TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 30.7.2025.
Jeste li spremni za novo omiljeno mjesto koje miriše na specialty kafu i izgleda kao scena iz Tarantinovog filma?
Mostarska kafanska scena upravo je dobila ozbiljno pojačanje, kultni Von Herzog otvorio je vrata svog novog prostora, VH Coffee Lab, na adresi Ante Starčevića bb, ali ovo nije još jedan običan “sister café”.
Ovdje se sve vrti oko kafe s karakterom, prostora s dušom i koncepta koji nisu spremni odmah otkriti sve karte.
Kafa kao laboratorijska ljubav: Craft, Kawa i mnogo više
VH Coffee Lab nije samo još jedno mjesto gdje ćete naručiti kafu, ovdje je kafa iskustvo. Kako? Fokus je na premium ponudi specialty kafa, s pažljivo biranim zrnima i metodama pripreme koje više podsjećaju na eksperiment nego na rutinu.
Ljubitelji craft pristupa odmah će prepoznati vibe. Naime, početkom mjeseca Von Herzog je gostovao na Food & Mood KAWA popup eventu u Sarajevu, a upravo taj susret bio je povod za početak nove saradnje.
Rezultat te priče sada možete kušati u VH Coffee Labu, jedna od prvih kafa na meniju dolazi iz KAWA specialty bara, čiji je pristup već neko vrijeme prepoznatljiv. Ovo je tek početak jer u planu je redovna rotacija craft brendova koji će uvijek donositi nešto novo i uzbudljivo u laboratorij kafe.
Ako ste ranije voljeli čuda iz kuhinje Von Herzoga, dobra vijest je da se ovdje sada magija odvija punom parom i bez ograničenja, kuhinja je veća, tim spremniji nego ikad.
Interijer bez pravila, sa stilom
Koncept “Saso Mange” izraz čije je značenje “mnoštvo različitosti i mogućnosti” ovdje je itekako vidljiv u svakom detalju. Prostor odiše industrijskom estetikom, s bakrenim cijevima, retro elementima, vintage kasom i teatralnim svjetlom koje pada na crne stolove i šarene stolice.
U jednom kutu kao da sjedite u jazz baru iz 50 - ih, u drugom ste u cyberpunk filmu, a sve to zaokruženo domaćinskom toplinom koju Von Herzog majstorski zna izgraditi.
Mostar ima novi spot. Kafa? Brutalna. Enterijer? Filmski. Vlasnici? Vi ih već znate.
VH Coffee Lab je mjesto kojem ćete se vraćati, bilo zbog mirisa svježe mljevene kafe, industrijske romantike prostora ili one posebne energije koju Von Herzog ekipa zna stvoriti.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @vhcoffeelab
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!