Sanja je veterinarka u Mr.Pet u Sarajevu. Odgovorila nam je na česte nedoumice o zdravlju i oralnoj higijeni pasa. - Bon...

Sanja je veterinarka u Mr.Pet u Sarajevu. Odgovorila nam je na česte nedoumice o zdravlju i oralnoj higijeni pasa.

Tekst:

Bonjour.ba

LJUBIMCI
9.6.2021.

Život s psima nosi bezbroj lijepih uspomena, smijeha, ali i izazova koje podrazumijeva briga o kućnim ljubimcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je iznimno važno dobiti odgovore na sve upite koji se tiču njihovog zdravlja, njege, prehrane i oralne higijene, jer upravo su to neke od stavki koje uvelike utječu na kvalitetu života i pripomažu da vaše krznene njuškice maksimalno uživaju u suživotu s vama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suradnji s kompanijom Pedigree, koja posebnu pažnju stavlja na zdravlje i bliskost s psima, kroz posljednjih 60 dana razgovarali smo o malim (velikim) sitnicama koje možete učiniti za svog psa kako bismo avanture s našim omiljenim četveronožnim prijateljima učinili još posebnijima. Imajući na umu dolazak ljeta i učestalost boravka u prirodi, izdvojili smo i destinacije u BiH na kojima ćete uživati s vašim njuškicama. Ovaj put fokus smo stavili na stručni pristup dentalnoj higijeni, kako grickalice poput Pedigree Denta Stix mogu dodatno pripomoći u brizi i razvijanju zdravih navika te zašto je iznimno važno spriječiti posljedice poput zadaha, krvarenja, gubitka druželjubivosti.

Jedno poslijepodne smo proveli u veterinarskoj ordinaciji Mr.Pet u Sarajevu, gdje ljubitelji životinja pronalaze stručne odgovore i savjete vezano za zdravlje ljubimaca. Dio njihovog tima je i ljupka i posvećena veterinarka, koju će vaši četveronožni ljubimci obožavati!
Sanja Ibrahimkadić je također vlasnica preslatkog psa, uvijek rado čita literaturu posvećenu zdravlju ljubimaca, a otkrila nam je i da joj je fitness omiljeni način punjenja baterija, naravno, uz maženje uz njenog psa. U nastavku vam donosimo odgovore na nekoliko važnih pitanja kada je u pitanju zdravlje i poboljšanje odnosa s psima.

***

Kada je osnovana Veterinarska stanica Mr.Pet u Sarajevu i koja je najljepša uspomena koju nosite tijekom višegodišnjeg rada?

Veterinarska stanica Mr.Pet je osnovana sredinom 2014. godine. Ne znam koju bih izdvojila pojedinačno jer ih ima više zaista, ali to su uglavnom situacije kada svojim radom i zalaganjem produžimo druženje vlasnika i njegovog ljubimca tj. urgentne situacije u kojima iznesemo pobjedu. Također, među njima su i situacije kada na svijet dolazi novi život, a vi ste upravo ti koji sudjelujete u tom činu.


Tko čini vaš tim i koji su izazovi s kojima ste se susreli u radu?

Na čelu naše klinike je Dr.vet.med. Amar Popović naš direktor, mentor i uzor. Dr. vet. med. Jovana Popić, dr.vet.med. Jasmin Alcehajić, dr.vet. med. Edin Pezo, veterinarski tehničar Sead Bašić, veterinarska tehničarka Sanida Skopljak i moja malenkost.:)

U našem poslu barem jednom dnevno imate izazovno situaciju gdje od vaše reakcije, procjene stanja i djelovanja kao tima zavisi život ljubimaca.

Imate li vi kućnog ljubimca? Kako izgledaju vaši mali svakodnevni rituali?

Imam psa, francuskog pudlana starog 4 godine. Moja jutra doslovno započinju s njim - kratka šetnja prije posla, kratka igra i zabava, koliko nam dozvoljava jutro. On je taj koji me prvi dočekuje na vratima nakon povratka kući, svaki put iznova sretan. Često ga po dolasku kući nagradim i slasticom kako bi zajedničko vrijeme bilo još ljepše, jer bez obzira na umor koji donosim doma, uz njega on instant nestaje.

Kako izgleda vaša jutarnja rutina?

Moja jutarnja rutina se mislim ne razlikuje od bilo koje druge žene, ona uključuje jutarnju kafu, doručak, spremanje za novi radni dan. Najviše volim jutra ljeti jer na balkonu uz jutarnju kafu, lagano sunce i mir u glavi slažem sve obaveze koje me očekuju taj dan.

A što uvijek napravite prije spavanja?

S obzirom na moj posao, nekako je postalo sastavni dio mog života da na kraju dana sumiram tekući dan, od svojih postupaka, donesenih odluka i sl. Uz to ide i nekoliko minuta maženja s psom i osjećaj zahvalnosti na tome što ga imam u svom životu.

Koje su najčešće greške koje vlasnici pasa ponavljaju kada je u pitanju zdravlja i njega naših omiljenih četveronožnih prijatelja?

Najčešće greške koji vlasnici kućnih ljubimaca prave se ogledaju i u tome da pravovremeno ne reaguju u momentu kada se pojavi problem kod njihovog ljubimca, uzimaju lijekove bez savjeta stručnog lica. Preventivna zaštita ljubimca je krucijalna za zdravlje istog.

Zašto je oralna higijena pasa tako važna? Koje su posljedice koje nastaju kada se ona zanemari?

Oralna higijena je jako bitna za zdravlje ljubimca iz više razloga. Prvi od njih je taj što su usta i zubi prvi koji pripremaju hranu da bi ona u odgovarajućoj formi sišla u niže partije digestivnog trakta i postala iskoristiva. Zdravi zubi osiguravaju i zdravo zubno meso pa samim tim naš ljubimac nema boli u ustima koja mu onemogućava konzumiranje hrane.
Zdrava usna šupljina osigurava i ugodan zadah iz usta našeg ljubimca što je jako značajno s obzirom da mi s njima dijelimo naš zajednički životni prostor, što u suprotnom zna biti jako neugodno za vlasnike. Zapuštena usna šupljina direktno utječe na kvalitetu života vašeg ljubimca. Onemogućava pravilno konzumiranje hrane zbog promjena na zubima koje uzrokuje zubni kamenac što dovodi do digestivnih smetnji zbog onemogućenog žvakanja hrane i sl.


Kada je u pitanju prehrana pasa - na što posebice trebamo obratiti pozornost?

Ishrana pasa je veoma značajan faktor za zdravlje psa. Veoma je važno da se kućni ljubimci hrane isključivo hranom namijenjenom upravo njima i njihovoj starosnoj dobi. Važno je da njihova hrana sadrži sve potrebne sastojke za pravilan rast i razvoj ljubimca jer to direktno utječe na kvalitetu života pasa.

Koji su to svakodnevni rituali koji će povećati kvalitetu života i imunitet pasa?

Ljubimci prije svega da kažem zahtijevaju naše prisustvo i vrijeme posvećeno njima. Osim toga, veoma je važno da preventivno posvećujemo veterinara, kako za konzultativne preglede tako i za preventivnu zaštitu koja je jako značajna. Posebna pažnja kada su psi u pitanju, usmjerava se na socijalizaciju i druženje, a naši krzneni prijatelji zahtijevaju i svakodnevne šetnje koje održavaju pravilnu tjelesnu težinu životinje koja je jako bitna za zdravlje životinje.

Koja su to obilježja odgovornog vlasnika pasa?

Glavna crta odgovornih vlasnika jeste da svog kućnog ljubimca prihvati kao ravnopravnog člana obitelji što znači da isti zahtjeva prije svega ljubav i pažnju, odgovarajuću i pravilnu zdravstvenu zaštitu, održavanje pravilne higijene i sl. Izgleda zahtjevno ali se isplati jer ćete dobiti prijatelja i bezuvjetnu ljubav.


Kako vi punite baterije nakon radnog vremena?

Ja zaista radim najljepši posao na svijetu, ali taj posao uistinu zna biti i stresan. Od stresa se oslobađam fitnessom koji je moja druga strast pored veterine.

 

               ***
Tekst: Bonjour.ba/Promotivni članak
Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci