TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 11.4.2023.
Zasladiti nepce uz kremasti čokoladni kolač zvuči kao odlična ideja tijekom poslijepodnevnih sati kada želimo napuniti baterije koje smo ranije potrošili.
Upravo zato slastica poput male slatke energetske bombe, sastavljene od neodoljive čokolade i ukusnog keksa s maslacem je nešto čemu teško možemo reći – ne. Stoga, kako bismo se lakše upustili u avanturu slatkih okusa u našu rubriku Gourmet ugostili smo dobro poznati tim @hoceskomad koji su nam podijelili recept za ukusni kolač brze i jednostavne pripreme.
Rapsodija slatkih okusa probudit će nostalgiju za djetinjstvom, a kako biste već danas mogli pripremiti ovu tortu u nastavku donosimo sastojke i detaljnu pripremu.
Sastojci:
Podloga
Ganache
Priprema:
U mlijeko dodati gustin, kakao i šećer. Smjesu kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne, pa zatim dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi.
U posudu s usitnjenim petit keksom sipati dobivenu smjesu, sve sjediniti, a zatim utisnuti u kalup. Preko toga preliti čokoladni ganache.
* * *
Foto: @hoceskomad
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!