TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 12.11.2024.
Bosna i Hercegovina je zemlja bogata tradicijom, poviješću i, naravno, gastronomijom.
Hercegovina, prelijepi jugoistočni dio Bosne i Hercegovine, poznata je po svojoj raznolikosti. Od drevnih gradova s bogatom poviješću do nezaboravnih krajolika, svaki kutak ovog kraja nudi nešto posebno. Ako se odlučite istraživati Hercegovinu, putovanje od Stolca do Mostara neće biti samo prilika da se divite kulturnim i prirodnim znamenitostima, već i da uživate u vrhunskim jelima koja odražavaju bogatu tradiciju.
Mnogi od njih koriste lokalne, svježe sastojke – od mesa i povrća, do ribe i sireva – stvarajući jela koja su prava poslastica za nepce. U daljnjem tekstu, predstavljamo četiri restorana od Stolca do Mostara koji svakako zaslužuju vaše pažnje, kako zbog izvrsne hrane, tako i zbog jedinstvene atmosfere koja će vas potpuno očarati.
Bez obzira na to jeste li ljubitelj tradicionalnih jela, modernih interpretacija ili jednostavno želite uživati u obroku uz spektakularan pogled na rijeke, brda ili vinograde, svaki od ovih restorana nudi iskustvo koje ćete pamtiti. Dakle, krenimo na putovanje kroz ukusnu hercegovačku tradiciju, počevši od Stolca pa sve do Mostara.

Foto: Bonjour.ba
Old Town Trattoria - Stolac
Stolac je mali hercegovački grad s bogatom poviješću i tradicijom. Ako ste u prolazu ili odlučite istražiti grad, Old Town trattoria je mjesto koje ne smijete zaobići. Smještena u samom centru starog grada, Trattoria nudi kombinaciju mediteranske i talijanske kuhinje s naglaskom na svježe pripremljena jela za koja koriste lokalne sastojke.
Ambijent restorana je opuštajući i šarmantan, idealan za uživanje u obroku u ugodnoj atmosferi. Posebno će vas opustiti pogled na park koji pruža savršen ugođaj u svakom godišnjem dobu.


Foto: Bonjour.ba
Restoran Vrelo – Blagaj
Nekoliko kilometara od Mostara nalazi se Blagaj, naselje poznato po svojoj prirodnoj ljepoti i povijesnom značaju. Restoran Vrelo smjestio se uz rijeku Bunu, u neposrednoj blizini čuvenog vrela. Ovo mjesto je savršen izbor za ljubitelje prirode i mirnih, romantičnih večera. Restoran nudi tipičnu hercegovačku kuhinju, ali s modernim dodirom.
U ponudi ćete pronaći jela s roštilja, domaće suhomesnate proizvode, kao i svježe pripremljene riblje specijalitete. Ambijent restorana je idiličan, s terasama koje se protežu uz rijeku, što čini svaki obrok posebnim iskustvom. Restoran Vrelo Blagaj pruža savršen spoj gastronomije i prirodnih ljepota.
Romanca restoran - Mostar
Romanca restoran smješten je na ulazu u Mostar, u samom srcu vinograda, s pogledom na rijeku Neretvu i okolne brežuljke. Ovaj restoran nudi poseban doživljaj – savršen spoj tradicije, modernog pristupa kuhanju i vinogradarske kulture. Romanca je idealno mjesto za ljubitelje vina i uživanja u hercegovačkim specijalitetima.
U ponudi restorana nalaze se jela pripremljena od lokalnih sastojaka, poput janjetine s ražnja, pite, sarme, te svježe pripremljenih tjestenina. Ono što izdvaja Romanca restoran je njegova vinoteka, koja nudi širok izbor vina iz lokalnih vinarija, a posebno se ističu vina iz regije Mostara i Hercegovine. Ambijent restorana je romantičan, s blagim zalaskom sunca koji pruža spektakularan pogled na zelenilo koje ga okružuje, čineći ga savršenim odredištem za posebne prigode.
Megi restoran – Mostar
Smješten u samom Mostaru, restoran Megi jedno je od najpoznatijih mjesta za ljubitelje domaće hercegovačke kuhinje. Ovaj restoran nudi širok izbor tradicionalnih jela, od roštilja do variva, a poznat je po svojoj domaćoj atmosferi i ljubaznom osoblju. Megi restoran je poznat po izvrsnoj janjetini, specijalitetima sa žara i domaćim pitama.
Ambijent restorana je ugodan i tradicionalan, s drvenim detaljima koji odražavaju kulturu i povijest Mostara. Restoran je popularan među lokalnim stanovništvom, ali i turistima, koji žele uživati u autentičnom hercegovačkom obroku. Ako želite doživjeti pravu atmosferu Mostara, Megi je mjesto koje ćete sigurno pamtiti.
* * *
Naslovna fotografija: Bonjour.ba
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!