TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 12.12.2023.

Pantone boja godine za 2024. je Peach Fuzz i ne skrivamo oduševljenje zbog te najave.


To je nježna boja breskve koja pleše na tankoj granici između puder ružičaste i boje svježeg lososa. Kako sam brend Pantone pojašnjava, Peach Fuzz nijansa je zamišljena kao ton koji će pričati o želji da pazimo sami sebe, ali i druge. Njen nježni, „baršunasti“ ton breskve obogaćuje duh, um i tijelo. Objašnjavaju kako su, tražeći nijansu koja će odražavati primarnu ljudsku želju za povezanošću i bliskosti, izabrali ovaj ton koji odiše toplinom i modernom elegancijom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PANTONE (@pantone)



Pantone je inače tvrtka koja je kreirala standardizirani i zaštićeni sustav za identificiranje i usklađivanje boja. Tako se svakoj novoj nijansi dodaje jedinstveni broj i ime. To omogućuje dosljednost u komunikaciji o bojama između različitih medija.

Jedan od značajnijih doprinosa brenda Pantone je njihov odabir „Pantone boja godine“. Ovaj izbor značajno utječe na trendove u svijetu dizajna, u različitim područjima. Moda, interijeri, grafički dizajn, tisak… Svaka od ovih industrija se oslanja na njihov odabir boje godine kao na glavnu nit vodilju za kreiranje trendova nadolazeće sezone.


Boja godine – Peach Fuzz u interijerima

Zaista, kada pogledate ovu nježnu nijansu breskve, obuzimaju vas emocije koje pričaju o nježnosti, a istovremeno budi energiju i stvara pozitivnu auru oko sebe. Kako boje izrazito mogu utjecati na raspoloženje, uvijek je važno koje nijanse unosimo u naš dom.

 



Vjerujemo da je idealna nijansa za stvoriti vlastitu oazu mira upravo nijansa Peach Fuzz koja kreira ambijent za opuštanje i atmosferu dobrodošlice. Bilo da se radi o dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili kupaonici, nijansa breskve će se s lakoćom integrirati u prostor, dajući mu eleganciju, ali i dozu zaigranog šarma.

 



Nemojte se dati zavarati da je ova nijansa, zbog svoje nježnosti, rezervirana isključivo za tradicionalnu i vintage estetiku. Ona se u potpunosti prilagođava suvremenom dizajnu i daje novi i osvježavajući pristup modernoj eleganciji. Suptilna i sofisticirana, savršeno će se uklopiti u minimalistički prostor, a jednako se dobro može spojiti i s avangardnim okruženjem.

Evo na koje načine ju možete unijeti u svoj interijer.


Zidovi

Razmislite o tome da obojite jedan ili više zidova u ovu suptilnu, ali odvažnu nijansu. Boja breskve će postati centralni element te prostorije i u potpunosti transformirati interijer. Bojeći samo jedan zid, vizualno ćete prostoru dati dubinu i unijeti dozu energije. Ako ne želite bojiti zid, neki brendovi su već izbacili kolekciju zidnih tapeta koje su prožete nijansom Peach Fuzz.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Spoonflower (@spoonflower)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GREG NATALE (@gregnatale)



Namještaj

Ako vam je zid previše, birajte komade namještaja u ovoj nijansi. Sofa, fotelje ili ormarić u boji breskve, svakako će unijeti dinamiku u prostor. Komad u ovoj boji u trenu će postati statement detalj koji stvara kohezivan i stilski skladan prostor.

Tako ćete s jednim upečatljivim detaljem u interijer unijeti svoj potpis i pokazati kako na individualan način pratite trendove.

 



Dekorativni detalji

Dodatci u boji godine – Peach Fuzz, poput posteljine, jastuka, vaze ili svijeća, na suptilan će način podignuti estetiku prostora. Kako se radi o malim detaljima, kroz interijer možete provući više njih, bez opterećivanja prostora.

Kada krenete na putovanje preuređenja doma koji će zablistati u 2024. godini, dopustite da glavna nit vodilja bude ova nježna boja godine. Peach Fuzz će unijeti sofisticiran, ali odvažan i moderan dodir u vaš životni prostor.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Koala (@koala.usa)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PANTONE (@pantone)

* * *
Naslovna fotografija: @thevillas_bilinga_beach_abodes


Bonjour

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto. Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.

Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.

 

hotel_buna_501_bonjour_ba

hotel_buna_508_bonjour_ba

Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.

 

hotel_buna_505_bonjour_ba

hotel_buna_502_bonjour_ba
 

Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.

 

hotel_buna_506_bonjour_ba

hotel_buna_gif2_bonjour_ba
 

Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu

Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo. 

 

hotel_buna_3_bonjour_ba

hotel_buna_2_bonjour_ba
 

Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…

 

hotel_buna_504_bonjour_ba
 

 

Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.

 

 

Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist

Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je  rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…

 

 

Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.

 

hotel_buna_5_bonjour_ba
 

Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”

Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.

 

hotel_buna_6_bonjour_ba
 

Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.

 

 

Večera uz vino i šapat rijeke

Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom. 

 

hotel_buna_500_bonjour_ba
 

Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira. 

 

hotel_buna_gif_bonjour_ba.jpg
 

U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.

 

hotel_buna_7_bonjour_ba
 

Insider tip

Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.

To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!