TEKST: Ada Ćeremida

DATUM OBJAVE: 30.7.2025.

Jeste li spremni za novo omiljeno mjesto koje miriše na specialty kafu i izgleda kao scena iz Tarantinovog filma?

Mostarska kafanska scena upravo je dobila ozbiljno pojačanje, kultni Von Herzog otvorio je vrata svog novog prostora, VH Coffee Lab, na adresi Ante Starčevića bb, ali ovo nije još jedan običan “sister café”. 

Ovdje se sve vrti oko kafe s karakterom, prostora s dušom i koncepta koji nisu spremni odmah otkriti sve karte.


bonjour_ba_von_herzog_h_07

bonjour_ba_von_herzog_01


Kafa kao laboratorijska ljubav: Craft, Kawa i mnogo više

VH Coffee Lab nije samo još jedno mjesto gdje ćete naručiti kafu, ovdje je kafa iskustvo. Kako? Fokus je na premium ponudi specialty kafa, s pažljivo biranim zrnima i metodama pripreme koje više podsjećaju na eksperiment nego na rutinu. 


bonjour_ba_von_herzog_03

bonjour_ba_von_herzog_05


Ljubitelji craft pristupa odmah će prepoznati vibe. Naime, početkom mjeseca Von Herzog je gostovao na Food & Mood  KAWA popup eventu u Sarajevu, a upravo taj susret bio je povod za početak nove saradnje. 

Rezultat te priče sada možete kušati u VH Coffee Labu, jedna od prvih kafa na meniju dolazi iz KAWA specialty bara, čiji je pristup već neko vrijeme prepoznatljiv. Ovo je tek početak jer u planu je redovna rotacija craft brendova koji će uvijek donositi nešto novo i uzbudljivo u laboratorij kafe.


bonjour_ba_von_herzog_h_02


Ako ste ranije voljeli čuda iz kuhinje Von Herzoga, dobra vijest je da se ovdje sada magija odvija punom parom i bez ograničenja, kuhinja je veća, tim spremniji nego ikad.

 



Interijer bez pravila, sa stilom

Koncept “Saso Mange” izraz čije je značenje “mnoštvo različitosti i mogućnosti” ovdje je itekako vidljiv u svakom detalju. Prostor odiše industrijskom estetikom, s bakrenim cijevima, retro elementima, vintage kasom i teatralnim svjetlom koje pada na crne stolove i šarene stolice. 

U jednom kutu kao da sjedite u jazz baru iz 50 - ih, u drugom ste u cyberpunk filmu, a sve to zaokruženo domaćinskom toplinom koju Von Herzog majstorski zna izgraditi.


bonjour_ba_von_herzog_h_04

bonjour_ba_von_herzog_06


Mostar ima novi spot. Kafa? Brutalna. Enterijer? Filmski. Vlasnici? Vi ih već znate. 

VH Coffee Lab je mjesto kojem ćete se vraćati, bilo zbog mirisa svježe mljevene kafe, industrijske romantike prostora ili one posebne energije koju Von Herzog ekipa zna stvoriti. 
 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @vhcoffeelab


Bonjour

Tiramisu brownie o kojem svi pričaju, evo kako ga napraviti!

TEKST: Adelisa Mašić

Tiramisu brownie o kojem svi pričaju, evo kako ga napraviti! Tiramisu brownie o kojem svi pričaju, evo kako ga napraviti!

Ako bismo morali odabrati dva deserta koji su uvijek rado viđeni na stolu – tiramisu i brownie bi svakako bili pri vrhu liste.

A šta se desi kada ih spojimo u jedan recept? Dobijemo savršeni spoj kremaste strukture, bogatog kakao okusa i daška espressa. Ukratko, desert koji se ne zaboravlja lako.

 



Tiramisu brownie izgleda elegantno, ali se priprema jednostavno, pa je idealan i za trenutke kad sebi želiš priuštiti nešto posebno. U nastavku ti donosimo recept koji ne traži mnogo vremena, ali garantuje efektan rezultat.

 



Sastojci za brownie podlogu:

100 g maslaca

120 g tamne čokolade

2 jaja

100 g smeđeg šećera

1 kašičica ekstrakta vanilije

60 g brašna

Prstohvat soli


bonjour_ba20250710-151013-02tiramisu_brownie

Foto: @petranagyovadzerengova

Sastojci za tiramisu sloj:

250 g mascarpone sira

1 jaje

50 g šećera

1 kašika espressa

Po želji: malo kakaa za posipanje

 



Priprema:

1. Prvo pripremi brownie sloj – rastopi maslac i čokoladu na pari, pusti da se malo ohladi, pa dodaj jaja, šećer i vaniliju. Umiješaj brašno i so, pa sipaj smjesu u pleh obložen papirom za pečenje.

2. Zatim pripremi tiramisu sloj – pomiješaj mascarpone, jaje, šećer i espresso dok ne dobiješ glatku kremu.

3. Preko brownie smjese kašikom nanesi tiramisu kremu i lagano prošaraj viljuškom kako bi se slojevi lagano isprepleli.

4. Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 170°C oko 30 minuta, dok sredina ostane lagano mekana.

5. Pusti da se potpuno ohladi, pa po želji pospi s malo kakaa.

 



Ovaj desert spaja najbolje od Italije i čokoladne klasike i vjerujemo da će nestati sa stola brže nego što si ga pripremila. Čak i ako nisi coffee lover, espresso u kremi mu daje savršen balans i dubinu, bez da dominira.

 



Isprobaj ga već ovog vikenda i pripremi se da te svi pitaju za recept.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Naslovna fotografija: @petranagyovadzerengova  
 

 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!