Kamene kugle u Zavidovićima– jedinstveni fenomen koji vrijedi posjetiti - BONJOUR.ba - bh.lifestyle magazin

Kamene kugle u Zavidovićima– jedinstveni fenomen koji vrijedi posjetiti

PUTOVANJA
12.5.2021.

Fenomen kamenih kugli otkriven je na nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini, ali onaj koji najviše privlači pažnju avanturista zasigurno je onaj u Zavidovićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa čak šezdeset kamenih kugli u ovoj općini, ova lokacija predstavlja najveće nalazište kamenih kugli u Evropi i u isto vrijeme najmisterioznije mjesto s obzirom na to da nema sigurnih i potvrđenih informacija kako su ove kugle savršeno preciznog oblika našle svoje stanište na ovim mjestima.

Ono što je posebno zanimljivo je da su mnoge kugle poredane uz potok u šumi što ih čini dodatno primamljivim za posjetiti i uvijek se nalaze veoma blizu jedna druge. U blizini Zavidovića nalazi se oko 20 manjih kamenih kugli, a samo mjesto je udaljeno oko 3 kilometra od centra grada.

 

Najveću kamenu kuglu ćete veoma lagano pronaći, samo na Google kartama ukucajte 'A giant stone sphere' i idite kuda vas vodi navigacija. Također, cijeli put je označen i tablama. Sam prilaz mjestu veoma je dobro uređen, te ispred ulaza ima i parking namijenjen za sve posjetioce.

 

 

Ukoliko želite možete ponijeti piknik ili odmoriti na klupe za sjedenje i zaista uživati u prirodi. Ulaz u park je besplatan, ali možete dati dobrovoljni prilog ukoliko želite. Također, park posjeduje igralište za djecu, mali zoo i u biti je idealno mjesto za posjetiti i sa najmlađim članovima porodice.  

***

Naslovna fotografija: @placeyourpin
Tekst: Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA , 12.5.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@placeyourpin

Podijeli:

Posljednje objavljeno