TEKST: Ada Ćeremida

DATUM OBJAVE: 30.7.2025.

Jeste li spremni za novo omiljeno mjesto koje miriše na specialty kafu i izgleda kao scena iz Tarantinovog filma?

Mostarska kafanska scena upravo je dobila ozbiljno pojačanje, kultni Von Herzog otvorio je vrata svog novog prostora, VH Coffee Lab, na adresi Ante Starčevića bb, ali ovo nije još jedan običan “sister café”. 

Ovdje se sve vrti oko kafe s karakterom, prostora s dušom i koncepta koji nisu spremni odmah otkriti sve karte.


bonjour_ba_von_herzog_h_07

bonjour_ba_von_herzog_01


Kafa kao laboratorijska ljubav: Craft, Kawa i mnogo više

VH Coffee Lab nije samo još jedno mjesto gdje ćete naručiti kafu, ovdje je kafa iskustvo. Kako? Fokus je na premium ponudi specialty kafa, s pažljivo biranim zrnima i metodama pripreme koje više podsjećaju na eksperiment nego na rutinu. 


bonjour_ba_von_herzog_03

bonjour_ba_von_herzog_05


Ljubitelji craft pristupa odmah će prepoznati vibe. Naime, početkom mjeseca Von Herzog je gostovao na Food & Mood  KAWA popup eventu u Sarajevu, a upravo taj susret bio je povod za početak nove saradnje. 

Rezultat te priče sada možete kušati u VH Coffee Labu, jedna od prvih kafa na meniju dolazi iz KAWA specialty bara, čiji je pristup već neko vrijeme prepoznatljiv. Ovo je tek početak jer u planu je redovna rotacija craft brendova koji će uvijek donositi nešto novo i uzbudljivo u laboratorij kafe.


bonjour_ba_von_herzog_h_02


Ako ste ranije voljeli čuda iz kuhinje Von Herzoga, dobra vijest je da se ovdje sada magija odvija punom parom i bez ograničenja, kuhinja je veća, tim spremniji nego ikad.

 



Interijer bez pravila, sa stilom

Koncept “Saso Mange” izraz čije je značenje “mnoštvo različitosti i mogućnosti” ovdje je itekako vidljiv u svakom detalju. Prostor odiše industrijskom estetikom, s bakrenim cijevima, retro elementima, vintage kasom i teatralnim svjetlom koje pada na crne stolove i šarene stolice. 

U jednom kutu kao da sjedite u jazz baru iz 50 - ih, u drugom ste u cyberpunk filmu, a sve to zaokruženo domaćinskom toplinom koju Von Herzog majstorski zna izgraditi.


bonjour_ba_von_herzog_h_04

bonjour_ba_von_herzog_06


Mostar ima novi spot. Kafa? Brutalna. Enterijer? Filmski. Vlasnici? Vi ih već znate. 

VH Coffee Lab je mjesto kojem ćete se vraćati, bilo zbog mirisa svježe mljevene kafe, industrijske romantike prostora ili one posebne energije koju Von Herzog ekipa zna stvoriti. 
 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @vhcoffeelab


Bonjour

Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti)

TEKST: Bonjour.ba

Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti) Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti)

U samom centru Sarajeva, među ulicama koje još čuvaju dah prošlosti, smjestio se Kiren, restoran koji ne želi biti samo adresa za dobar obrok, već mali bijeg od svakodnevice.
 

kiren-sarajevo-restoran-13-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-12-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-10-bonjour-ba


To je onaj tip mjesta u kojem se ritam grada utiša, a topla svjetlost i mirisi iz kuhinje stvaraju atmosferu zbog koje poželite ostati duže nego što ste planirali.
 

kiren-sarajevo-restoran-15-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-102-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-21-bonjour-ba


Prirodni materijali, tople nijanse i svjetlost koja pada tačno tamo gdje treba čine da u Kirenu svaki kutak odiše idejom doma, ali u profinjenijem, modernijem smislu – dovoljno jednostavnom da se osjećate opušteno, a s dovoljno estetike da poželite zabilježiti trenutak.
 

kiren-sarajevo-restoran-17-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-19-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-20-bonjour-ba


A onda dolazi ono zbog čega se gosti vraćaju.


Priča koja počinje mirisom, nastavlja se teksturom, a završava emocijom


Kuhinja Kirena oslanja se na anatolijske i bh. korijene, ali ispričane savremenim jezikom. Ovo nije mjesto koje kopira tradiciju, nego je nadograđuje. Svaki začin ima svoju svrhu, svaki sos svoju ulogu, a svaki tanjir je fino izbalansiran između poznatog i neočekivanog. To je kuhinja koja nudi nostalgiju i iznenađenje u istom dahu.

Naša degustacija krenula je lagano, gotovo tiho, ali nezaboravno.
 

kiren-sarajevo-restoran-8-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-100-bonjour-ba


Prvo stiže kremasti hummus, jednostavan, a zavodljiv. Svilenkasta tekstura, suptilni začini i onaj trenutak u kojem spontano pomislite: „moram probati opet“. Minimalizam, ali bogat; lagan, ali upečatljiv.
 

kiren-sarajevo-restoran-5-bonjour-ba
 

Zatim dolaze Anatolian mini sarmice, male, uredne, potpuno drugačije. Tradicija u modernom formatu i taman toliko dobre da ih dijelite... ili ipak ne. Nestaju brže nego što stignete izgovoriti „još jednu“.
 

kiren-sarajevo-restoran-1-bonjour-ba
 

Potom Aegean style patlidžan, Egej u svom najnježnijem izdanju. Lagano, aromatično i vizualno toliko lijepo da je gotovo šteta narušiti prve utiske viljuškom. 
 

kiren-sarajevo-restoran-26-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-208-bonjour-ba


Okusi Mediterana koji vam na trenutak izmjeste misli iz gradske užurbanosti.


kiren-sarajevo-restoran-3-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-202-bonjour-ba


A na kraju kralj među klasikama, jelo koje nosi cijeli potpis Kirena. Hünkar Beğendi: janjeće rame na dimljenom pireu od patlidžana sa zrelim kaşar sirom. Elegantno, bogato, upečatljivo. Jelo koje govori tiho, ali ostavlja snažan trag.
 

kiren-sarajevo-restoran-205-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-6-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-200-bonjour-ba


Zato se u Kirenu kaže da se ovdje ne dolazi samo na obrok. Dolazi se po doživljaj. Po priču. Po mir. Po trenutak koji ostaje.


Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!