Donosimo savjete stručnjaka kako smiriti um i što raditi kada se dogodi napad panike - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Donosimo savjete stručnjaka kako smiriti um i što raditi kada se dogodi napad panike

Tekst:

Arijana Bošnjak

ZDRAVLJE I NJEGA
17.11.2023.

U ubrzanom ritmu suvremenog života, popunjenom stalnim vijestima o dešavanjima u svijetu, mnogi doživljavaju trenutke intenzivnog stresa i preplavljujuće anksioznosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nakon serije tekstova kroz koje vam donosimo savjete stručnjaka kako se nositi s anksioznošću, strahom i osjećajem bespomoćnosti, odlučili smo se osvrnuti na temu o iskustvu koje zna biti potpuno zbunjujuće, ali i zastrašujuće – napad panike.


Foto: PexelsDefinicija ove pojave je na neki način spoj svih navedenih stanja koja smo već spomenuli. Iznenadan i intenzivan osjećaj panike dolazi u trenutku kada nas preplave osjećaji straha i anksioznosti te se, osim psihički, manifestiraju i fizički u obliku ubrzanog rada srca, kratkog daha, tremora, vrtoglavice i boli u prsima.

Uz to što se svi ovi simptomi pojave u jako kratkom roku, u tih par minuta jedina želja pojedinca je bijeg iz trenutne situacije. Naravno, ako se ovakvi napadi događaju jako često i ako su okidači svakodnevne životne situacije, sasvim je uredu obratiti se za pomoć stručnjaku, bez srama.

Razgovor s profesionalcima će vam pomoći da bolje upoznate sebe prije svega, ali i da shvatite proces koji se odvija uslijed pojave određenih okidača te, ono najvažnije, naučit će vas kako se nositi s napadom panike.


Foto: PexelsMi vas danas vodimo na malo putovanje prema smirenosti usred oluje emocija i istražujemo anatomiju napada panike. Donosimo nekoliko savjeta stručnjaka i načine na koje se možete smiriti kada osjetite da vas obuzimaju emocije poput straha i anksioznosti, a koje možete primijeniti doma i u uredu za mirniju svakodnevicu.

Prva stvar koju treba imati na umu, kako kaže Paul Salkovskis (profesor Kliničke psihologije i primijenjenih znanosti na Bath Univerzitetu), jest da ne treba dozvoliti da vas sam strah od paničnog napada kontrolira.

„Napadi panike uvijek prođu i simptomi koji se pojave nisu znakovi da će se dogoditi nešto što će vam naškoditi. Recite sami sebi da su simptomi koji proživljavate samo posljedica anksioznosti.“

Osim toga, profesor Paul naglašava kako se trebate potruditi, ako je ikako moguće, nastaviti s radnjom u kojoj vas je napad panike zatekao i tako dočekati kraj napada, jer, ako bježite od situacije, nećete dati priliku mozgu da shvati da se na kraju ništa loše zapravo neće dogoditi.

Po preporuci stručnjaka postoji nekoliko trikova kako smiriti napad panike te ih donosimo u nastavku.


Vježbe disanja

Usporeno disanje pomoći će umiriti simptome koji nastaju uslijed panike. Dišite polako, duboko i lagano, kroz nos ili usta. Može pomoći i ako prilikom disanja ravnomjerno brojite do 5 prilikom udisaja, a onda opet do 5 prilikom izdisaja.

Zažmirite i usredotočite se na disanje.


Foto: PexelsMindfulness

Mindfulness je mentalna vještina koja predstavlja znanstveno utemeljenu metodu meditacije. Prema stručnjacima za mentalno zdravlje, prakticiranje ove metode meditacije može razviti svjesnost, što ju čini učinkovitim alatom u smirivanju napada panike tako što pažnju usmjerava na vraćanje u sadašnji trenutak.

Ako vam treba vodič kako prakticirati mindfulness meditaciju, na platformi Netflix možete pronaći interaktivne dokumentarne serijale headspace, koji će na simpatičan način pomoći da meditaciju integrirate u svakodnevicu.

Uz to, možete razmisliti o tome da instalirate aplikaciju Calm koja donosi i mnoštvo besplatnog sadržaja za meditaciju i otpuštanje stresa te za bolji san. Tako će razne metode za smirivanje panike biti uz vas u svakom trenutku.


Foto: PexelsTehnika „prizemljivanja“

Napad panike možete smiriti i tako što ćete svjesno pažnju usmjeriti na svoje okruženje i osvijestiti sve što vas okružuje. To će stvoriti osjećaj stabilnosti i povezanosti sa stvarnosti. Fokusirajte se na sva osjetila: dodirnite razne predmete i teksture koje vas okružuju, objasnite sebi okruženje do najsitnijih detalja kao što su boje, materijali i oblici.


Foto: PexelsIako zvuči kao neobična metoda, osvješćivanje trenutka će pomoći u smirivanju simptoma panike.

 

* * *
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno