TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 12.4.2021.
Početak aprila je bio završni akord pred predivnim proljećem koje je, čini nam se, konačno došlo na svoje.
Snijeg se počinje topiti, a vjerujemo da i vi, kao i mi, poželite otvoriti sve prozore, osjetiti svjež zrak, pustiti suncu da obgrli sve u našem domu, spakovati kapute i svu zimsku odjeću i jednostavno se prepustiti tom opuštajućem i optimističnom #feelingu koji nas obuzme.
Ilda Lihić-Isović
Upravo ovaj osjećaj dao nam je priliku da se prije svega očistimo od negativnih emocija, oslobodio nas briga i otvorio prostor za nešto novo. Sa takvom mišlju odlučili smo prenijeti naše vlastito proljetno iskustvo čiščenja i organizacije po tehnici Marie Kondo.
Proljetna „analiza“ našeg ormara izvrstan je izgovor za reorganizaciju odjeće među kojom se kriju i artikli koje nismo obukli godinama. Sigurno, svi mi imamo ideju da se želimo riješiti odjeće i stvari koje nam ne trebaju, ali rijetko ko od nas tu ideju i realizuje. Na primjer, kaput kupljen prije pet godina koji sezonama nije pronašao svoje mjesto u kombinacijama je nešto čemu ćemo sigurno reći hvala i zbogom nakon isprobavanja ove tehnike.
Ko je Marie Kondo?
Da bismo se prepustili cijelom sistemu organizacije kojeg zastupa Marie, najprije trebamo shvatiti ko je ona i kako se pronašla u svijetu efikasnih savjeta pospremanja.
Još kao djevojčica sa pet godina voljela je sređivati svoju sobu, zatim kao teen djevojka rado je pomagala prijateljima u sređivanju stvari i stvaranju sistema za organizaciju, a danas postoji lista čekanja za njene usluge godinu dana unaprijed.
Njena prva knjiga prevedena ja na dvadeset jezika, a u BiH je možete pronaći pod nazivom „Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život“. Bez hiperbolisanja ovo uistinu radi čaroliju.
Ono što nas je posebno oduševilo jeste činjenica da je nakon dva bestsellera o organizaciji reda u kući objavila i emisiju na Netflixu, koja je instant postala super hit i da, pregledali smo je u jednom dahu.
U svakoj epizodi, Marie savjetuje i pomaže raznim ljudima da se riješe nepotrebnih stvari, da im nađu novi dom i kreiraju sistem za slaganje koji funkcionira posebno za njih.
Šta je Marie Kondo sistem i kako funkcioniše?
Ova filozofija temelji se na dva glavna principa: u vašoj kući treba biti samo ono što vam izaziva pozitivne emocije i/ili vam uistinu olakšava život, a sve ostalo je nepotrebno.
Ono što vam pruža radost i daje, kako ona kaže „spark joy“ treba biti vaš fokus, a funkcionalne stvari i predmeti trebaju biti postavljeni na svoje mjesto.
Sve što ne pripada u ove dvije kategorije u sistemu organizacije Marie Kondo se baca ili poklanja.
U biti jednom kada u domu ostavimo samo ono što za nas ima stvarnu vrijednost, emocionalnu ili funkcionalnu, bit će mnogo lakše kreirati sistem za organizaciju tih stvari.
Nakon što sam i sama pristupila ovoj metodi, nakon nekog vremena uistinu sam osjetila kako čim očistite određeni prostor od svega suvišnog, napokon dostižete ekonomsku nirvanu i samim tim minimalno vremena provodimo u čišćenju i slaganju.
Neka od najvažnijih pravila u sistemu organizacije Marie Kondo su:
Prvi korak: razvrstavanje odjeće
Dakle, prvi korak je da iznesete svu odjeću na veliku površinu, mi smo primjerice na krevet, svu svoju odjeću koju imate (uistinu sve što sad nosite ili što nikad niste nosili, a imate u ormaru).
Sam pogled na gomilu (jer druge riječi za to i nema) shvatit ćete koliko stvari posjedujete, a za koje ne znate da su tu.
Sljedeći korak je ujedno i najvažniji kaže Marie Kondo, a to je da uzmete artikal po artikal i odlučite po sistemu: da li je ovo nešto što stvarno trebam i da li ovo izaziva u meni „spark joy“, tj. poseban osjećaj kao da jedva čekate ponovo obući taj odjevni predmet.
Ukoliko on to nije, zahvalite mu se i sklonite sa strane.
U našem ličnom iskustvu možemo reći da početni osjećaj žaljenja što mnogo toga izbacujete može biti zastrašujuće, ali sa vremenom, a posebice nakon što vidite rezultate taj proces prelazi u zadovoljstvo.
Kada pospremate u ovom koraku fokus je na onome što želite zadržati i zbog toga ste sretne, a ne razmišljajte o artiklu kojeg ćete donirati ili baciti.
Kako odrediti šta izaziva poseban osjećaj kod vas?
Dotaknite svaki predmet ili odjeću koju razvrstavate.
Samo gledanje nije cilj, morate ju dotaknuti jer kad je u vašoj ruci, povezat će se sa vašim srcem, objašnjava Marie.
Cijelo tijelo proizvest će reakciju i osjećat ćete neku posebnu energiju.
U početku ovaj proces može biti malo čudan, ali polako uđete u čitav sistem i odmah znate što ćete zadržati.
Nakon što ste odredili što želite zadržati vrijeme je za slaganje.
Umijeće slaganja odjeće
Za razliku od većine savjetnika za organizaciju Marie Kondo tvrdi da je bolje stvari pravilno presaviti nego držati na vješalicama.
Pored jakni i haljina, koje je najbolje čuvati na vješalicama, majice, džempere, košulje i sl. najbolje je složiti i spremiti u ladice. No, ne radi se o običnom slaganju.
Naime, možda i najvažnija lekcija koju smo naučili jeste pravilno slaganje tako da se sve stvari mogu vidjeti kad otvorite ormar ili ladicu.
Sistem "vertikalnog slaganja" Konmari podrazumijeva da slažete odjeću vertikalno kako se ne bi naborala i kako ju kasnije možete jednostavno staviti u kutije, kao što možete vidjeti u video tutorijalu ovdje. Moramo priznati da je ovo možda i najvažniji trik koji smo primijenili, a koji uistinu funkcioniše i nakon nekoliko mjeseci.
Prema ovom metodu možete slagati ručnike i krpe čime štedite prostor i zapravo postaje mnogo lakše pronaći ono što tražite.
Isprobano i testirano od strane Bonjour.ba tima!
Kutije kao pomoć
Ono što nas je super iznenadilo jeste činjenica da za organizaciju ne trebaju ormari sa mnoštvo pregrada već, da biste organizirali svoje stvari - Marie Kondo u svojoj knjizi i dokumentarcu govori o tome kako se, na primjer, može stvoriti jednostavan sistem koristeći obične kutije za cipele ili neke druge kutije u kojima ćete redati vertikalno složene artikle.
Jednom kada pažljivo složite odjeću koristite kutije ili pregrade za ladice kako biste stvari držali na svom mjestu, a trebat će vam manje nego što mislite jer urednim slaganjem odjeće možete riješiti gotovo svaki problem vezan za manjak prostora. Ovim trikom smo se i mi poslužili i da, funkcioniše i danas!
Marie Kondo ohrabrila nas je da započnemo organizaciju s odjećom i s tim završavamo prvi dio organizacije, a uskoro planiramo krenuti i u novi cilj, pospremanje knjiga, papira i drugih raznih predmeta, a završit ćemo sa sentimentalnim predmetima.
We will keep you updated!
***
Naslovna fotografija: @berkshire.build
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!