalim sastojcima i ručnom mutilicom sve dobro izmješati kako bi smjesa postala ujednačena. Kada se sve lijepo sjedinilo, ostaviti u frižider na 40-ak minuta. 
Za pripremu kokos smjese, sve sastojke staviti skupa i izmješati kašikom, kako bi se lijepo povezali (ukoliko nemate kondenzirano mlijeko možete staviti nekoliko kašika običnog mlijeka i 2-3 kašike šećera u prahu. Kada ga dodate, kokos smjesa bi trebala da bude prilično gusta).
Rernu uključite na 180°C. U pleh veličine 22x15 cm stavite papir za pečenje, zatim saspite čokoladnu smjesu i preko nje kašikom stavite i rasporedite kokos mix.
Pecite 20 min i ohladite na soboj temperaturi prije služenja. Ukoliko ga ne budete odmah jeli, obavezno ga izvadite iz frižidera minimalno 30-40 minuta prije serviranja, kako bi bio mekan i sočan.

 

Bon appetit!


Bonjour

3 kombinacije za proljeće dostupne u BiH. Prva je iz Mango dućana.

TEKST: Bonjour.ba

3 kombinacije za proljeće dostupne u BiH. Prva je iz Mango dućana. 3 kombinacije za proljeće dostupne u BiH. Prva je iz Mango dućana.

Svi znamo onaj osjećaj kada stanete ispred ogledala u kabini i pomislite: „Ovo je to.“ Ta neopisiva, tiha sigurnost da ste pronašli nešto što vas prati kroz dan, prati kroz raspoloženje i kroz grad.

Upravo to smo tražili u novoj proljetnoj stajling avanturi, istražujući ponudu modnih brendova Mango, DeFacto, UPIM i Amiamo. Sve u okviru jednog mjesta, ARIA mall, gdje je svaka kombinacija postala mali scenarij za životne trenutke koje tek trebamo doživjeti.

Krenimo sa shopping pričom koju ćete željeti ponoviti.


bonjour_ba_aria_0_GIF_66


Mango: Popodnevna ekspresija stava  

Zebra print možda ne govori tiho, ali ne mora ni da viče. U Mango setu s crno-bijelim zebra uzorkom, modna priča se mijenja, ulazimo u dan s više samopouzdanja, više izražajnosti, više igre.

Ovaj set fluidno prati tijelo, a crvena pletena torba i sunčane naočale sa crvenim okvirom u retro stilu dodaju sloj karaktera i akcenat čitavom looku.


bonjour_ba_aria_0_GIF_1


Ovo je kombinacija za gradski ručak, poslijepodnevni sastanak ili samo hodanje bez plana, ali s puno stila. Zlataste sandale s finim detaljima savršeno zatvaraju vizualnu kompoziciju, bez da odvlače pažnju. Umjesto toga, oni postaju tihi akcent.


bonjour_ba_aria_05

bonjour_ba_aria_09


DeFacto: Jutarnji minimalizam s dozom razigranosti  

Dan započnite kombinacijom koja miriše na prvo sunce, prvu kafu na terasi i laganu šetnju prema obavezama. DeFacto donosi ženstven, ali ležeran look u formi bež blejzera, kratkih hlača i topa s tačkicama. Tonovi su nježni, teksture mekane, a dojam moderan i promišljen.


bonjour_ba_aria_0_GIF_2


Ono što ovu kombinaciju čini posebnom jeste ravnoteža između poslovnog i ležernog. Idealna je za one dane kada nemate vremena za presvlačenje, ali želite ostaviti dojam. U paru s bijelom torbicom i nježnim bijelim sandalama, ovaj outfit nosi energiju optimizma.


bonjour_ba_aria_015

bonjour_ba_aria_017


UPIM: Večernja jednostavnost s daškom Italije  

Kako dan odmiče, styling postaje tiši, elegantniji. UPIM predlaže look koji odaje dojam lakoće i sofisticiranosti: crni pleteni top, bijele cropped hlače i slamni šešir kao poziv na večernju šetnju ili piće s prijateljima. Ovaj outfit ne pokušava da dominira prostorom, ali ostaje zapamćen.


bonjour_ba_aria_0_GIF_3


Kontrast između tekstura igra važnu ulogu. Pletenina na gornjem dijelu dodaje dubinu, dok su hlače čiste i prozračne. Sve odiše ravnotežom između ležernosti i urbanosti.


bonjour_ba_aria_026

bonjour_ba_aria_022


Amiamo: Cipele koje su postale priča same za sebe  

Svaki par Amiamo modela priča svoju mikro-priču: metalik plave sandale za dane kad vam treba doza energije, pletene sandale s remenčićima koje podsjećaju na italijanske ulice i ljetne dane, te crene klasične otvorene sandale koje pristaju uz gotovo sve.



bonjour_ba_aria_0_GIF_4


Ono što ih povezuje jeste osjećaj da ste "složili" cijeli look tek kada obujete pravi par. Detalji su promišljeni, udobnost je ozbiljna, a vizualni dojam nikad nije slučajan. Bez obzira na to jeste li u blejzeru, zebri ili crnoj pletenini, Amiamo vas neće iznevjeriti. 


bonjour_ba_aria_0_GIF_5

bonjour_ba_aria_0_s1


Tri outfita, tri raspoloženja spojeni kroz iskustvo koje je blisko, spontano i beskrajno inspirativno. Sljedeći put kad krenete u šoping, ne tražite samo komad odjeće. Tražite trenutak u kojem ćete se prepoznati.
 
 

 

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto/Video: Marko Jovančić


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!