TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 27.6.2024.

Rolada je univerzalni desert ili slano jelo koje može zadovoljiti razne ukuse i koje se može poslužiti u različitim prigodama.


Njezina jednostavna priprema i mogućnost beskonačnih varijacija čine je omiljenim izborom u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Bez obzira tražite li nešto slatko za posebnu prigodu ili slano jelo za večeru, rolada je savršen izbor.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Rosanics (@roskapetra)



Što je rolada?

Rolada je jelo koje se priprema od tankog sloja tijesta, obično biskvita, koji se puni raznim nadjevima i zatim pažljivo presavija. Ime dolazi od francuske riječi "rouler", što znači "rolati" ili "kotrljati".

Rolada ima svoje mjesto u mnogim kulturnim tradicijama diljem svijeta. U Švicarskoj, popularna je "roulade" s džemom od malina ili marelica. U Italiji, "rotolo" se često puni ricotta sirom i špinatom, dok se u Americi slatke rolade obično prave s cimetom i šećerom, poznate kao "cinnamon rolls".


Foto: Pexels



Slatke rolade najčešće se rade od biskvitnog tijesta koje se puni kremama, voćem poput jagoda, čokoladom, orasima ili marmeladom. Popularne varijacije uključuju čokoladnu roladu, voćnu roladu te roladu sa jagodama, kao i roladu od vanilije ili mascarpone sira.

 



Slane rolade obično se pripremaju od različitih vrsta tijesta ili mesa. Nadjevi mogu uključivati sir, povrće, šunku, mljeveno meso ili ribu. Ove rolade često se poslužuju kao predjelo ili glavno jelo i mogu biti odličan dodatak svečanom stolu.


Recepti

U nastavku donosimo dva neodoljiva recepta s kojima ćete imati spremnu deliciju za goste, obiteljska druženja i proslave.


Slatka rolada s jagodama i bademima

Sastojci

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 120 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 250 g svježih jagoda
  • 100 g mljevenih badema
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • Prstohvat soli


Foto: Pexels



Priprema biskvita

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Žumanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mljevene bademe. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu žumanjaka i brašna.

Smjesu izlijte na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 - 12 minuta, dok biskvit ne postane zlatno - smeđe boje.


Foto: @thenerdiebaker



Priprema nadjeva

Jagode operite i narežite na tanke ploške. Vrhnje za šlag umutite sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrsti šlag.

Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i odmah ga prebacite na čist kuhinjski ručnik posut šećerom u prahu. Uklonite papir za pečenje i pažljivo zarolajte biskvit s ručnikom. Ostavite da se ohladi. Kada se biskvit ohladi, pažljivo ga odrolajte i premažite šlagom. Po šlagu ravnomjerno rasporedite ploške jagoda. Ponovno zarolajte biskvit, ovaj put bez ručnika.

Roladu pospite šećerom u prahu i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena prije posluživanja. Narežite na kriške i uživajte u ukusnoj slatkoj roladi.


Slana rolada od mljevenog mesa

Sastojci

  • 500 g mljevene junetine
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 jaje
  • 50 g krušnih mrvica
  • 100 g naribanog sira (npr. Cheddar)
  • 1 crvena paprika, sitno nasjeckana
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • 100 g šunke narezane na tanke kriške
  • 1 žlica maslinovog ulja


 



Priprema smjese

U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu, nasjeckani luk, protisnuti češnjak, jaje, krušne mrvice, naribani sir, nasjeckanu papriku, origano, bosiljak, sol i papar. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.


Formiranje rolade

Na radnu površinu stavite komad prozirne folije i na nju ravnomjerno rasporedite smjesu od mesa u oblik pravokutnika. Po mesu ravnomjerno rasporedite kriške šunke.


Rolanje

Pomoću folije pažljivo zarolajte smjesu od mesa u čvrstu roladu. Krajeve folije zavrnite kako bi rolada zadržala oblik.


Pečenje

Roladu prebacite u nauljen pleh za pečenje i premažite maslinovim uljem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 - 50 minuta, dok meso ne bude potpuno pečeno i površina ne postane zlatno – smeđe boje.

Pečenu roladu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije rezanja. Narežite na kriške i poslužite uz prilog po želji, poput pire krumpira, salate ili povrća.

 



Savjeti za uvijek savršenu roladu

Da biste osigurali da vaša rolada uvijek bude savršena, donosimo nekoliko korisnih savjeta.


Priprema tijesta

Tijesto za biskvit ili meso mora biti ravnomjerno raspoređeno kako bi se rolada ravnomjerno pekla. Koristite špatulu za ravnomjerno nanošenje tijesta na pleh.


Rolanje

Dok je tijesto još toplo, pažljivo ga zarolajte pomoću kuhinjskog ručnika. Ovo će pomoći da rolada zadrži svoj oblik i spriječiti pucanje.


Hlađenje

Ostavite roladu da se potpuno ohladi prije rezanja. To će pomoći da se svi sastojci stabiliziraju i da se rolada lakše reže.


Punjenje

Kada punite roladu, pazite da ne stavite previše nadjeva, jer to može otežati rolanje i uzrokovati pucanje tijesta.


Dekoracija

Ne zaboravite dekorirati roladu prije posluživanja. Šećer u prahu, voćni sirup, čokoladna glazura ili svježe voće mogu roladi dati dodatni vizualni i okusni dojam.

 



Zdravije varijante rolade

Za one koji paze na prehranu ili imaju posebne prehrambene potrebe, postoje zdravije varijante rolade koje možete kušati.

Umjesto običnog brašna, koristite bezglutensko brašno kako biste napravili roladu pogodnu za osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten. Koristite prirodne zaslađivače poput stevije, javorovog sirupa ili meda umjesto rafiniranog šećera.

 



Umjesto jaja i mliječnih proizvoda, koristite zamjene poput lanenih sjemenki, bademovog mlijeka ili kokosovog vrhnja. Veganske kreme i nadjevi mogu biti jednako ukusni kao i tradicionalni.

Rolada je iznimno svestrano jelo koje može biti slatko ili slano, ovisno o prigodi i preferencijama. Njena jednostavna priprema i mogućnost prilagodbe različitim ukusima čine je savršenim izborom za razne prilike, bilo da je riječ o desertu ili glavnom jelu. S receptima za slatku roladu s jagodama i bademima te slanu roladu od mljevenog mesa, sigurno ćete pronaći nešto što će zadovoljiti vaša nepca i oduševiti vaše goste.

* * *
Naslovna fotografija: @ben_and_krissi


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!