TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 2.6.2020.

Naše društvene mreže ispunjene su divnim fotografijama ukusnih slastica i delicija dama koje su koristile #DoYouBonjour hashtag, a koje su nam prenijele dozu inspiracije za naše kulinarske eksperimente i obiteljska druženja uz hranu.

Danas smo za vas pronašli tri jednostavna slijeda jela koje svako može pripremiti u svojoj kuhinji, od peciva, glavnog jela do deserta na kojima će vam pozavidjeti i Martha Stewart.

Ako vam nedostaje inspiracije za romantični ručak, planirate jelo za drage osobe ili jednostavno želite udovoljiti svom nepcu u nastavku otkrijte recepte.

UVRNUTO PECIVO by @_kuhajmozajedno_letscook_

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #easyrecipes #homecooking (@_kuhajmozajedno_letscook_) on

SASTOJCI:

  • 700 g brašna
  • 40 g svježeg kvasca ili dvije kesice suvog kvasca
  • jedna čajna žlica šećera
  • dvije čajne žlice soli
  • 200 ml tople vode
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 50 ml ulja

PRIPREMA:

Pomiješati kvasac, šećer, toplo mlijeko (ne vrelo) i ostaviti da se kvasac aktivira. Zatim smjesu dodajte u zdjelu sa ostalim sastojcima i formirajte tijesto. Pokrijte tijesto krpom i ostaviti na toplom mjestu otprilike trideset minuta, a za to vrijeme vi možete prelistati ostale BONJOUR.ba novosti. Na pobrašnjenoj podlozi razdvojite komade tijesta od kojih ćete formirati pecivo u obliku kao na fotografiji. Kiflice u vanjskom sloju (oblik polumjeseca) trebaju da vam budu nesto veĆe od 'pužića' u središnjem dijelu.

Nakon što ste oblikovali tijesto, premažite ga jednim umućenim jajetom, pospite sjemenkama po želji i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C. otprilike 25-30 minuta. Vrijeme pečenja zavisi od jačine vaše rerne, ali otprilike trebalo bi da bude gotovo za trideset minuta. Prijatno!

SAVJET PLUS: prvo oblikujte vanjski sloj i formirajte okvir u tepsiji na koju ste stavili papir za pečenje. Zatim, izvagajte ostatak tijesta i tu količinu podijelite na sedam kuglica kako bi dobili jednake 'pužiće' u unutrašnjem dijelu.

PILEĆI SOTE  by @mery.s.kitchenstories

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mery's Kitchen Stories (@mery.s.kitchenstories) on

SASTOJCI:

  • 400 g pilećih prsa
  • jedna veća mrkva
  • cvije manje glavice luka ili jedna veća
  • 150 g šampinjona
  •  jedna paprika
  •  začini (so, biber, vegeta, paprika, bijeli luk, bosiljak, peršun)
  • 500 ml vode

PRIPREMA:

Nasjeckajte pileće meso i povrće, posolite, pobiberite i prepržite par minuta na ulju. Dodajte vodu i kuhajte na srednjoj temperaturi oko dvadeset minuta. Povremeno pomiješate, dodajte začine i kuhajte još pet  minuta da se okusi sjedine. Kao prilog pripremiti krompir pire, tjesteninu ili rižu. Uživajte!

KOLAČ S KOKOSOM by @aidasarajlic 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aida Sarajlić (@aidasarajlic) on

SASTOJCI:

Čokoladni dio:

  • 100 gr tamne čokolade
  • 120 gr maslaca
  • 160 gr šećera
  • 1 velika kašika vanilin šećera
  • 2 jaja
  • 105 gr brašna
  • 2 velike kašike kakaa
  • Prstohvat soli 

Kokos smjesa:

  • 1dcl kondenziranog mlijeka
  • 1 velika kašika mlijeka u prahu
  • 50 gr kokosa

PRIPREMA:

Istopiti maslac i čokoladu na laganoj vatri. Sve ostale sastojke staviti u zdjelu za miksanje. Kada su se čokolada i margarin otopili, dodati ih u zdjelu sa ostalim sastojcima i ručnom mutilicom sve dobro izmješati kako bi smjesa postala ujednačena. Kada se sve lijepo sjedinilo, ostaviti u frižider na 40-ak minuta. 
Za pripremu kokos smjese, sve sastojke staviti skupa i izmješati kašikom, kako bi se lijepo povezali (ukoliko nemate kondenzirano mlijeko možete staviti nekoliko kašika običnog mlijeka i 2-3 kašike šećera u prahu. Kada ga dodate, kokos smjesa bi trebala da bude prilično gusta).
Rernu uključite na 180°C. U pleh veličine 22x15 cm stavite papir za pečenje, zatim saspite čokoladnu smjesu i preko nje kašikom stavite i rasporedite kokos mix.
Pecite 20 min i ohladite na soboj temperaturi prije služenja. Ukoliko ga ne budete odmah jeli, obavezno ga izvadite iz frižidera minimalno 30-40 minuta prije serviranja, kako bi bio mekan i sočan.

 

Bon appetit!


Bonjour

Većina roditelja ovo radi pogrešno: Upozorenje dr. Ajle koje trebate znati prije ljeta

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Većina roditelja ovo radi pogrešno: Upozorenje dr. Ajle koje trebate znati prije ljeta Većina roditelja ovo radi pogrešno: Upozorenje dr. Ajle koje trebate znati prije ljeta

Sunčani dani su pred nama, a s njima dolazi i jedno važno pitanje koje mnogi roditelji sve češće postavljaju, a to je trebaju li djeca zaista nositi sunčane naočale?

 

Upravo zato smo u našoj rubrici Mame rulz, koja okuplja savjete, priče i podršku za roditelje, odlučili otvoriti ovu temu s osobom koja o njoj zna najviše.

Razgovarali smo s doktoricom Ajlom Pidro Mioković, specijalisticom oftalmologije i optometrije, magistricom menadžmenta u zdravstvu i mamom koja na vrlo posvećen način povezuje stručnost i roditeljsko razumijevanje.

 

 

Ajla već godinama educira roditelje kroz Instagram, gdje dijeli praktične savjete o zdravlju dječijih očiju, odgovara na pitanja i gradi zajednicu povjerenja. Zajedno sa sestrom Aidom Pidro Gadžo, objavila je i e-knjigu “Kako sačuvati vid djeteta u digitalnom dobu”, koja kroz primjere, istraživanja i smjernice pruža roditeljima alate za brigu o vidu njihove djece u svijetu ekrana.

 

suncane-naocale-djeca-ajla-pidro4_bonjour_ba
 

Zato smo joj postavili upravo ona pitanja koja najviše zbunjuju roditelje: kada treba obaviti prvi pregled, koje naočale zaista štite, šta je “lijeno oko” i koje su to zablude koje mogu ostaviti trajne posljedice na dječiji vid.

 

Da li djeca zaista trebaju sunčane naočale?

„Apsolutno, da“, jasno kaže Ajla na pitanje trebaju li djeca nositi sunčane naočale. 

Ajla:Dječije oči su osjetljivije na sunčevu svjetlost nego oči odraslih, a UV zrake mogu s vremenom oštetiti strukture oka. Kao što kožu štitimo kremom, tako bismo i oči trebali štititi kvalitetnim sunčanim naočalama. Nisu to samo modni detalji – to je zaštita koja će umanjiti dugoročni kumulativni efekat UV na oko.“

 

suncane-naocale-djeca-ajla-pidro2_bonjour_ba
 

Šta znači kada dječije oči upijaju više UV zraka?

Ajla: „Sočivo u oku djeteta je prozirnije i još nema onu prirodnu UV barijeru koju razvijamo s godinama. To znači da više štetnih zraka dolazi do dubine oka/retine, što povećava rizik od oštećenja u budućnosti. Ovo ne znači da dijete mora biti cijeli dan sa sunčanim naočalama... ali ako moramo da znamo kako ih zaštititi.“

Oprez: “igračke” naočale mogu nanijeti više štete

Ajla: „Zatamnjeno staklo širi zjenicu, a ako nema UV filter, onda još više UV zraka ulazi u oko. Uvijek savjetujem roditeljima da provjere oznaku 100% UV (ili UV400) zaštite i da naočale kupuju na provjerenim mjestima.“

Kada dijete treba prvi pregled?

Ajla: „Ako nema ranih problema ili porodične historije, prvi pregled bi trebalo napraviti oko 3. – 4. godine. Ali ako nešto primijetimo ranije – bježanje oka, jako suzenje, izbjegavanje gledanja u daljinu – treba reagovati odmah.“

 

 

Da li su svijetle oči zaista osjetljivije?

Ajla: „Da. Svijetle oči – plave, sive, zelene – imaju manje pigmenta koji prirodno štiti od svjetla, pa su osjetljivije. Takva djeca često žmirkaju na suncu. Kada im jednom ponudite sunčane naočale, često će ih tražiti sami, jer im gode.“

Lijeno oko se ne vidi, ali ostavlja posljedice

Ajla: „Dijete gleda normalno, ali jedno oko ne razvija dobar vid jer mozak ‘preferira’ drugo. Najčešće se ne vidi golim okom. Zato je važan sistematski pregled – jer mi to otkrijemo mjerenjima koja se ne mogu uočiti kod kuće.“

Najveći mit? Da naočale kvare vid

Ajla: „‘Neće nositi naočale da mu se oči ne ulijene’ – to je zabluda. Naočale ne kvare vid – one ga popravljaju. Bez njih, mozak ne dobija jasnu sliku i to može ostaviti posljedice, ne samo na vid nego i na uspjeh u školi ili socijalne interakcije.“

 

 

Postoji rok: do kada mozak “uči gledati”?

Ajla: „Vid se razvija do otprilike 7. godine života. Nakon toga, mozak više ne ‘uči’ gledati na isti način. Ako čekamo predugo, može biti kasno da ispravimo određene probleme poput ambliopije. Zato je ključan pregled do 4. godine života.“

 

suncane-naocale-djeca-ajla-pidro1_bonjour_ba
 

Zlatno pravilo za svakodnevnu zaštitu vida

Ajla: Boravak na dnevnom svjetlu i igra napolju – svakog dana, barem sat-dva. Ograničiti vrijeme pred ekranima, posebno u ranim godinama. Pravilo 20-20-20: svakih 20 minuta, gledati 20 sekundi u nešto udaljeno 6 metara. Te imati što bolje osvjetljenje kod rada na blizu!“

Kroz ovaj razgovor, doktorica Ajla Pidro nam je pokazala da se zdravlje dječijih očiju čuva svakodnevnim navikama, redovnim pregledima i znanjem. Nema mjesta čekanju. Nema mjesta mitovima.

 

ajla_pidro_2_bonjour_ba
 

Kako smo naučili: vid se razvija samo do određene dobi, sunčane naočale nisu dekoracija i “malo bježanje oka” nije uvijek bezazleno.

Zato je pravo vrijeme da postavimo pitanja, potražimo odgovore i napravimo male promjene koje će donijeti veliku razliku danas.

Ako želite više praktičnih savjeta o očuvanju vida, redovno ih možete pronaći na Instagram profilu doktorice Ajle, koji svakodnevno okuplja roditelje željne znanja i konkretne podrške.

Foto: @dr_ajla


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!