TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 31.8.2023.

Vrijeme je da zavirimo u još jedan stilski uređen dom, koji će biti prava poslastica za interijer entuzijaste/-ice.


Josipa Maras, vlasnica je brenda Studijo Wallart, tapete koje su do sada osvojile mnoge nagrade u različitim kategorijama. Nasmijanu i harizmatičnu Josipu smo već ranije upoznali kroz Bonjour.ba priče gdje smo se upoznavali s brendom Studijo te govorili o novim kolekcijama ručno rađenih tapeta

 

Josipa Maras 


 

No, danas je Josipa u nešto drugačijoj ulozi na Bonjour.ba. Naime, zavirili smo u njen dom uređen uz pomoć arhitektonskog studija Belinda Design

,,Uređenje vlastitog stana bila je želja koja je dugo godina stajala pri samom vrhu wish liste. Odmah nakon kupnje stana, znala sam tko će mi raditi interijer. S Belindom sam se povezala preko posla u samim početcima i to je bila ljubav i klik na prvu.'' – otkrila nam je Josipa. 

 



,,Prije samog procesa dizajniranja, nas dvije smo pošle koje tonove želimo. Moji zahtjevi su bili da želim bež - sive tonove, puno tekstura istog tona, jedan ton drveta i neke stvari u crnoj boji jer obožavam kontraste i poigravanja dinamikom. Moram reći da se Belinde svaki dan sjetim jer je vrhunski odradila posao i nama ostavila interijer za uživanje i jednostavnost.'' – dodala je. 

 



Bez obzira o kakvom uređenju doma je riječ, uvijek su detalji ti s kojima se vlasnici najprije povežu, a jednu umjetnicu poput Josipe smo morali upitati koji je to detalj u njenom domu koji bi opisala kao omiljeni. 

,,Tijesna je borba između kutne garniture i kuhinjskog otoka. Ja sam veliki gurman koji voli kuhati i poprilično puno vremena provedem u kuhinji, ali zbog poslovnih i privatnih obaveza sam kronično željna kauča i opuštenog ležanja na njemu s mužem i djecom. Tako da iz puste želje biram kauč.''  - kaže Josipa. 

 




,,Sve tapete, Moustache dječje stolice, knjige od Balaševića i Marka Babića, ručno šivane životinje nastale u rukama moje mame, Ditre krevet, Prostoria garnitura i pomoćni ležaj, posteljina i mirisne svijeće hrvatskog branda Moel, posteri Mateje Kovač i vaza branda 101 Copenhagen.'' – nadodala je Josipa. 

 



U našem omiljenom hobiju, zavirivanja u interijere dragih ljudi, uvijek volimo vidjeti da se pri kreiranju interijera obratila pažnja i na potrebe najmlađih ukućana, a Josipa ima i najdivniju priču na ovu temu. 

,,Ja sam većinu svog života u Hercegovini provela bez svoje sobe i to mi je bila velika želja i predmet maštanja. Ne znam za kojim stvarima će oni žaliti kad odrastu, no duboko vjerujem da neće za sobama. Za Pavlinu sobu sam nacrtala tapetu Cvjetna polja. U fazi projektiranja stana, pogledala sam film „Toma“. Jutro nakon, s vidnim posljedicama gušenja u suzama, ustala sam i krenula crtati. U filmu kažu da bi Cvjetna polja dao za Ljiljanu. Ja sam ista dala za svoju Pavlu.''

 



Kao osobu koja se bavi kreiranjem tapeta, posebno nas je zanimalo koliko su tapete zastupljene u njenom domu. Samo ćemo reći da nam odgovor: ,,Tapete krase gotovo 220 m2 površine mog stana,'' govori dovoljno o ovoj ljubavi. 

 

* * * 
Foto: Berislava Picek/Cropix


Bonjour

Zavirili smo u srce Baščaršije i restoran Kiren koji donosi potpuno novo gourmet iskustvo

TEKST: Bonjour.ba

Zavirili smo u srce Baščaršije i restoran Kiren koji donosi potpuno novo gourmet iskustvo Zavirili smo u srce Baščaršije i restoran Kiren koji donosi potpuno novo gourmet iskustvo

Uživali smo u Hotel Baškući tokom svih sezona, od otvorenja prošle godine, u njihovom nevjerovatnom interijeru i smještaju.

Ali ovo proljeće su nas iznenadili nečim novim. Ono što nas je posebno oduševilo i privuklo, pored ambijenta, jeste hrana koja je sada dodatno unaprijeđena otvaranjem specijalnog  restorana Kiren u sklopu hotela.

Ovaj restoran nije samo novost na sarajevskoj gourmet sceni, već pravo osvježenje koje slavi tradiciju, dok istovremeno nudi modernu ekskurziju okusa.

 



Smješten u srcu Baščaršije,  Kiren je savršeno mjesto za uživanje u prvim proljetnim danima i noćima, gdje možete osjetiti harmoniju tradicije i inovacije na tanjiru.

S velikim uzbuđenjem u ekskluzivnom razgovoru, zavirujemo i donosimo vam detalje ovog nevjerovatnog gourmet iskustva Hotela Baškuća.




Kako je nastala ideja za otvaranje restorana Kiren i širenje koncepta Baškuće? 

Ideja za otvaranje restorana Kiren nastala je iz iste vizije koja je stajala iza osnivanja Hotela Baškuća – želje da Sarajevo i njegovi posjetioci dobiju prostor koji kombinuje vrhunski kvalitet, jedinstvenost i inovativnost. Cilj je bio stvoriti restoran koji nadmašuje očekivanja i nudi autentično gastronomsko iskustvo kroz spoj tradicije i modernih kulinarskih trendova.

Poseban fokus stavljen je na tradicionalni doručak, večere i specijalitete koji nisu dostupni u svakom restoranu. Kiren nije samo mjesto za objedovanje, već destinacija koja nudi jedinstven doživljaj - spoj kulture, ukusa i estetike.


 



Kako biste opisali dizajn interijera restorana? Koji su ključni elementi? 

Dizajn interijera restorana Kiren osmišljen je kao harmoničan spoj tri kulturna pravca – bosanskog, turskog i evropskog. Svaki detalj u prostoru ima svoje mjesto, stvarajući atmosferu koja goste vodi kroz različite epohe i stilove.

Uređenje objedinjuje toplinu tradicionalnih elemenata i sofisticiranost modernog dizajna, omogućujući gostima da se osjećaju kao kod kuće. Pažljivo osmišljena sinergija tradicije i savremenosti, u blizini srca Sarajeva, čini Kiren posebnim mjestom na gastronomskoj sceni.




Ko je bio zadužen za uređenje prostora i koja je bila inspiracija? 

Uređenje prostora bilo je u rukama vlasnika koji su s velikom pažnjom osmislili svaki detalj kako bi prostor reflektovao njihovu viziju i priču restorana Kiren. Inspiracija je proizašla iz želje da se kroz dizajn stvori ambijent koji odiše toplinom, elegancijom i gostoprimstvom, stvarajući prostor u kojem se gosti mogu opustiti i uživati u svakom trenutku.

Posebna pažnja posvećena je stvaranju atmosfere koja odražava ljubav, posvećenost i strast prema ugostiteljstvu. Svaki element enterijera pažljivo je biran kako bi prenio poruku da je Kiren mjesto gdje su briga o detaljima, udobnost i estetika podjednako važni kao i gastronomsko iskustvo.

 



Šta gosti mogu očekivati od menija – koje su glavne vrste jela u ponudi? 

Kiren nudi gastronomsko iskustvo koje spaja tursku i anatolijsku kuhinju, s posebnim naglaskom na kvalitet, autentičnost i raznovrsnost jela. Posebna pažnja posvećena je tradicionalnom doručku, koji se izdvaja ne samo svojim ukusom i kvalitetom, već i načinom serviranja koji donosi autentičnu atmosferu prošlih vremena.

Što se večere tiče, meni je osmišljen kako bi zadovoljio različite gastronomske preferencije. Gosti mogu uživati u anatolijskim i turskim specijalitetima koji nisu lako dostupni u Sarajevu, kao i inovativnim kombinacijama slatkih i slanih ukusa u jelima s mesom. Tu je i raznolika selekcija hladnih i toplih predjela, pažljivo pripremljenih s posebnim naglaskom na kvalitetu i autentičnost. Svako jelo pažljivo je osmišljeno kako bi pružilo nezaboravan doživljaj okusa i zadovoljilo i najistančanija nepca.

Neki od glavnih specijaliteta uključuju zirvu – carski osmanski gulaš, balli mahmudiye – jelo čiji recept datira iz prošlih stoljeća, te mantije, pripremljene baš onako kako se služe u tradicionalnim turskim domaćinstvima. Tu je i naš autentični kuća steak, te janjeći tandir poslužen s "iç pilav" – bogatom i začinjenom rižom, kao i mnoga druga jela koja će očarati sva osjetila.




Kakvo iskustvo želite da gosti ponesu iz restorana Kiren? 

Naša želja je da svaki gost iz restorana Kiren izađe ispunjen osjećajem zadovoljstva – oduševljen uslugom, atmosferom i gastronomskim iskustvom. Želimo da se gosti osjećaju kao kod kuće, ali i kao da su zakoračili u sasvim drugačiji svijet—topao, elegantan i inspirativan.

Kiren nije samo restoran; to je mjesto gdje se svaki detalj pomno kreira kako bi gosti doživjeli poseban trenutak, bilo da uživaju u pažljivo pripremljenim jelima, atmosferi ispunjenoj harmonijom ili trenucima provedenim s prijateljima i porodicom.

Naša vizija je da svaki dolazak u Kiren bude novo otkriće, novo iskustvo koje nadmašuje očekivanja.




Kako vidite budućnost Kirena? Imate li planove za dodatne sadržaje? 

Naša ambicija je ostaviti trajni pečat na gastronomskoj sceni Sarajeva i stvoriti ime koje će biti sinonim za vrhunsko iskustvo, kvalitet i jedinstvenost. Planiramo proširiti usluge kako bismo pružili još širi spektar gastronomskih doživljaja, uključujući fine dining i različite oblike bruncha, a neke od naših ideja držimo kao iznenađenje.

Naša vizija je donijeti autentično i svjetski relevantno gastronomsko iskustvo, i s ponosom možemo reći da smo na dobrom putu da to i ostvarimo.


***
Foto: Kiren


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!