TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 21.8.2019.
Dolazak Oscarovca i engleskog glumca Tima Rotha na jubilarno izdanje Sarajevo Film Festivala, razveselilo je festivalsku publiku.
Jučer je Tim Roth u sali kina Meeting Point održao Masterclass predavanje, koje je bilo popunjeno do zadnjeg mjesta, a zatim ga je publika na crvenom tepihu kao i u otvorenom Ljetnom kinu gdje je jučer prikazana retrospektiva njegovih filmova, dočekala s velikim aplauzom.
Upravo mu je u Ljetnom kinu uručeno Počasno Srce Sarajeva. „Ovo je tako cool. Hvala vam, divni ste.“ – komentirao je Tim nakon preuzimanja nagrade.


Tim Roth
Jučer su gosti crvenog tepiha bili i odlično raspoložena ekipa filma 'Šavovi'. Naime, u okviru programa Open Air u ljetnom kinu prikazan je ovaj film Miroslava Terzića, koji je nastao po scenariju bh.scenaristice Elme Tataragić. Film je već osvojio nagradu žirija Europa Cinema za najbolji film u Panorama sekciji ovogodišnjeg Berlinalea.

Ekipa filma 'Šavovi', foto by sff.ba
Bh. scenaristica i selektorica Takmičarskog programa-igrani film Sarajevo Film Festivala, Elma Tataragić izgledala je elegantno u kombinaciji duge suknje A kroja uz koju je birala jednostavnu crnu bluzu kratkih rukava i dugi lančić sa zlatnim privjeskom.

Elma Tataragić
Večer je prošla i u znaku filma 'Heidi' čija se radnja odvija u predgrađu Bukurešta, koji je imao svjetsku premijeru upravo na Sarajevo Film Festivalu.

Ekipa filma 'Heidi'

Ada Condeescu

Ana-Maria Ivan

Catalina Mihai
Bh.glumica Alena Džebo je za crveni tepih 5. večeri Festivala birala dizajn domaćeg brenda – malu crnu haljinu s potpisom dizajnerice Tee Zubović, odnosno Tea Atelier. S obzirom na to da je i kroz prethodna izdanja Alena birala dizajn domaćih brendova, ali i nosila kreacije s potpisom Tea Atelier, ne iznenađuje što je i njen večerašnji odabir upravo u potpisu ovog brenda. Haljinu je upotpunila jednostavnim crnim sandalama, podignutom frizurom te decentnim naušnicama.

Alena Džebo
Glumica iz Hrvatske, Petra Kurtela također je uživala u bogatom programu 5. večeri Festivala, a za crveni tepih birala je dizajn brenda ELFS. Uz cvjetni kombinezon na jedno rame s volanom u gornjem djelu, stilizirala je metalik modne dodatke – clutch torbicu i sandale. Petri su se na crvenom tepihu pridružili i glumac Emir Fejzić koji je izgledao jako elegantno u kombinaciji crnog sakoa i sivih hlača, a poseban stilski touch je bio zanimljiv pin na sakou.
Glumica Amanda Prenkaj je birala pink haljinu klasičnog kroja koju je naglasila crnim modnim dodacima.

Amanda Prenkaj, Emir Fejzić, Petra Kurtela
Bh.glumica Alisa Čajić je kroz sva pojavljivanja na crvenom tepihu vješto promovirala domaći dizajn, a Plusminus kreacija koju je odjenula za jučerašnji crveni tepih priča sjajnu stilsku priču o modi i grafici u jednoj kreaciji. Kombinezonu srcolikog izraza opuštenost je dana kroz široki kroj nogavica i print koji kreira vizualno zanimljivu igru na donjem dijelu. Alisa je kombinezon naglasila odabirom sandala sa uzorkom te trendi modnim dodacima - torbom od prozirnih materijala i niskama ogrlica.


Alisa Čajić
Manekenka Hilda Halilović je za crveni tepih odabrala dizajn domaće dizajnerice s kojom već surađuje kroz nekoliko kolekcija. Naime, Hilda je zaštitno lice Belma Tvico kolekcija te je i na crvenom tepihu odlično dočarala ženstvenost i mladenački duh Belminog dizajna. Izgledala je profinjeno u dugoj crnoj toaleti na jedno rame koju u gornjem dijelu krasi oversized mašna kreirana od tila koja ujedno stvara i elegantnu siluetu. Donji dio suknje krasi i uzorak inspiriran pejzažima, a kako bi haljina uistinu bila u fokusu, Hilda je kosu stilizirala u visoku pundžu. Zasigurno, jedna od ljepših kreacija u potpisu Belme Tvico koju smo do sada vidjeli na crvenom tepihu.


Hilda Halilović
Hilda je na crveni tepih došla u društvu manekenke Džejle Glavović, koja je birala dugu haljinu s animal printom uz koju je birala sandale u boji pudera te jednostavnu torbu preko ramena.

Hilda Halilović i Džejla Glavović
Dizajn domaćeg brenda birala je i Erna Saljević - pernatu ružičastu haljinu u Design by Tea potpisu. Perje krasi gornji dio haljine, dok je modni twist kreaciji dan upravo uz asimetriju donjeg dijela. Erna je romantičnoj kreaciji dala odvažan prizvuk odabirom neon sandala, a kombinaciju je upotpunila jednostavnom clutch torbicom i decentnim nakitom.

Erna Saljević
Gost crvenog tepiha bio je i glazbenik Neno Murić koji je birao elegantno tamnoplavo odijelo koje je dodatno naglasio odabirom crvene leptir mašne, koja je ujedno dodala mali kolorit klasičnoj kombinaciji.

Erna Saljević i Neno Murić
Bh.fotografkinja Maja Topčagić je uz službenu majicu Sarajevo Film Festivala, birala cvjetnu midi suknju KOHEL brenda iza kojeg stoji bh. dizajnerica Irma Kohel. Zanimljiv miks uzoraka i sivih tonova, Maja je naglasila i odabirom sivih čizama te crnom torbicom. Glumica i dama koja stoji iza MARTAD jewelry, bh. brenda nakita, Darja Badnjević, birala je trapezice s cvjetnim printom i crni crop top.

Maja Topčagić i Darja Badnjević
Naravno, posebnu atmosferu na crvenom tepihu i ove večeri kreirali su Maja Čengić Miralem i Haris Bilalović. Maja je kroz još jedno svoje red carpet pojavljivanje odlično promovirala bh.dizajn odjenuvši cvjetnu haljinu na jedno rame u potpisu dizajnerice Belme Tvico. Haljinu krase i volani duž gornjeg dijela što je dalo dodatnu dinamičnost kreaciji, ali i naglasilo teksturu materijala. Uz kreaciju, Maja je birala podignutu frizuru i cipele u boji vina koje su sjajno naglasile print kreacije.


Maja Čengić Miralem
Haris je za crveni tepih birao nešto ležerniju verziju odijela - kombinaciju traperica i bijelog sakoa, uz koje je stilizirao plavu prugastu majicu i mokasinke.

Maja Čengić Miralem i Haris Bilalović
Modne odabire ostalih gostiju crvenog tepiha 5. večeri Sarajevo Film Festivala pogledajte kroz fotografije u nastavku.






TEKST: Bonjour.ba
U kuhinji često nastaju i najljepše i najnepredvidivije priče. Svi znamo onaj trenutak kada deseti put pokušavamo izravnati šlag, a on i dalje živi svoj život. Jer, koliko god se trudili, ponekad nam kuhinja pošalje jasnu poruku: izgled neće uvijek slušati, ali okus, on je već na našoj strani.

Upravo tu filozofiju Dolcela decenijama gradi u svojim proizvodima i olakšava slatke rituale brzim, provjerenim miksovima i okusima na koje se možemo osloniti.
Zato je Bonjour.ba, zajedno s Dolcelom, okupio malu grupu učesnica na radionici dekoracije torti kako bismo pokazali da slastice nisu samo rezultat, nego i proces u kojem kreativnost pronalazi svoj put.




Nakon kratkog upoznavanja i prvih osmijeha, učesnice su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba, i Haris Arnautović, direktor marketinga Podravke BiH.


Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Prije same radionice, učesnice su ispunile kratki upitnik, mali ritual koji ih je povezao s najdražim uspomenama iz djetinjstva, ukusima koje su voljele i slasticama koje ih prate godinama. Bio je to nježan uvod u sve što će tek nastati…





Radionicu je vodila Ivana Divljan, čiji je pristup učinio da sve izgleda jednostavno, čak i onima koje šlag inače drži “taocima”. Umjesto uputa koje se moraju slijediti do slova, dala je slobodu da se isprobava, istražuje, miješa i mijenja baš onako kako kuhinja zna biti kada zaboravimo na stroga pravila.



Vrlo brzo nastao je poznati slatki flow. Kecelje su se zavezale, krema je išla svojim putem, ukrasi svojim, a torte su postajale male verzije onih koji ih prave.

Uz pet prijavljenih čitateljica, radionici su se pridružile i Dolcela ambasadorice Naida Kadić Klico, Maja Topčagić i Ena Avdić čija prisutnost uvijek unese onu laganu, inspirativnu energiju zbog koje se prostor osjeti toplijim.






Atmosfera se spontano pretvorila u prijateljsko druženje: savjeti su prelijetali preko stola, a poneki “ups” trenutak pretvarao se u najšarmantniji dio dekoracije.




U tim malim scenama najjasnije se osjetila poruka kampanje “Jedino za izgled ne možemo garantirati” jer sve ono što se ne vidi na fotografijama, od raspoloženja do topline u prostoru, bilo je već savršeno.




Najljepši trenutak radionice nastao je onog časa kada su svi već zaboravili da prave tortu, a počeli da stvaraju nešto što nosi njihov potpuni, mali potpis. Boje su se miješale, ideje mijenjale iz minute u minutu, Ivana se smješkala dok je obilazila radne stolove, a svaki komentar bio je više ohrabrenje nego instrukcija.



Nije bilo tačnog načina, nije bilo pogrešnog poteza. Bilo je samo: “Hajde da vidimo šta će ispasti.” Upravo u tome je ležala čar ove radionice. A sve su bile preukusne jer okusu se vjeruje. Izgledu… pa, tu Dolcela ionako nikad ne garantira.







A onda… trenutak iznenađenja. U svakoj Dolcela kutiji gdje su se pakovale slastice nalazila se fotografija iz djetinjstva koju su nam učesnice prethodno poslale, kao i kartica s pitanjem: „Koja je tvoja želja za 2026. godinu?“



Uz malu svijeću i tihi dogovor da je zajednički puhnemo, prostor je na trenutak postao podsjetnik na to da slastice prate naše priče puno duže nego što mislimo.



Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na suštinu Dolcela kampanje: ne garantiramo izgled, ali garantiramo trenutke koji se pamte. I baš zato svaka torta koja je tog jutra nastala ima svoju priču, ne savršenu, nego stvarnu.



Nakon što su tortice dobile svoje finalne dekoracije, najviše pitanja vrtjelo se oko jedne stvari: koja je to baza koja sve drži zajedno?

Zato dijelimo jednostavnu verziju recepta inspirisanog radionicom, onog koji daje strukturu, ali ostavlja puno prostora za improvizaciju.
SASTOJCI:
Za kore:
- Jaja
- Šećer
- Brašno
Za kremu:
- Dolcela puding vanilija, skuhan u mlijeku
- Šećer
- Dolcela Gussnel za dodatnu stabilnost i podatnost
Za dekoraciju:
- Dolcela šlag krema vanilija (ili neki drugi okus po želji)
- Ukrasi po želji
PRIPREMA:
Ispecite jednostavnu koru i izrežite je u krugove. Skuhajte Dolcela puding vanilija ili koji volite, dodajte šećer i Dolcela Gussnel kako biste dobili glatku, stabilnu kremu. Složite mini tortice: kora - krema - kora. Završite šlagom.

Recept je jednostavan, brz i zahvalan za sve koji vole kreativni proces više od savršene linije šlaga.
Bonus savjeti: Ako volite varijacije, puding od vanilije lako možete zamijeniti Dolcela pudingom čokolada, a dekoraciju napraviti sa Dolcela šlag pjenom (Dolcela šlag priprema sa vodom) ili Dolcela šlag kremom koju volite: Dolcela šlag krema čokolada, karamela, jagoda ili nugat i pustite da upravo okus odluči kakav će biti izgled.


Za brzu, bogatu podlogu tu su i Dolcela Chocolate Muffins ili Dolcela Lava Muffins, mješavine koje su idealne kad želite efektnu tortu bez dugog pripremanja. Sve su to male prečice koje daju više prostora kreativnosti.

Inspiraciju ste, vjerujemo, već pronašli. Šlag, puding, ukrase i miksove birate sami. A rezultat? Ma šta god ispalo, bit će vaša Dolcela kreativna priča, ukusna i zanimljiva.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!