TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 15.4.2024.
Biskvit je jedna od osnovnih, ali i najvažnijih komponenti u izradi slastica.
Kao temelj svake slatke kreacije, važno je da biskvit ima prozračnu i laganu teksturu, a uz to da je mekan i sočan. Osim toga, svi vole kada biskvit u sebi krije onaj bogati okus maslaca, ali kada nije pretežak. Kada uspijete napraviti tako savršenu bazu, lako je dodavati druge omiljene sastojke i kreirati ukusne delicije te njima začiniti i omiljene napitke (savršeno se slaže s kultnom talijanskom delicijom - affogato).

Foto: @movers_bakers
Povijest biskvita
Biskvit ima bogatu povijest koja se proteže kroz stoljeća, a važan je dio gourmet kulture diljem svijeta. Njegovi korijeni vode nas unatrag, sve do antičkog Rima, gdje su pekari koristili recepte slične biskvitu kakav nam je poznat danas. Moderni biskvit prvi put se pojavio u Europi početkom 18. stoljeća.
U to vrijeme su francuski kuhari razvili tehniku miješanja jaja i šećera, kako bi se dobio lagani i prozračni kolač – biscuit. Od tada je biskvit dobio mnoštvo transformacija diljem svijeta, od klasične varijante Victoria sponge koja je poznata u Velikoj Britaniji, do pandišpanja koji je u Italiji neizostavan dio slastičarske kulture.

Njegova jednostavnost i univerzalnost daju mu nezamjenjivu ulogu u desetima, ali da bi se postigao savršen biskvit, potrebno je naučiti nekoliko ključnih trikova.
Bilo da radite biskvit za tortu, biskvit za kolač, biskvit za rolat, biskvit za čupavce, kuglof… svaki od njih počinje s pravim receptom. Mi vam u nastavku donosimo klasični recept za biskvit, a potom i kako od njega možete kreirati recept za biskvit s jogurtom. Naravno, na našu listu morali smo uvrstiti i sve traženiji recept za biskvit bez glutena.
Klasični recept za biskvit

Foto: @plasa.cake
Sastojci

Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup u kojem ćete peći biskvit. Možete ga obložiti papirom za pečenje ili ga jednostavno lagano namazati maslacem i pobrašniti.
Zatim odvojite bjelanjak od žumanjka i mutite ih odvojeno. Bjelanjak miksate s malo soli dok ne dobijete čvrst snijeg, a žumanjak u drugoj zdjeli umutite sa šećerom dok smjesa ne dobijete prozračnu i svijetlu pjenu. Dodajte još i vanilin ekstrakt i potom nastavite miksati smjesu za biskvit.
Postupno u tu smjesu za biskvit dodajte brašno i prašak za pecivo te miješajte lagano dok se sve dobro ne sjedini. Kada ste dobili ujednačenu kremu, dodajte postepeno i otopljeni maslac i mlijeko. Za kraj, lagano dodajte snijeg od bjelanjaka u smjesu od žumanjaka i brašna.

Kako biste dobili prozračan biskvit, miješajte laganim potezima od dna prema gore.
Pripremljenu smjesu pažljivo prebacite u kalup za pečenje i zaravnajte površinu.
Biskvit pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25 – 30 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu nijansu. Kako biste testirali je li biskvit spreman, koristite trik s čačkalicom. Čačkalicu lagano zabodite u biskvit – ako je čačkalica nakon toga suha i bez tragova smjese, biskvit je spreman.
Nakon pečenja, ostavite da se ohladi u kalupu prije nego biskvit izvadite i poslužite.

Biskvit s jogurtom
Za biskvit sa jogurtom, dovoljno je napraviti nekoliko sitnih izmjena u prethodnom receptu.
Umjesto 100 mililitara mlijeka, dodajte 50 mililitara mlijeka i 50 mililitara jogurta. S obzirom na to da jogurt ima nešto veću gustoću, ako smjesa bude previše gusta, povećajte količinu jogurta ili mlijeka po osjećaju, kako biste dobili željenu konzistenciju.
Uz to, bit će potrebno i malo više praška za pecivo kako biste osigurali prozračnost biskvita.
Trikovi za savršen biskvit
Koristite svježe sastojke
Svježa jaja i svježe brašno ključni su za uspjeh biskvita.
Pravilno umutite bjelanjak
Morate biti strpljivi i sigurni da ste bjelanjke miksali dovoljno dugo dok ne dobijete potpuno čvrst snijeg koji zadržava oblik. Tako će biskvit dobiti na mekoći i čvrstoći.

Ne pretjerujte s miješanjem
Lagano umiješajte sve ostale sastojke kako biste zadržali zrak u smjesi i osigurali prozračnost biskvita na kraju.
Ne otvarajte pećnicu prilikom pečenja
Otvaranjem pećnice mijenjate temperaturu i puštate unutar pećnice hladniji zrak, što rezultira time da biskvit „padne“ i izgubi željenu prozračnost.

Ohladite biskvit prije rezanja
Važno je da prije rezanja pustite biskvit da se ohladi kako bi se slegnuo i lakše rezao, bez da ga oštetite.
Jednostavnost biskvita omogućuje mnoštvo varijacija i eksperimentiranja s raznim okusima i teksturama. Osim ovog osnovnog recepta, postoje razni način kako da ga prilagodite svojim željama i potrebama, a mi vam u ovom tekstu donosimo još i recept za biskvit bez glutena, koji donosi jednako primamljiv okus.
Biskvit bez glutena

Sastojci

Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalup za pečenje, obložite ga papirom za pečenje ili ga dobro namažite maslacem i pobrašnite.
U zdjeli pomiješajte brašna od riže, kokosa i badema, prašak za pecivo i sol. Stavite sa strane.
U drugoj zdjeli, mikserom miksajte maslac ili ulje i smeđi šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući dobro nakon svakog dodavanja. Dodajte ekstrakt vanilije i jogurt te miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Postupno dodajte suhe sastojke u mokre sastojke, miješajući dok se sve dobro ne sjedini i dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo mlijeka po potrebi kako biste prilagodili konzistenciju.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje i poravnajte površinu.
Pecite biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici 25 - 30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne izađe čista.

Kad je biskvit pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa i režete na komade.
Ovaj biskvit bez glutena će biti sočan, ukusan i savršen kao baza za razne slastice. Možete ga jesti samog ili ga kombinirati s različitim kremama, preljevima i voćem po želji.

Koju god od ovih varijanti birate napraviti, jednom kada imate savršenu bazu biskvita, možete se igrati kombinacijama i raznim dodacima te kreirati biskvit sa orasima, biskvit sa višnjama, Lamington s džemom i mnoštvo drugih slastica koje su jednostavne poput palačinaka, a opet tako ukusne i neodoljive.
* * *
Naslovna fotografija: Pexels
Foto: Unsplash i Pexels
TEKST: Bonjour.ba
Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.
Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
Čokoladni brownie sa kokos kremom
Brownie:
- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie
- 2 jaja
- 100g putera
- 200ml mlijeka
- 80g tamne čokolade
Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
Kokos krema:
- 1 Dolcela puding okus vanilija
- 400ml mlijeka
- 200g kokosovog brašna
- 80g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.
Priprema:
Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast.

Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.
Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.
Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.
Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.
Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.
Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.
Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.
Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.
A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.
Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!