Želite udomiti mačku? Pronašli smo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći oko vašeg novog prijatelja - Bonjour.ba...

Želite udomiti mačku? Pronašli smo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći oko vašeg novog prijatelja

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

LJUBIMCI
17.7.2021.

Ukoliko pitate bilo kojeg vlasnika mačke, on će vam potvrditi da su mačke sjajni kućni ljubimci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu ni blizu toliko glasni kao psi, rado se sklupčaju u krilu i pomažu vam da se opustite nakon napornog dana. No, ako razmišljate o nabavci mačke, postoji i nekoliko stvari koje morate znati prije nego što donesete (najbolju) odluku.

SLATKA OBAVEZA

Mačke mogu živjeti i do 20 godina stoga budite spremni za vezu koja će trajati puno vremena, ali uistinu vrijedi. Ako ste tek usvojili i donijeli mačku kući trebali biste joj dati malo vremena da se navikne na novo okruženje. Mačke vole istraživati ​​i dopustite svom novom ljubimcu da radi upravo to. Ono što je istina o hrani vrijedi i za određene zatvorene biljke: one mogu biti otrovne za mačku. Otkrijte koje su opasne i premjestite ih iz kuće prije nego što je dovedete.

POSJETA VETERINARU

Svakako prva stvar koju trebate uraditi nakon što odaberete svog novog, mekanog prijatelja je posjeta veterinaru za pregled. Nakon toga uspostavite rutinu odlaska do veterinara. Želite održati svoju mačku zdravom, a jedan od najboljih načina je preduhitriti probleme. Pobriniti se da vaša mačka ima barem jedan godišnji pregled.

MAČKE NE SMIJU PITI MLIJEKO

Za mnoge su ljude mačke i mlijeko prva slika koju zamisle, jer tu povezanost nam je pomalo nametnuta iz brojnih slikovnica, kao i iz Tom and Jerry crtića koje smo svi voljeli. Da budemo iskreni, ta ljubav postoji i u stvarnosti jer mačke zaista uživaju piti majčino mlijeko dok su još uvijek mačići, ali vremenom se smanjuje proizvodnja enzima laktaze i mačke sve teže podnose mlijeko. Čak i mlijeko pomiješano s vodom može dovesti do problema.

Foto: unsplash.com

WC ZA MAČKE

Kutija za wc ispunjena pijeskom ili peletom trebala bi biti u jednom određenom dijelu kuće ili stana i ne smije se premještati i da, morate ju čistiti rutinski i redovno jer su mačke Marie Kondo u životinjskom svijetu po pitanju urednosti i čistoće.

GREBALICA JE #MUSTHAVE

Ovaj dio ne možemo dovoljno naglasiti. Grebanje pomaže mački da održava šape u dobrom stanju i pri tome ne biste voljeli da vaš novi kauč ili fotelja postanu omiljeno mjesto za tu aktivnost. Grebalicu držite dalje od namještaja, a kad je tek donesete možete je samo našpricati sa malo mačije trave (catnipom) kako biste podstakli mačku da što više koristi grebalicu.

Foto: unsplash.com

MAČKE 70% SVOG ŽIVOTA PROVEDU U SNU

Stručnjaci vjeruju da je to zbog velike potrošnje energije dok love - mačkama treba više vremena da se oporave od ostalih životinja. Nije potpuno jasno zašto i domaće mačke puno spavaju, iako je lov za njih manje energetski intenzivan, ali se ne bunimo i vrlo rado im se pridružimo u popodnevnom izležavanju

ODREĐENO VRIJEME ZA HRANU

To biste trebali učiniti sa bilo kojim kućnim ljubimcem kako bi znali da postoji redovno vrijeme hranjenja. Također, poslušajte savjet veterinara o vrsti mačije hrane koja najbolje odgovara vašem ljubimcu. Postoje određene namirnice koje su opasne. Na primjer grožđe i grožđice sadrže elemente koji mačijem probavnom sistemu ne odgovara. 

MAČKE NIKADA NE MJAUČU JEDNA DRUGOJ

Mače mjauče da obavijesti mamu da je gladno - domaće mačke koriste ovaj refleks kasnije kada komuniciraju sa svojim vlasnicima. Kada međusobno komuniciraju, odrasle mačke koriste različite registre i druge zvukove (na primjer tiho mjaukanje).

MAČKE SMANJUJU RIZIK OD SRČANOG UDARA KOD SVOJIH VLASNIKA

Četveronožni antistres je drugi naziv za mačke. Naime, stručnjaci sugeriraju da je to zbog sposobnosti mačaka da osobu "opuste" - taktilni kontakt ublažava stres, a mačija naklonost pomaže da se osjećamo potrebnim i voljenim. Postoje mnoge teorije da mačke mogu liječiti bolesti, ali još uvijek nema znanstvenih dokaza o bilo kakvom utjecaju mačke na ljudsko stanje osim na emocionalno.

***

Naslovna fotografija: @caropeony
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno