Peptidi: kako djeluju na kožu i zašto bi bilo dobro da ih uvedete u svoju beauty rutinu - Bonjour.ba - bh.lifestyle maga...

Peptidi: kako djeluju na kožu i zašto bi bilo dobro da ih uvedete u svoju beauty rutinu

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

BEAUTY SAVJETI
10.6.2021.

Peptidi postoje već neko vrijeme u njezi kože, ali u posljednje vrijeme poprimaju mnogo interesovanja od beauty entuzijastica i pojavljuju se u mnoštvu novih hidratantnih krema i seruma koji obećavaju proizvodnju kolagena u koži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nas je motivisalo da i mi sami saznamo što više o ovom nježnom sastojku koji voli kožu, stoga smo kreirali vodič o svemu što trebate znati o peptidima, uključujući što su, što rade i da li odgovaraju svakom tipu kože.

ŠTA SU PEPTIDI?

U pitanju su skupine aminokiselina koje su ujedno dijelovi proteina koji su poznati po sposobnosti ponovnog pokretanja proizvodnje kolagena.

KOJI SU BENEFITI UPOTREBE PEPTIDA U NJEZI KOŽE?

Peptidi imaju nekoliko svojstava, ali najpoznatiji su po svojoj sposobnosti da stimuliraju proizvodnju kolagena u koži. Funkcija kolagena igra veliku ulogu u čvrstoći, elastičnosti i hidrataciji kože, a njegova proizvodnja se prirodno smanjuje sa godinama. Kada se lokalno nanose, peptidi se apsorbiraju u kožu i signaliziraju ćelijama da stvaraju više kolagena, što pomaže umanjivanju pojave bora. Peptidi također imaju protuupalno i hidratantno jačanje, što dovodi do čišće, glađe i elastičnije kože.

Foto: unsplash.com

KOJI SU NAJČEŠĆE KORIŠTENI PEPTIDI U NJEZI KOŽE?

Lista dostupnih peptida vrlo je dugačka i uvijek u porastu, no uobičajeni peptidi koje možete prepoznati uključuju acetil-tetrapeptide, tripeptid-1, matriksil i argirelin.

DA LI SU PEPTIDI SIGURNI ZA UPOTREBU NA SVIM TIPOVIMA KOŽE?

Za razliku od retinola i nekih hemijskih pilinga (poput AHA), peptidi uglavnom ne uzrokuju iritaciju ili crvenilo i sigurni su za upotrebu na svim tipovima kože. Dame sa kožom sklonom aknama trebale bi tražiti proizvode bez ulja i svjetlijih tekstura, dok bi dame sa suhim tipom kože trebale tražiti bogatije formule koje pružaju puno hidratacije.

KAKO DA DODATE PEPTIDE U SVOJU TRENUTNU RUTINU NJEGE KOŽE?

Zahvaljujući njihovoj nježnoj snazi ​​za hidrataciju i sposobnosti da se koriste danju ili noću, peptide je lako uklopiti u bilo koju postojeću rutinu njege kože. Naime, peptidi se mogu miješaju sa najaktivnijim sastojcima za njegu kože, poput retinola i vitamina C. Međutim, vrijedno je napomenuti da je dokazano da neke vrste peptida izazivaju iritaciju kada se koriste zajedno s AHA-ima, poput glikolne i mliječne kiseline.

Svakako naglašavamo da bi svakodnevna beauty rutina trebala imati kremu za sunčanje za zaštitu od UV zraka, ceramide za jačanje kožne barijere i antioksidanata, poput vitamina C za zaštitu kože od oštećenja. Ako vam je potrebna pomoć u pronalaženju pravog peptida za vaše individualne potrebe, posjetite svog dermatologa ili potražite stručnjaka za njegu kože.

***

Naslovna fotografija: @nejuukas
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno