Bonjour.zima: Snowboarding vodič - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.zima: Snowboarding vodič

Tekst:

Nevena Divčić

PUTOVANJA
2.1.2024.

Teško da ste nekad upoznali zaljubljenika u snowboarding koji se za vrijeme razgovora o istom zaustavio na prvoj rečenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nevjerovatan je spoj izdržljivosti i adrenalina koji se “kriju” ispod elegantnih kretanja snijegom. Od svojih početaka, 1960 - ih i 70 - ih godina, osvaja srca zaljubljenika u adrenalin. Snowboard je dizajnirao, Sherman Poppen 1965. godine, a u kasnijim godinama doživio je velike inovacije u svom obliku i funkcionalnosti.

 Adrenalin koji snowboarding pruža je, fanovima ovog zimskog sporta, teško opisati riječima. Mnogi upravo ovaj sport dodaju na listu osjećaja koji izazivaju osjećaj slobode u najsnažnijem obliku.


Hej, početnici!

Iz nekog razloga smo često stidljivi i kada je riječ o priznanju samima sebi da želimo probati nešto novo, ali nas koči i manjak znanja uz činjenicu da, osim interneta, nemamo nikoga u okruženju ko bi nam mogao dati konkretne savjete. Donosimo vam sve neophodne detalje koje trebate razmotriti prilikom procjene je li ovo sport/hobi kojim se želite početi baviti u 2024.

 Kao i kada smo govorili o skijanju, istaknut ćemo važnost fizičke pripreme, čak i kada je riječ samo o učenju i malo vremena koje ćete provesti na snowboardu. Ne savjetujemo da se sami upustite u ovu avanturu bez instruktora ili poznanika/prijatelja koji ima dovoljno iskustva. No, ako ste iskusni i već neko vrijeme provodite zime na “bordajući” svakako vjerujemo da još uvijek postoji prostor za učenje i sigurnost.


Fizička priprema

U skladu s pomenutim, istaknut ćemo najvažnije stavke koje trebate imati na umu pri fizičkoj pripremi. Stabilnost, kondicija i snažni mišići nogu i stomaka igraju veliku ulogu pri snowboardingu. Trbušni mišići će vam olakšati održavanje stabilnosti i jednako su važni kao i snažni nožni mišići koji su u ovom sportu zaduženi za većinu vaših pokreta i, u suštini, od njih zavisi i to koliko ćete uživati.

Ovisno o tome koliko ste fizički spremni kada je riječ o fleksibilnosti, postizanju ravnoteže i izdržljivosti, vremenski period pripreme procijenite i pažljivo isplanirajte.

 Snowboarding u Bosni i Hercegovini

Vjerujemo da nema mnogo potrebe da još jednom detaljno istaknemo sve staze BiH na kojim možete uživati na snijegu. Jahorina, Bjelašnica, Igman i Vlašić su samo neka od odredišta koja privlače ljubitelje ovog sporta iz regona, a pored staza na kojim zaista možete uživati, dodatnom uživanju doprinosi i okruženje.


Izazovi snowboardinga

Istraživanje različitih terena i stilova vožnje sigurno ima veliki uticaj na količinu adrenalina i osmijeha, no, važno je da pazite na sigurnost, pratite vremenske uslove i prilagodite se promjenama na terenu. Ovo posebno uzmite u obzir ako je s vama u društvu početnik.

 Nikada ne zanemarujte zaštitnu opremu i izbor terena. Postoje staze različitih nivoa iskustva. Početnici bi kao i na skijanju, trebali krenuti sa lakšim stazama.

 Kako odabrati odgovarajući snowboard? 

Odabir dužine zavisi od nekoliko faktora - visina, težina, nivo iskustva, stil vožnje i vrsta terena. 

Veći snowboardi pružaju veću stabilnost, a manji veću okretnost. Početnici bi trebali da biraju kraće snowboarde jer su lakši za kontrolu. Okretniji su i olakšavaju učenje osnova vožnje. Klasična metoda za odabir dužine snowboarda je stajanje pored njega - ako doseže između brade i vrata, to bi mogao biti dobar izbor. Kraći snowboardi su lakši za upravljanje, dok duži pružaju stabilnost pri većim brzinama te od vrste vožnje i terena ovisi i to koji ćete odabrati za sebe.

* * *
Naslovna fotografija: Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno