Bonjour.blagdanski recepti: Mesna rolada s jajima
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETMesna rolada duboko je ukorijenjena u tradiciju kuhanja doma te je oduvijek bila simbol zajedništva i obiteljskog okupljanja za stolom.
Naravno, s nešto modernijim vremenima i ovom receptu pristupamo na isto tako moderne načine. Za našu seriju članaka s naslovom Bonjour.blagdanski recepti, food blogerica Belma Halilović osmislila je (osim neodoljivih slatkih delicija) i recept za ovaj tradicionalni klasik s malim zaokretom.
Zvijezda ovog recepta su jaja koja su se našla u srcu rolade, ali i intenzivni Podravka začini kao što su Vegeta i dimljena paprika, pretvarajući ovo jelo u skladnu simfoniju okusa i mirisa. Već možemo zamisliti kako iz pećnice izlazi zlatno – smeđa rolada čiji se miris širi prostorijom i zove nas da priđemo bliže stolu.
Ovo je kombinacija koja će osvojiti ona najistančanija nepca, ali i one koji se tek upoznaju s raskošnim gourmet svijetom. Stoga, odjenite toplu jaknu i trkom po sve potrebne sastojke. Već kroz par sati, imat ćete ukusan razlog za okupljanje s najbližima.
Mesna rolada s jajima
Sastojci
- 600 grama mljevenog mesa
- Jaja
- 3 - 4 kašike prezle
- Prstohvat sode
- 2 male kašike Podravka Vegete
- Mala kašika Podravka Vegeta maestro dimljene paprike
- Par režnjeva bijelog luka
- Svježi peršin
- Biber
- 50 grama rendanog sira
- Šunka
- Sir
- Gljive
- Krumpir
Priprema
U 600 grama mljevenog mesa dodati 1 jaje, 3 - 4 kašike prezle, prstohvat sode, 2 male kašike Vegete, malu kašiku mljevene crvene paprike, par režnjeva bijelog luka, svježi peršin, biber i 50 grama rendanog sira. Sve dobro izmiješati da smjesa bude kompaktna i pogodna za oblikovanje (dodati još malo prezle ako vam se učini da je smjesa rijetka).
Smjesu rasporediti na papir za pečenje. Preko staviti šunku, listove sira, pa prodinstane sitno sjeckane gljive. Poredati prethodno skuhana i oguljena jaja (otprilike 5 - 6 komada). Lagano urolati smjesu, od jaja prema kraju, pažljivo da se ne raspadne. Oblikovati krajeve tako da ništa ne ispada van.
Prebaciti u pleh ili kalup, pokriti papirom za pečenje pa peći pokriveno u zagrijanoj pećnici na 220 °C, 15 minuta. Skinuti papir pa peći na 200 °C još 15 - 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju (pečenje svakako prilagoditi svojoj pećnici).
Ostaviti malo da odstoji prije rezanja pa izrezati na tanke komade. Poslužiti uz krumpiriće i povrće po želji.
Za kraj, Belma dodaje da se s roladom odlično slaže umak od sira. Mi to jedva čekamo kušati, a vjerujemo i vi također.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba