Tuzla: 3 lokacije koje grad na zrnu soli čine prepoznatljivim i vrijednim svake posjete - BONJOUR.ba - bh.lifestyle maga...

Tuzla: 3 lokacije koje grad na zrnu soli čine prepoznatljivim i vrijednim svake posjete

PUTOVANJA
26.5.2021.

Kad spomenemo grad Tuzlu sigurni smo da su i vaše prve asocijacija sol i prekrasna Panonska jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovaj grad na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine obiluje i drugim prirodnim i povijesnim znamenitostima koje vrijedi upoznati i po mogućnosti vidjeti uživo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuzla je jedan od većih bh. gradova i sjedište Tuzlanskog kantona. Veći dio povijesti ovog grada vezan je za eksploataciju soli pa je u doba Rimljana Tuzla nazivana i Salines, a današnje ime potiče od turske riječi „tuz“ što znači sol.

Obzirom da su pred nama dugi, topli (pro)ljetni dani, predlažemo da na svoju #mustsee listu stavite i ove lokacije u Tuzli koje su zasigurno vrijedne pažnje i vašeg dolaska. 

TRG SLOBODE

Kad dođete u neki novi grad sigurni smo da i vi odmah posjetite njegov središnji dio. U Tuzli je to Trg slobode kojim dominira zgrada Barok i fontana od mramora oslikana ornamentima sa stećaka.  

PANONSKA JEZERA

Prepoznatljivi simbol Tuzle svakako su i tri slana jezera koja tijekom ljetnih mjeseci okupljaju brojne kupače i turiste. Jezera vodu dobivaju iz vještačke akumulacije jezera Modrac i slanih bunara u neposrednoj blizini grada.

Ovo mjesto turistima je zanimljivo i zbog slanih slapova, kao i malog arheološkog parka koji prikazuje sojeničko naselje iz doba neolita.

Osim navedenih lokacija Tuzla je poznata i po Slanoj Banji, gradskom trgu koji obiluje povijesnim spomenicima, vjerskim objektima, kao i Turalibegovoj ulici u kojoj možete "sresti" skulpture dva poznata Tuzlaka, književnika Mešu Selimovića i slikara Ismeta Mujezinovića.

SPOMENIK TUZLANSKOJ KOZI

Iako pomalo neobično i ovo mjesto su nam stanovnici Tuzle preporučili kao znamenitost koje moramo vidjeti, a ako nastavite čitati biti će jasno i zašto je tako. Naime, spomenik poznate tuzlanske koze smjestio se ispod raskošnog stabla magnolije, koje cvjeta krajem trećeg i početkom četvrtog mjeseca, pa je to idealan period za posjetiti ovaj simpatični spomenik. 

Upravo je koza jedan od najprepoznatljivih simbola grada, stoga je poznata izreka koju ste sigurno već čuli „Cijela Tuzla jednu kozu muzla“. Naime, legenda kaže da je u vremenu austrougarske vladavine u BiH bilo zabranjeno držanje koza jer su uništavale šume, pa je naređeno da se sve koze maknu. No, jedan se čovjek na tu naredbu oglušio i spasio svoju kozu te je njeno mlijeko davao drugima. 

Kad dođete u Tuzlu posjetite svakako i druge znamenitosti koje će vam Tuzlaci rado pokazati i preporučiti kao zanimljiva mjesta za ugodan boravak u gradu na zrnu soli. 

***

Naslovna fotografija: @moja.bih 
Tekst: Ana Bošnjak 

PUTOVANJA , 26.5.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Foto by:

@moja.bih

Podijeli:

Posljednje objavljeno