TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 3.7.2025.
Ako ovog ljeta tražite knjige koje se čitaju s lakoćom, ali nude više od puke razbibrige – ovo je izbor vrijedan pažnje.
Bilo da vas privlače priče koje postepeno grade atmosferu, likovi koji se zadrže u mislima ili radnje koje vas nenametljivo uvuku, svaka od ovih knjiga donosi nešto što se pamti.
U nastavku izdvajamo pet naslova koje vrijedi ponijeti na plažu:
„Izranjanje“, Martin MacInnes
Nagrađivani roman koji spaja nauku, introspekciju i misterioznu atmosferu. Pratimo mladu biologinju dok istražuje dubine oceana, ali i granice ljudskog razumijevanja.
„Briga“, Alexander Tanner
Priča o svakodnevnim obavezama, odnosima i tihoj nježnosti koja se ne izražava riječima. Autor kroz jednostavne slike otvara prostor za razmišljanje o tome kako (i zašto) brinemo jedni o drugima.
„Čovjek po imenu Uve“, Fredrik Backman
Švedski bestseler o mrzovoljnom, ali dobronamjernom starijem muškarcu čija svakodnevica dobija novu boju dolaskom komšija. Topla, duhovita i lako čitljiva knjiga s više slojeva nego što se na prvi pogled čini.
„Moje slatko drvo naranče“, José Mauro de Vasconcelos
Kultni brazilski roman o djetetu koje odrasta u siromaštvu, ali zadržava bogat unutrašnji svijet. Dirljivo, jednostavno i istinito – knjiga koja se čita brzo, ali ostaje dugo.
„Ona je drugi“, Joyce Carol Oates
Introspektivan roman o identitetu, porodičnim traumama i razdvajanju stvarnog i zamišljenog. Oates kao i uvijek donosi kompleksnu, psihološki bogatu priču koja traži potpunu pažnju čitaoca.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Naslovna fotografija: @mirenalos
TEKST: Ada Ćeremida
Dok je novembarski vjetar hladio grad, subota u KAWA specialty coffee baru u Sarajevo bila je ispunjena tihim uzbuđenjem i zvukom coupe koktel čaša koje se dodiruju.
Povod: promocija 40. izdanja nezavisnog magazina Standart, proglašenog najboljim evropskim indie magazinom i najboljim magazinom kafe 2023. godine.
Tih nekoliko sati na lansiranju novog broja magazina podsjetili su nas zašto volimo priče koje mirišu na kafu, one koje spajaju ljude, gradove i navike kroz jednostavan, ali iskren ritual. Mi smo bili tu, s espresso martinijima u rukama, a ako i vama kafa znači više od navike, čitajte dalje.

Deset godina, četiri broja godišnje, 11.000 čitaoca širom svijeta. Svaki broj Standart magazina istražuje kafu kroz historiju, sociologiju, nauku i kulturu, uz fotografije koje mirišu na papir.
Iza ovog magazina stoji ideja da kafa nije samo napitak, već svijet kroz koji razumijemo sebe i druge, sredstvo za pričanje priča, a ne cilj sam po sebi. 



Sarajevo je u ovom broju dobilo posebno poglavlje, priča o gradu kojem kafa znači razgovor, gdje se miris pečenog zrna miješa sa zvukom čekića kujundžija, u kojem se “miris i zvuk kafe pretaču u sjećanje”.
Marketing menadžerica i autorica članka o Sarajevu, Mahira Gojak, u tekstu o sarajevskoj kafi piše da je “kafa više od pića, to je stoljetni ritual utkan u kulturno tkanje grada.” 

U njenim riječima osjeti se i melanholija i ponos, kroz tu postojanost, kaže Mahira, otkriva se ono što Bosanci zovu ćejf: umijeće uživanja u malim stvarima, čak i kad svijet oko nas gubi smisao.
Za nas kafa nije nikada bila samo navika, nego i duboko utkani kulturni kod, kao znak pripadnosti i način na koji se svijet usporava. Mahira podsjeća kako mi svoj ćejf pretvaramo u filozofiju življenja, onu u kojoj i obična kafa ima svoj standard, mjeru pažnje i smisla.
KAWA, jedna od posebnijih specijalizovanih sarajevskih kafića, bila je savršena pozornica za lansiranje ovog broja. Gosti su prelistavali svježe štampane stranice, dok se iz aparata širila toplina kafe i razgovora.
Ambijent, miris i tekst spojili su se u ono što Standart najbolje zna: da kafa može biti početak priče, umjetnost promatranja i poziv na sporije življenje.


U vremenu brzine i površnosti, kroz ovakve trenutke podsjećamo se da su prave priče one koje se kuhaju polako.
Sarajevo nas uči da kafa traži vrijeme. Pola sata za jednu šolju, sat za dobar razgovor. Standart to slavi, a mi živimo.
Zato, sljedeći put kad uzmete džezvu, pritisnete dugme na aparatu, čekate da pour-over kafa polako procuri kroz filter ili promiješate pjenicu u moka potu, ne žurite.
Foto: @standartmag
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!