BONJOUR.Instagram dnevnik: Vodimo vas u lov na tartufe i na kušanje (vjerojatno) najboljeg maslinovog ulja u Istri

PUTOVANJA
28.8.2019.

Ako ste među ljubiteljima vrhunske hrane, rustikalnih restorana, seoskog turizma u moderno adaptiranim vilama i maslinovog ulja nezaboravnog okusa, tada je Istra sigurno na vašoj travel bucket listi. I razumijemo vas. I nama je bila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga smo u jednom sjajnom društvu, sa skupinom turističkih djelatnika iz BiH, Hrvatske i Crne gore otišli na Gourmet druženje i istraživanje ljepota ovog poluotoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imali smo sreću pa smo na istraživanje krenuli van sezone, stoga smo mogli dobiti potpunu pažnju naših istarskih domaćina, koji uistinu znaju kako ispričati priču jedne tradicije i svega lijepog što ona nudi. 

Smjestili smo se u Poreč što je bila izvrsna odluka jer smo iz tog grada vrlo jednostavno došli do Motovuna, Rovinja, Buzeta, ali i do regije Friuli u susjednoj Italiji. No, kroz ovaj dnevnik kojeg i ovoga puta radimo u suradnji s HT Eronetom i njihovom uslugom Roaming Internet zahvaljujući kojoj u više od 30 zemlja možemo biti online, vas vodimo kroz iskustva koja smo doživjeli u Istri. 


POSJET I DEGUSTACIJA MASLINOVOG ULJA 

Istra i maslinovo ulje su oduvijek u nekoj savršenoj ljubavnoj vezi i od svih maslinika koje smo mogli posjetiti, zahvalni smo što je naša organizatorica puta (hvala Majo) odabrala upravo onaj obitelji Chiavalon koji se smjestio u Vodnjanu

Naime, trebalo bi nam par stranica da pobrojimo sve nagrade koje je maslinovo ulje obitelji Chiavalon dobilo, kako za kvalitetu maslinovog ulja, tako za dizajn svojih pakiranja. No evo, reći ćemo samo da je njihovo ulje naziva Ex Albis ocijenjeno kao jedno od 15 najboljih na svijetu te da su pakiranja ulja dobitnici nagrade Red Dot. Dizajneri će znati sve o prestižnosti ove nagrade.
Dolazak u maslinik počinje šetnjom između redova maslina od kojih je najstarija ona koju je vlasnik zasadio sa svojih 13 godina uz priču o maslinama, vrstama maslina te procesu nastanka maslinovog ulja. Nakon šetnje se smještamo u kušaonu koja se nalazi tik uz maslinik u kojem uz vodstvo njihovog stručnog tima kušamo maslinovo ulje uz, pogađate, tradicionalne istarske slastice. 

Iskustvo koje zasigurno vrijedi doživjeti u Istri. 

LOV NA TARTUFE U MOTOVUNSKOJ ŠUMI 

Iako nas je dočekalo kišno jutro, nismo željeli odustati od ovog jedinstvenog iskustva. 
Svi smo vjerujemo čuli za tartufe, iznimno skupe gljive koje rastu pod zemljom. Cijena bijelog tartufa na tržištu stoji oko 300 KM za nekih 30-ak grama, no cijena zna biti još viša što ovisi o kvaliteti samog tartufa. Već sami ulazak u Motovunsku šumu je poseban. Svod od zelenih krošnji je kreirao male staze kojima smo se kretali dok su posebno obučeni psi tragali za tartufima. 

Naravno, ovdje moramo istaknuti kako se radi o pokaznom lovu na tartufe. Naime, kako bi posjetitelji Motovunske šume uistinu iskusili kako psi pronalaze tartuf, vlasnici pasa zamole jednog člana grupe da negdje u šumi zakopa tartuf, a zatim puste pse u lov, u nadi da će ga psi pronaći. U našem slučaju uistinu jesu. Radilo se o crnom tartufu kojeg psi pronalaze po karakterističnom mirisu gljive. 

Užitak je bio gledati pse kako tragaju za ovim malim, gastro blagom nakon čega smo se uputili u šetnju šumom i istinskom uživanju u prirodi. 


POSJET I DEGUSTACIJA U AURA DESTILERIJI 

Aura je mala destilerija u malom istarskom gradiću naziva Buzet. Smještena u kamenoj kućici u kojoj ćete naći pogon u kojem se proizvode tradicionalne rakije te ručno rađene čokolade i džemovi, ali i izložbeni dio s gotovim proizvodima kao i malu kušaonu. 


Sve uređeno u tradicionalnom duhu uz ljubazne domaćine vas uistinu vraća u neka starija, sporija i opuštenija vremena. 

Nakon što vas domaćini provedu kroz pogon i pojasne kako se izrađuju njihove delicije, pozivaju vas na kušanje nakon čega je veoma teško ne otići u izložbeni dio i sa sobom doma ponijeti tamnu, ručno rađenu čokoladu s lavandom i rakiju od maslinovog ulja i badema. 


Ovdje nećete odoljeti ni da pošaljete zdravicu, makar onu virtualnu, ekipi doma te da na svojim društvenim mrežama ne podijelite dojmove koje na vas ostavljaju okusi iz Aure. Čak i ovdje, u malom Buzetu, ako ste dio Eronet mreže, to možete napraviti vrlo jednostavno bez obzira na to što je Wi-Fi nedostupan, a vi ste u roamingu. Naime, bit će dovoljno da u svoj mobitel utipkate kod *555*6#, pritisnete tipku za poziv i odaberete želite li internet za 1 dan koji će vas koštati 2 KM, internet za 5 dana koji će vas koštati 5 KM ili pak internet za 30 dana koji će vas koštati 15 KM.
 

Iznos ćete platiti na kraju mjeseca zajedno s vašim redovnim računom za mobitel, a nakon što potrošite kupljeni internet, Eronet će vas o tome obavijestiti SMS porukom i isključiti ovu opciju kako biste bili sigurni da nećete imati dodatne troškove.

Sjajna opcija za sve one koji žele avanture sa svog putovanja podijeliti sa svojim najbližima. Baš poput nas. 


Uživajte u ostatku ljeta dragi naši!

PUTOVANJA , 28.8.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

BONJOUR.ba

Podijeli:

Posljednje objavljeno