Štednja će biti lakša uz ove strategije za pametnu kupovinu odjeće - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Donosimo strategije kako pametno kupovati odjeću i uštedjeti novac

Tekst:

Arijana Bošnjak

POSAO & ŽIVOT
23.1.2024.

Štednja novca je proces za koji je neophodna strategija, posebno kada je u pitanju kupovina odjeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U svijetu brzih promjena trendova, vjerujemo da su mnogi od vas teško odolijevaju tome da posegnu za svakim novim trendom koji se pojavi preko noći. Međutim, osim što takvom impulzivnom kupnjom dodatno punite ormare i narušavate minimalizam u interijeru skladišnim prostorom, niste baš friendly nastrojeni ni prema vašoj ušteđevini. 

 Istražili smo koje su to najbolje strategije za pametnu kupovinu odjeće, uz koje ćete uštedjeti novac, a pri tome će vaš ormar ostati organiziran, pregledan i samim time – inspirativan.


Vintage dućani

Second hand dućani, preloved profili poznatih influencerica i vintage komadi iz maminog ormara, nerijetko kriju prave modne dragulje. Second hand i preloved odjeća će osvježiti vaš ormar s nekoliko novih komada, a pri tome ćete uštedjeti. Osim toga, ovakva kupovina obično podrazumijeva pronalazak nekih bezvremenskih komada koji će vas pratiti iz godine u godinu.

Mi smo zavirili u ormar modne entuzijastice Marije koja je za nas složila nekoliko outfita uz omiljene vintage komade. Sigurni smo da će i vas inspirirati za vaša vintage modna iskustva.
Vrijeme kupovine je važno

Kada je odjeća u pitanju, strpljenje se isplati. Sezonska sniženja idealno su vrijeme za osvježavanje garderobe jer tada možete „uloviti“ kvalitetne high end i dizajnerske komade po sniženim cijenama. Tako ćete u ormar dodati klasike koji svojom kvalitetom, ali i stilom, izdržavaju test vremena.

Kako smo već pisali, imajte na umu da kupovina luksuza može biti oblik štednje, posebno kada kupujete u pravo vrijeme. 


Foto: @rosiehw


Odredite budžet i pridržavajte se toga

Prije nego odete u shopping ili otvorite web shop svog omiljenog dućana, odredite budžet koji možete izdvojiti za kupovinu. Takav mindset i ograničenje koje ste sebi svjesno postavili u startu, smanjit će poriv za impulzivnim dodavanjem komada u košaricu. Bolje ćete promisliti i sami sebe zapitati „Treba li mi ovo zaista?“ baš kao i Rebecca Bloomwood u filmu "Ispovijesti jedne šopingholičarke".
Kreirajte capsule garderobu

Capsule garderoba je koncept koji sve više modnih entuzijastica i insajderica usvaja. Kreiranje ovakvog koncepta donijet će jasan pregled svega što imate iz sezone u sezonu i neće biti potrebe za dodatnom kupovinom. Osim toga, uz capsule garderobu neće biti vječne nedoumice s čime da što uparite.

Uz ovakav koncept imat ćete osnovne, timeless komade koji se međusobno lako uparuju, a takve bazične outfite možete nadograditi s tek nekoliko statement detalja.


Foto: @ariviere

* * *
Naslovna fotografija: @sarahhashcroft

Foto: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno