TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 21.8.2019.

Jubilarno izdanje Sarajevo Film Festivala prati i jedna posebna izložba u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu.

Riječ je o izložbi radova jedne od najcjenjenijih svjetskih fotografkinja, Brigitte Lacombe pod nazivom "Cinema/Portraits" koja donosi rijetke i intimne portrete članova filmske industrije i koja ostaje otvorena sve do 7.9.

Sve fotografije predstavljene u sklopu izložbe snimljene su u periodu od 1975. do 2017. godine, a neki od izloženih portreta (ukupno ih je 40) fotografirani su tijekom snimanja pojedinih filmskih naslova, poput sjajne fotografije Meryl Streep i Dustina Hoffmana (ispod) koja zrači posebnom energijom. 

Na otvorenju izložbe u subotu, Briggite nije krila oduševljenje atmosferom i posebnošću uređenja galerije.

 Brigitte Lacombe

Kako biste dolaskom na izložbu u potpunosti osjetili emociju koju sa sobom nosi svaka od fotografija te se ovdje osjećala kao da ste doma, Brigitte je pomno birala namještaj, ali i okvire u kojima će se nalaziti njene fotografije pazeći na baš svaki detalj. 

Šetajući galerijom, ne možete ne primjetiti ljepotu drvenih okvira koji su dali tako prirodan i suptilno elegantan prizvuk njenim intimnim fotografijama poznatih glumica i glumaca. 
Zaljubljenost u postavku je dodatno rasla kada smo prepoznali da su stolice u galeriji dizajn Artisan brenda, (odavno imamo #interiorcrush u ovu Neva stolicu) a nakon kratkog istraživanja, otkrili smo da Artisan potpisuje cijelo uređenje galerije za ovu postavku. Naša znatiželja o njihovoj suradnji instant je porasla. 

Do saradnje s Brigitte Lacombe došlo je uz posredstvo organizacijskog tima SFF-a. Mi već dugi niz godina sarađujemo sa SFF-om za koji mislimo da je jedan od važnijih događaja za promociju naše države. Kada su nam prezentirali ideju da Brigitte Lacombe želi napraviti izložbu, ali da su potrebni određeni materijali, rado smo se prihvatili izazova, posebno jer se radi o tako renomiranoj fotografkinji.“ – otkrili su nam iz brenda Artisan tijekom našeg razgovora. 

Ramovi su za nas relativno jednostavni komadi te sama proizvodnja je bila vrlo brza. Brigitte Lacombe je imala jasnu viziju kako isti moraju da izgledaju, vrlo čistog i jednostavnog dizajna kako bi fokus ostao na fotografiji.“ – nadodali su na naš upit koliko je vremena potrebno i koliko je bila zahtjevna izrada okvira za fotografije. 

Razgovor smo nastavili uz upit zašto je odabran baš ovaj namještaj, na što su nam odgovorili:
„Kada su nas pitali da li bi poslije ramova bili u mogućnosti uraditi i neke komade namještaja iz naše kolekcije za ovu izložbu, mi smo rado prihvatili. Pošto su ramovi bili izrađeni od oraha i ostali namještaj je rađen od iste vrste materijala. Modele koje smo izabrali su HANNY stol te Neva Light stolice

Odluka na Hanny stol je pala iz razloga jer je to jedini proizvod iz cijele kolekcije koji je 100% domaći. To znači i da je dizajn urađen "in house", a ne od nekog stranog dizajnera.
Na to smo vrlo ponosni jer je stol zaista uspješan i to je glavni razlog zašto je odluka pala na ovaj model.

Stolicu smo izabrali jer je ova stolica osvojila prestižnu RedDot nagradu koja je svojevrsni Oscar za produkt dizajn. 

Brigitte Lacombe je bila toliko oduševljena svim Artisan proizvodima da je odlučila posjetiti tvornicu kako bi se dogovorila saradnja na budućim projektima.“ - poručili su. 

Nakon svih ovih informacija koji je s nama podijelio uvijek srčan Artisan tim, naš posjet izložbi dobio je još veću, značajniju dimenziju, jer je kroz ovu suradnju još jedanput Made in BiH etiketa dobila odličnu promociju među brojnim posjetiteljima izložbe iz cijelog svijeta te započela jedno toplo prijateljstvo iz kojeg će tek nastati još brojne lijepe priče.

 
S obzirom na to da smo nasmijani, inspirirani i obogaćeni za još jedno jedinstveno umjetničko iskustvo napustili Umjetničku galeriju, toplo preporučujemo da ovu izložbu posjetite do 7.9.,  te da uživo istražite preciznu izradu i ljepotu Artisan komada namještaja. Javite nam vaše dojmove uz #DoYouBONJOUR na društvenim mrežama.


Bonjour

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

TEKST: Bonjour.ba

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina. Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.

Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
 

 

Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-01

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba
 

Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_5_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2

 Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH  
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_7_bonjour_ba

Ana Ćavar, direktorica  i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić

 

U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_6_bonjour_ba-1
 

Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja


Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_4

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_888-1

Bonjour_Vegeta_article-07


 

Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?


Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_20_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_21_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_700_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_22_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_24_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_28_bonjour_ba

Pokazi svoje najbolje blue

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_27_bonjour_ba

 

Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_30_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_31_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-06

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_33_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_34_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_35_bonjour_ba


Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_999

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_40_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_25_bonjour_ba-1
 


Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_59_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_60_bonjour_ba

Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_875
 

Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.


 vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_54_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_100

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_52_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_53_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_91_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_90_bonjour_ba
 

Malo začina za uspomenu

 

Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_gift_
 

Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.

Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_3_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_14_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_13_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_6_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_4_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_2_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_1_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_12_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_8_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_11_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_7_bonjour_ba
 

A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba    
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!