TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 15.4.2024.
Biskvit je jedna od osnovnih, ali i najvažnijih komponenti u izradi slastica.
Kao temelj svake slatke kreacije, važno je da biskvit ima prozračnu i laganu teksturu, a uz to da je mekan i sočan. Osim toga, svi vole kada biskvit u sebi krije onaj bogati okus maslaca, ali kada nije pretežak. Kada uspijete napraviti tako savršenu bazu, lako je dodavati druge omiljene sastojke i kreirati ukusne delicije te njima začiniti i omiljene napitke (savršeno se slaže s kultnom talijanskom delicijom - affogato).
Foto: @movers_bakers
Povijest biskvita
Biskvit ima bogatu povijest koja se proteže kroz stoljeća, a važan je dio gourmet kulture diljem svijeta. Njegovi korijeni vode nas unatrag, sve do antičkog Rima, gdje su pekari koristili recepte slične biskvitu kakav nam je poznat danas. Moderni biskvit prvi put se pojavio u Europi početkom 18. stoljeća.
U to vrijeme su francuski kuhari razvili tehniku miješanja jaja i šećera, kako bi se dobio lagani i prozračni kolač – biscuit. Od tada je biskvit dobio mnoštvo transformacija diljem svijeta, od klasične varijante Victoria sponge koja je poznata u Velikoj Britaniji, do pandišpanja koji je u Italiji neizostavan dio slastičarske kulture.
Njegova jednostavnost i univerzalnost daju mu nezamjenjivu ulogu u desetima, ali da bi se postigao savršen biskvit, potrebno je naučiti nekoliko ključnih trikova.
Bilo da radite biskvit za tortu, biskvit za kolač, biskvit za rolat, biskvit za čupavce, kuglof… svaki od njih počinje s pravim receptom. Mi vam u nastavku donosimo klasični recept za biskvit, a potom i kako od njega možete kreirati recept za biskvit s jogurtom. Naravno, na našu listu morali smo uvrstiti i sve traženiji recept za biskvit bez glutena.
Klasični recept za biskvit
Foto: @plasa.cake
Sastojci
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup u kojem ćete peći biskvit. Možete ga obložiti papirom za pečenje ili ga jednostavno lagano namazati maslacem i pobrašniti.
Zatim odvojite bjelanjak od žumanjka i mutite ih odvojeno. Bjelanjak miksate s malo soli dok ne dobijete čvrst snijeg, a žumanjak u drugoj zdjeli umutite sa šećerom dok smjesa ne dobijete prozračnu i svijetlu pjenu. Dodajte još i vanilin ekstrakt i potom nastavite miksati smjesu za biskvit.
Postupno u tu smjesu za biskvit dodajte brašno i prašak za pecivo te miješajte lagano dok se sve dobro ne sjedini. Kada ste dobili ujednačenu kremu, dodajte postepeno i otopljeni maslac i mlijeko. Za kraj, lagano dodajte snijeg od bjelanjaka u smjesu od žumanjaka i brašna.
Kako biste dobili prozračan biskvit, miješajte laganim potezima od dna prema gore.
Pripremljenu smjesu pažljivo prebacite u kalup za pečenje i zaravnajte površinu.
Biskvit pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25 – 30 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu nijansu. Kako biste testirali je li biskvit spreman, koristite trik s čačkalicom. Čačkalicu lagano zabodite u biskvit – ako je čačkalica nakon toga suha i bez tragova smjese, biskvit je spreman.
Nakon pečenja, ostavite da se ohladi u kalupu prije nego biskvit izvadite i poslužite.
Biskvit s jogurtom
Za biskvit sa jogurtom, dovoljno je napraviti nekoliko sitnih izmjena u prethodnom receptu.
Umjesto 100 mililitara mlijeka, dodajte 50 mililitara mlijeka i 50 mililitara jogurta. S obzirom na to da jogurt ima nešto veću gustoću, ako smjesa bude previše gusta, povećajte količinu jogurta ili mlijeka po osjećaju, kako biste dobili željenu konzistenciju.
Uz to, bit će potrebno i malo više praška za pecivo kako biste osigurali prozračnost biskvita.
Trikovi za savršen biskvit
Koristite svježe sastojke
Svježa jaja i svježe brašno ključni su za uspjeh biskvita.
Pravilno umutite bjelanjak
Morate biti strpljivi i sigurni da ste bjelanjke miksali dovoljno dugo dok ne dobijete potpuno čvrst snijeg koji zadržava oblik. Tako će biskvit dobiti na mekoći i čvrstoći.
Ne pretjerujte s miješanjem
Lagano umiješajte sve ostale sastojke kako biste zadržali zrak u smjesi i osigurali prozračnost biskvita na kraju.
Ne otvarajte pećnicu prilikom pečenja
Otvaranjem pećnice mijenjate temperaturu i puštate unutar pećnice hladniji zrak, što rezultira time da biskvit „padne“ i izgubi željenu prozračnost.
Ohladite biskvit prije rezanja
Važno je da prije rezanja pustite biskvit da se ohladi kako bi se slegnuo i lakše rezao, bez da ga oštetite.
Jednostavnost biskvita omogućuje mnoštvo varijacija i eksperimentiranja s raznim okusima i teksturama. Osim ovog osnovnog recepta, postoje razni način kako da ga prilagodite svojim željama i potrebama, a mi vam u ovom tekstu donosimo još i recept za biskvit bez glutena, koji donosi jednako primamljiv okus.
Biskvit bez glutena
Sastojci
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalup za pečenje, obložite ga papirom za pečenje ili ga dobro namažite maslacem i pobrašnite.
U zdjeli pomiješajte brašna od riže, kokosa i badema, prašak za pecivo i sol. Stavite sa strane.
U drugoj zdjeli, mikserom miksajte maslac ili ulje i smeđi šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući dobro nakon svakog dodavanja. Dodajte ekstrakt vanilije i jogurt te miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Postupno dodajte suhe sastojke u mokre sastojke, miješajući dok se sve dobro ne sjedini i dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo mlijeka po potrebi kako biste prilagodili konzistenciju.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje i poravnajte površinu.
Pecite biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici 25 - 30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne izađe čista.
Kad je biskvit pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa i režete na komade.
Ovaj biskvit bez glutena će biti sočan, ukusan i savršen kao baza za razne slastice. Možete ga jesti samog ili ga kombinirati s različitim kremama, preljevima i voćem po želji.
Koju god od ovih varijanti birate napraviti, jednom kada imate savršenu bazu biskvita, možete se igrati kombinacijama i raznim dodacima te kreirati biskvit sa orasima, biskvit sa višnjama, Lamington s džemom i mnoštvo drugih slastica koje su jednostavne poput palačinaka, a opet tako ukusne i neodoljive.
* * *
Naslovna fotografija: Pexels
Foto: Unsplash i Pexels
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!