Trendovi u interijerima za 2024. godinu u dom unose mnoštvo boja i materijala - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Interijer 2024: Koje materijale unosimo u dom za zimu iduće godine?

Tekst:

Arijana Bošnjak

DIZAJN SAVJETI
16.12.2023.

Interijer trendovi za zimu 2024. godine polako najavljuju svoj dolazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Svijet interijera u 2024. godini će proći kroz veliku transformaciju. Gledajući na prognozirane trendove, sa sigurnošću možemo reći da se klasika, minimalizam i neutralni tonovi polako povlače sa scene. Pod svjetla reflektora stižu maksimalizam i mnoštvo boja te materijali i dodatci koji donose osjećaj grandioznosti i dašak vaše osobnosti u prostor.

 Početkom iduće godine prigrlit ćemo taktilnije, voluminozne tekstile, prirodne materijale i uzorke i boje na svim površinama. Svoju individualnost i estetske sklonosti najbolje ćete izraziti birajući unikatne dekoracije, ručni rad i kreacije domaćih umjetnika te unošenjem dramatičnih uzoraka kroz detalje.

Kroz naš mali serijal tekstova o trendovima u interijeru za 2024. godinu, našao se naravno i ovaj u kojem ćemo proći kroz materijale koji će obilježiti novi početak. Ako se na listi vaših novogodišnjih odluka našla i ta da se pozabavite preuređenjem doma, ovaj serijal je idealan vodič za vas.


Tekstili namještaja i dekoracija

Kada su u pitanju tekstili, naglasak će biti na robusnim komadima i maksimalizmu. Taktilni materijali poput bouclea koji uvijek stvara osjećaj da ćete u potpunosti utonuti u njega, savršen je izbor za sofu ili fotelje. Osim toga, zbog svoje teksture i „punoće“ lakše ga je održavati od glatkih materijala.

 Kao favoriti naredne godine ističu se i drugi materijali naglašene teksture poput pliša ili baršuna s urezanim printom, moher i ovčja vuna duže dlake… Zapravo, sve ono što je taktilno i stvara osjećaj dimenzije u prostoru.

Sve ove jedinstvene materijale u prostor možete unijeti i kroz dekorativne komade poput jastuka. Kombinacija ovakvih materijala probudit će senzorna osjetila više nego oni jednostavni i dvodimenzionalni bez teksture.  

 Drvo i kamen i drugi prirodni materijali

Kada su u pitanju kuhinjske plohe, zidovi, podovi ili komadi namještaja kao što je coffee table, u idućoj godini birajte prirodne materijale. Drvo, terakota, obojeni beton i jako stylish kamen – travertin, bit će zvijezde svakog trendy interijera. Fuzija ovih materijala u domu, stvorit će promišljen i umirujući prostor.

 Travertin će svojom decentnom teksturom i nježnim krem tonom poslužiti kao odlična baza za šarenilo i unikatnost dekorativnih predmeta i ostatka namještaja. Drvo će unijeti dozu topline, a Verde Alpi mramor u zagasitim tonovima smaragdno zelene će dati energiju i dinamičnost.

Neka se međusobno fluidno isprepliću i imat ćete kohezivan prostor koji će pomiriti kontraste – maksimalizam tekstura i boja s purizmom prirodnih materijala u jednom tonu.

 Uzorci

Interijer trendovi za 2024. godinu kažu da ne bježimo ni od uzoraka. Sive i nude tonove i clean estetiku polako ostavljamo u 2023. godini (ako ostaju u interijeru, onda ćemo ih začiniti bojama i printom). Od jednostavnih prugica do oslikanih motiva poput cvijeća, dovoljno je znati da uzorci imaju veliku dobrodošlicu u dom. Izreka "manje je više" nema toliku snagu u novoj godini i moramo priznati, to će biti osvježavajuća i energična transformacija.

 Kako spojiti ove elemente u prostoru?

Koristite pravilo 1:1 o kojem smo ranije pisali. Ovo je provjerena formula koja u konačnici kreira harmoničan prostor. Uz jedan neutralan element (naprimjer zid od betona u jednostavnom tonu) uparite zastore od pliša u upečatljivoj boji. Klasičnu sofu začinite šarenim jastucima interesantnih tekstura, u kuhinju neutralnih tonova drva unesite dozu šarma kroz plohe od mramora u boji.

Dakle, interijeri u 2024. godini donijet će neodoljivi spoj modernog i tradicionalnog, mnoštvo prirodnih elemenata i unikatne komade koji plijene pažnju. Uz ovakve trendove, čeka vas zimska sezona koja priča o komforu i vašoj individualnoj estetici. Minimalizam, au revoir!

* * *
Naslovna fotografija: Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno