U susret #24thSFF: Elma Tataragić izdvaja 8 filmova koje vrijedi pogledati na ovogodišnjem Festivalu

BONJOUR.CLUB
10.8.2018.

„Sarajevo Film Festival je neizostavno mjesto za neumorno gledanje nevjerojatnih filmova, za bliske susrete sa onima koji su ih napravili, a sve u vrevi grada koji nikada ne spava.“ – ovako nam je Elma kroz intervju odgovorila na naš upit kako bi opisala SFF osobi koja po prvi put dolazi na Festival.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elma je jedno od prepoznatljivih lica bh.filmske industrije, a ova ljupka producentica, redateljica i scenaristica te selektorica Takmičarskog programa na SFF-u je za MODAMO.čitatelje kreirala listu filmova koji su svakako vrijedni vaše pažnje i vremena na 24. Sarajevo Film Festivalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elma je ovaj put naglasak stavila na filmove koji nisu dio Takmičarskog programa na SFF-u uz toplu preporuku za sve naslove koji su dio istoga. 

 Pripremite notes, jer ovo su naslovi na čijim ćete projekcijama tijekom SFF-a svakako željeti imati svoje mjesto.

sff2

 

#1 Film TOUCH ME NOT (U fokusu)
Debitantski film Adine Pintilie koji je napravio čudo - redateljica je osvojila najveću nagradu filmskog festivala u Berlinu, Zlatnog medvjeda. Izuzetno neobično i hrabro djelo koje na nesvakidašnji način tematizira intimnost i seksualnost.

#2 Film BESKONAČNI FUDBAL (U fokusu)
Dokumentarni film poznatog filmskog redatelja Corneliu Porumboiua koji na skroman, ali dubok način donosi priču o čovjeku koji želi promijeniti pravila najpopularnijeg sporta na svijetu - fudbala.

#3 Film CHRIS THE SWISS (Kinoskop)
Premijerno je prikazan u Cannesu ove godine, a radi se o dokumentarnom filmu koji animacijom rekonstruiše scene iz prošlosti. Izuzetno hrabar i važan film.

#4 KRATKI FILMOVI
Bilo koju selekciju kratkometražnih filmova jer ima li išta ljepše nego za manje od dva sata proći više svjetova! To samo može pružiti kratkometražni film.

#5 Film MADEMOISELLE PARADIS (U Fokusu)
Film o slijepoj pijanistici iz 18. vijeka koja odlazi na terapiju da povrati vid, no sa poboljšanjem vida gubi svoj muzički talenat.

#6 Film DRVO DIVLJE KRUŠKE (program U Fokusu i Tribute to...)
Novo remek djelo Nuri Bilge Ceylana, dobitnika ovogodišnjeg Počasnog Srca Sarajeva i velikog filmskog umjetnika. Gledati njegov film je kao čitati najljepšu literaturu. Film je premijerno prikazan u zvaničnoj selekciji Cannes Film Festivala.

#7 Film RUBEN BRANDT, KOLEKCIONAR (U fokusu)
Iznenađenje iz Mađarske redatelja Milorada Krstića. Izvanredan dugometražni animirani film koji prije Sarajeva ide samo na Locarno Film Festival. Zabavan, razigran, slobodan!

#8 Film DOGMAN (Open Air program)
Izuzetno zabavan i emotivan film iz Italije reditelja koji je poznat po filmu GOMORA.

 

BONJOUR.CLUB , 10.8.2018.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Eugénie Berger, sff.ba

Podijeli:

Posljednje objavljeno