TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 15.4.2024.
Biskvit je jedna od osnovnih, ali i najvažnijih komponenti u izradi slastica.
Kao temelj svake slatke kreacije, važno je da biskvit ima prozračnu i laganu teksturu, a uz to da je mekan i sočan. Osim toga, svi vole kada biskvit u sebi krije onaj bogati okus maslaca, ali kada nije pretežak. Kada uspijete napraviti tako savršenu bazu, lako je dodavati druge omiljene sastojke i kreirati ukusne delicije te njima začiniti i omiljene napitke (savršeno se slaže s kultnom talijanskom delicijom - affogato).
Foto: @movers_bakers
Povijest biskvita
Biskvit ima bogatu povijest koja se proteže kroz stoljeća, a važan je dio gourmet kulture diljem svijeta. Njegovi korijeni vode nas unatrag, sve do antičkog Rima, gdje su pekari koristili recepte slične biskvitu kakav nam je poznat danas. Moderni biskvit prvi put se pojavio u Europi početkom 18. stoljeća.
U to vrijeme su francuski kuhari razvili tehniku miješanja jaja i šećera, kako bi se dobio lagani i prozračni kolač – biscuit. Od tada je biskvit dobio mnoštvo transformacija diljem svijeta, od klasične varijante Victoria sponge koja je poznata u Velikoj Britaniji, do pandišpanja koji je u Italiji neizostavan dio slastičarske kulture.
Njegova jednostavnost i univerzalnost daju mu nezamjenjivu ulogu u desetima, ali da bi se postigao savršen biskvit, potrebno je naučiti nekoliko ključnih trikova.
Bilo da radite biskvit za tortu, biskvit za kolač, biskvit za rolat, biskvit za čupavce, kuglof… svaki od njih počinje s pravim receptom. Mi vam u nastavku donosimo klasični recept za biskvit, a potom i kako od njega možete kreirati recept za biskvit s jogurtom. Naravno, na našu listu morali smo uvrstiti i sve traženiji recept za biskvit bez glutena.
Klasični recept za biskvit
Foto: @plasa.cake
Sastojci
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup u kojem ćete peći biskvit. Možete ga obložiti papirom za pečenje ili ga jednostavno lagano namazati maslacem i pobrašniti.
Zatim odvojite bjelanjak od žumanjka i mutite ih odvojeno. Bjelanjak miksate s malo soli dok ne dobijete čvrst snijeg, a žumanjak u drugoj zdjeli umutite sa šećerom dok smjesa ne dobijete prozračnu i svijetlu pjenu. Dodajte još i vanilin ekstrakt i potom nastavite miksati smjesu za biskvit.
Postupno u tu smjesu za biskvit dodajte brašno i prašak za pecivo te miješajte lagano dok se sve dobro ne sjedini. Kada ste dobili ujednačenu kremu, dodajte postepeno i otopljeni maslac i mlijeko. Za kraj, lagano dodajte snijeg od bjelanjaka u smjesu od žumanjaka i brašna.
Kako biste dobili prozračan biskvit, miješajte laganim potezima od dna prema gore.
Pripremljenu smjesu pažljivo prebacite u kalup za pečenje i zaravnajte površinu.
Biskvit pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25 – 30 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu nijansu. Kako biste testirali je li biskvit spreman, koristite trik s čačkalicom. Čačkalicu lagano zabodite u biskvit – ako je čačkalica nakon toga suha i bez tragova smjese, biskvit je spreman.
Nakon pečenja, ostavite da se ohladi u kalupu prije nego biskvit izvadite i poslužite.
Biskvit s jogurtom
Za biskvit sa jogurtom, dovoljno je napraviti nekoliko sitnih izmjena u prethodnom receptu.
Umjesto 100 mililitara mlijeka, dodajte 50 mililitara mlijeka i 50 mililitara jogurta. S obzirom na to da jogurt ima nešto veću gustoću, ako smjesa bude previše gusta, povećajte količinu jogurta ili mlijeka po osjećaju, kako biste dobili željenu konzistenciju.
Uz to, bit će potrebno i malo više praška za pecivo kako biste osigurali prozračnost biskvita.
Trikovi za savršen biskvit
Koristite svježe sastojke
Svježa jaja i svježe brašno ključni su za uspjeh biskvita.
Pravilno umutite bjelanjak
Morate biti strpljivi i sigurni da ste bjelanjke miksali dovoljno dugo dok ne dobijete potpuno čvrst snijeg koji zadržava oblik. Tako će biskvit dobiti na mekoći i čvrstoći.
Ne pretjerujte s miješanjem
Lagano umiješajte sve ostale sastojke kako biste zadržali zrak u smjesi i osigurali prozračnost biskvita na kraju.
Ne otvarajte pećnicu prilikom pečenja
Otvaranjem pećnice mijenjate temperaturu i puštate unutar pećnice hladniji zrak, što rezultira time da biskvit „padne“ i izgubi željenu prozračnost.
Ohladite biskvit prije rezanja
Važno je da prije rezanja pustite biskvit da se ohladi kako bi se slegnuo i lakše rezao, bez da ga oštetite.
Jednostavnost biskvita omogućuje mnoštvo varijacija i eksperimentiranja s raznim okusima i teksturama. Osim ovog osnovnog recepta, postoje razni način kako da ga prilagodite svojim željama i potrebama, a mi vam u ovom tekstu donosimo još i recept za biskvit bez glutena, koji donosi jednako primamljiv okus.
Biskvit bez glutena
Sastojci
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalup za pečenje, obložite ga papirom za pečenje ili ga dobro namažite maslacem i pobrašnite.
U zdjeli pomiješajte brašna od riže, kokosa i badema, prašak za pecivo i sol. Stavite sa strane.
U drugoj zdjeli, mikserom miksajte maslac ili ulje i smeđi šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući dobro nakon svakog dodavanja. Dodajte ekstrakt vanilije i jogurt te miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Postupno dodajte suhe sastojke u mokre sastojke, miješajući dok se sve dobro ne sjedini i dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo mlijeka po potrebi kako biste prilagodili konzistenciju.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje i poravnajte površinu.
Pecite biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici 25 - 30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne izađe čista.
Kad je biskvit pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa i režete na komade.
Ovaj biskvit bez glutena će biti sočan, ukusan i savršen kao baza za razne slastice. Možete ga jesti samog ili ga kombinirati s različitim kremama, preljevima i voćem po želji.
Koju god od ovih varijanti birate napraviti, jednom kada imate savršenu bazu biskvita, možete se igrati kombinacijama i raznim dodacima te kreirati biskvit sa orasima, biskvit sa višnjama, Lamington s džemom i mnoštvo drugih slastica koje su jednostavne poput palačinaka, a opet tako ukusne i neodoljive.
* * *
Naslovna fotografija: Pexels
Foto: Unsplash i Pexels
TEKST: Bonjour.ba/PR
Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine.
Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama.
Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.
Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića
Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica.
„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja.
Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.
Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.
“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša.
I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.
Domaći uzgoj
Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije.
Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.
Kvalitet, sigurnost, sljedivost
Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.
Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!