TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 12.11.2024.
Bosna i Hercegovina je zemlja bogata tradicijom, poviješću i, naravno, gastronomijom.
Hercegovina, prelijepi jugoistočni dio Bosne i Hercegovine, poznata je po svojoj raznolikosti. Od drevnih gradova s bogatom poviješću do nezaboravnih krajolika, svaki kutak ovog kraja nudi nešto posebno. Ako se odlučite istraživati Hercegovinu, putovanje od Stolca do Mostara neće biti samo prilika da se divite kulturnim i prirodnim znamenitostima, već i da uživate u vrhunskim jelima koja odražavaju bogatu tradiciju.
Mnogi od njih koriste lokalne, svježe sastojke – od mesa i povrća, do ribe i sireva – stvarajući jela koja su prava poslastica za nepce. U daljnjem tekstu, predstavljamo četiri restorana od Stolca do Mostara koji svakako zaslužuju vaše pažnje, kako zbog izvrsne hrane, tako i zbog jedinstvene atmosfere koja će vas potpuno očarati.
Bez obzira na to jeste li ljubitelj tradicionalnih jela, modernih interpretacija ili jednostavno želite uživati u obroku uz spektakularan pogled na rijeke, brda ili vinograde, svaki od ovih restorana nudi iskustvo koje ćete pamtiti. Dakle, krenimo na putovanje kroz ukusnu hercegovačku tradiciju, počevši od Stolca pa sve do Mostara.
Foto: Bonjour.ba
Old Town Trattoria - Stolac
Stolac je mali hercegovački grad s bogatom poviješću i tradicijom. Ako ste u prolazu ili odlučite istražiti grad, Old Town trattoria je mjesto koje ne smijete zaobići. Smještena u samom centru starog grada, Trattoria nudi kombinaciju mediteranske i talijanske kuhinje s naglaskom na svježe pripremljena jela za koja koriste lokalne sastojke.
Ambijent restorana je opuštajući i šarmantan, idealan za uživanje u obroku u ugodnoj atmosferi. Posebno će vas opustiti pogled na park koji pruža savršen ugođaj u svakom godišnjem dobu.
Foto: Bonjour.ba
Restoran Vrelo – Blagaj
Nekoliko kilometara od Mostara nalazi se Blagaj, naselje poznato po svojoj prirodnoj ljepoti i povijesnom značaju. Restoran Vrelo smjestio se uz rijeku Bunu, u neposrednoj blizini čuvenog vrela. Ovo mjesto je savršen izbor za ljubitelje prirode i mirnih, romantičnih večera. Restoran nudi tipičnu hercegovačku kuhinju, ali s modernim dodirom.
U ponudi ćete pronaći jela s roštilja, domaće suhomesnate proizvode, kao i svježe pripremljene riblje specijalitete. Ambijent restorana je idiličan, s terasama koje se protežu uz rijeku, što čini svaki obrok posebnim iskustvom. Restoran Vrelo Blagaj pruža savršen spoj gastronomije i prirodnih ljepota.
Romanca restoran - Mostar
Romanca restoran smješten je na ulazu u Mostar, u samom srcu vinograda, s pogledom na rijeku Neretvu i okolne brežuljke. Ovaj restoran nudi poseban doživljaj – savršen spoj tradicije, modernog pristupa kuhanju i vinogradarske kulture. Romanca je idealno mjesto za ljubitelje vina i uživanja u hercegovačkim specijalitetima.
U ponudi restorana nalaze se jela pripremljena od lokalnih sastojaka, poput janjetine s ražnja, pite, sarme, te svježe pripremljenih tjestenina. Ono što izdvaja Romanca restoran je njegova vinoteka, koja nudi širok izbor vina iz lokalnih vinarija, a posebno se ističu vina iz regije Mostara i Hercegovine. Ambijent restorana je romantičan, s blagim zalaskom sunca koji pruža spektakularan pogled na zelenilo koje ga okružuje, čineći ga savršenim odredištem za posebne prigode.
Megi restoran – Mostar
Smješten u samom Mostaru, restoran Megi jedno je od najpoznatijih mjesta za ljubitelje domaće hercegovačke kuhinje. Ovaj restoran nudi širok izbor tradicionalnih jela, od roštilja do variva, a poznat je po svojoj domaćoj atmosferi i ljubaznom osoblju. Megi restoran je poznat po izvrsnoj janjetini, specijalitetima sa žara i domaćim pitama.
Ambijent restorana je ugodan i tradicionalan, s drvenim detaljima koji odražavaju kulturu i povijest Mostara. Restoran je popularan među lokalnim stanovništvom, ali i turistima, koji žele uživati u autentičnom hercegovačkom obroku. Ako želite doživjeti pravu atmosferu Mostara, Megi je mjesto koje ćete sigurno pamtiti.
* * *
Naslovna fotografija: Bonjour.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!