TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 11.4.2023.

​​​​​​​Zasladiti nepce uz kremasti čokoladni kolač zvuči kao odlična ideja tijekom poslijepodnevnih sati kada želimo napuniti baterije koje smo ranije potrošili.


Upravo zato slastica poput male slatke energetske bombe, sastavljene od neodoljive čokolade i ukusnog keksa s maslacem je nešto čemu teško možemo reći – ne. Stoga, kako bismo se lakše upustili u avanturu slatkih okusa u našu rubriku Gourmet ugostili smo dobro poznati tim @hoceskomad koji su nam podijelili recept za ukusni kolač brze i jednostavne pripreme.

Rapsodija slatkih okusa probudit će nostalgiju za djetinjstvom, a kako biste već danas mogli pripremiti ovu tortu u nastavku donosimo sastojke i detaljnu pripremu.





Sastojci:

Podloga

  • 400 g petit keksa
  • 2.5 šalice mlijeka
  • 2 žlice gustina
  • 2 žlice kakaa
  • Pola šalice šećera
  • 80 g čokolade


Ganache

  • 150 g slatkog vrhnja
  • 150 g čokolade (50 g mliječne i 100 g čokolade za kuhanje)


Priprema:

U mlijeko dodati gustin, kakao i šećer. Smjesu kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne, pa zatim dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi.
U posudu s usitnjenim petit keksom sipati dobivenu smjesu, sve sjediniti, a zatim utisnuti u kalup. Preko toga preliti čokoladni ganache.


* * *
Foto: @hoceskomad

FOTO: hoceskomad


Bonjour

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept. Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

Medena torta je omiljeni desert o kojem se često priča, a gotovo svi su barem jednom uživali u njenom savršenom okusu. Sada vam donosimo recept, tako da je možete pripremiti kad god poželite i podijeliti njenu neodoljivu slast s onima koje volite.



Foto:Foto: @storytellingwithdiana 


Sastojci:

  • 450 g pšeničnog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g meda
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone

Krema:

  • 800 g kisele pavlake (25-30% masnoće)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 g vanilin šećera



Foto: @storytellingwithdiana



Priprema: 

U šerpi s debljim dnom otopite med, dodajte šećer i sodu bikarbonu. Uz stalno miješanje, zagrijavajte dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Maknite šerpu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smjesu da se malo ohladi (da se jaja ne zgrušaju), zatim umiješajte 2 jaja i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto, pa ga stavite u frižider na 1 sat.

Ohlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u tanku koru i izbockajte viljuškom. Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 4 minute. Nakon pečenja, izrežite kore na željeni prečnik, a ostatke sačuvajte i izmrvite u mrvice za posipanje.

Za kremu, pomiješajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Slažite tortu tako što ćete svaku koru premazati pripremljenom kremom. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po torti kao dekoraciju.

Torta se treba hladiti nekoliko sati u frižideru, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti dodatnim medom ili prema vlastitim željama.

 

***
Naslovna fotografija: @gladisheva

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!