TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 27.8.2024.
Baškuća je novo mjesto u Sarajevu koje plijeni pažnju unikatnim interijerom, smještajem koji obećava ugodan odmor i hranom koja mami sve posjetioce i stanovnike glavnog grada.
Ovo je hotel čiji je interijer priča o sinergiji između povijesti i tradicije i moderne izrade. Svaki detalj promišljen je do najsitnijih detalja i svaki od njih priča svoju priču i slavi povijest grada u kojem je smješten.

Foto: @baskuca
Pažnju su, osim autentičnom pričom i interijerom, privukli i raznovrsnom ponudom hrane kojom svakodnevno osvajaju istinske gourmet zaljubljenike. Nakon najave da od sada počinju servirati i deserte, znamo da će se odmah naći i na vašoj must visit listi, a po onome što smo imali priliku vidjeti na njihovoj stranici, pripremite se na težak izbor.
Na njihovom meniju našle su se slastice kojima nitko ne može odoljeti, od mnogima omiljenog tiramisua, do profiterola s gustim preljevom od čokolade koji će lako postati svima najdraži guilty pleasure. Jedna stvar koju ne smijete propustiti prilikom posjete – ikonična Pavlova s bobičastim voćem! Razlog više da svakog dana prošetate ulicom Jekovac 2 u Sarajevu.
* * *
Naslovna fotografija: @baskuca
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!