Bonjour.zima: Gdje skijati i šta početnici trebaju imati na umu? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.zima: Gdje skijati i šta početnici trebaju imati na umu?

Tekst:

Nevena Divčić

PUTOVANJA
30.12.2023.

Koliko zapravo znamo o zimskoj aktivnosti koja će u narednim mjesecima većini biti omiljena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zavladao je omiljeni period ljubitelja praznične atmosfere, snijega i zimskih sportova. Dane pred nama želimo iskoristiti što bolje, uz drage osobe, istražujući okruženje i uživajući u skijanju i sličnim aktivnostima. Zbog toga smo kreirali Bonjour.zima rubriku kroz koju ćemo narednih pet dana kreirati vodiče za početnike u zimskim sportovima, donijeti savjete o tome kako biti chic i dok skijate te inspirisati sve one koji žele ovaj period iskoristiti na što bolji način.

Neovisno o tome jeste li početnik u skijanju ili već imate dugogodišnje iskustvo, pravilna priprema, oprema i odabir staza ključni su za uživanje na planinama. Kreirali smo vodič koji će vam pružiti detaljan uvid kako se pripremiti za skijanje, na šta trebate obratiti pažnju pri odabiru opreme te kako izvući maksimum iz istraživanja skijaških staza u Bosni i Hercegovini.

 Priprema za skijanje


Kondicija

Skijanje zahtijeva određenu kondiciju. Prije nego što krenete na stazu, poželjno je da radite na osnovnoj kondiciji. Kardio trening, trčanje ili biciklizam mogu pomoći u izgradnji izdržljivosti. Zašto je to važno? Skijanje angažuje različite mišićne grupe. Kako biste iz uživanja u skijanju (a i procesa učenja) izvukli samo najbolje, radite vježbe jačanja nogu, trbuha i leđa kako biste se bolje pripremili.


Tehnička priprema

Hej, početnici!

Razmotrite pohađanje škole skijanja. Instruktori će vam pomoći da savladate osnove tehnike i osjećate se sigurnije na stazi. Osim toga upoznat će vas s osnovnim sigurnosnim pravilima na stazi. Obavezno nosite kacigu i prilagodite brzinu svojim vještinama ne osvrćući se na to da li možda vaš tempo smeta nekome. 

 Oprema za skijanje


Skije i pancerice

Početnicima se preporučuju skije koje dosežu do brade. To olakšava kontrolu i upravljanje. Pancerice trebaju biti udobne, ali i čvrsto držati stopalo te biti dobro pričvršćene i prilagođene vašoj veličini stopala.

 Odjeća i dodatna oprema

Slojevita odjeća. Nosite odjeću koja će vas zaštititi od hladnoće i omogućiti vam da regulišete temperaturu tijela. Kvalitetne rukavice i naočale su ključne kako biste zaštitili ruke od hladnoće i oči od sunčeve svjetlosti i snijega. A o tome kako biti chic dok skijate ili uživate u snowboardingu, stay tuned jer donosimo savjete već sutra.

 Skijaške staze u Bosni i Hercegovini

Sigurno smo da iskusni skijaši već imaju svoje omiljene, a početnici ekipu koja ima savršeno mjesto za učenje i opuštanje na stazi. No, bez obzira na to da li ste početnik ili iskusan skijaš neophodno je da se unaprijed pripremite i na razlike u stazama i za eventualne izazove kako bi vaša bezbjednost bila na prvom mjestu, tik iznad uživanja.

Staza Poljice na Jahorini je pogodna za sve nivoe skijaša s predivnim pogledom na okolne planine. Olimpijska staza - Legendarne staze na kojima su se održavale Olimpijske igre 1984. godine pružaju raznolikost terena za sve nivoe vještina.

Četiri Staze na Bjelašnici je idealna lokacija za početnike i srednje napredne skijaše. Staza Alis je nešto zahtjevnija staza koja pruža izazov iskusnijim skijašima koji žele osjetiti malo više adrenalina.

Vlašić pruža odlične mogućnosti početnicima na Markovac stazi, a Bobanovac staza s raznolikim terenom će zadovoljiti i iskusnije skijaše.

* * *
Naslovna fotografija: Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno