Donosimo savjete stručnjaka kako se nositi s anksioznošću - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Donosimo savjete stručnjaka kako se nositi s anksioznošću

Tekst:

Emina Smaka

ZDRAVLJE I NJEGA
31.10.2023.

Dragi naši čitatelji/- ice,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

mogli ste primijetiti da smo na našem Instagram profilu podijelili anketu u kojoj smo pitali upravo vas za informacije o tome kakav sadržaj vam je potreban u ovim izazovnim trenucima. Raduje nas činjenica da nas većina vas ohrabruje da nastavimo kreirati lijepe, inspirativne priče, no želimo dati pažnju i dijelu vas koji je istaknuo važnost i potrebu za temama o mentalnom zdravlju i razgovorima sa psiholozima

Moramo reći da je to smjer u kojim mi na Bonjour.ba želimo ići, tako donosimo savjete stručnjaka o tome kako se nositi s vlastitim emocijama.

Kao naša prva tema, govorimo o anksioznosti. Iako opširan pojam, koji se dijeli u nekoliko različitih kategorija, mi danas govorimo općenito o anksioznosti i kako se nositi s istom. 

 Traumatska događanja u svijetu ostavljaju dubok trag na pojedinca, ali i na zajednice diljem svijeta. Anksioznost se javlja kao prirodna reakcija tijela i uma uslijed ovakvih dešavanja. 

Svaku priču o mentalnom zdravlju, posebno anksioznosti možemo početi s dva savjeta. 

Prihvatanje vaših emocija 

Psihologinja Dr. Sarah Mitchell napominje da je prihvaćanje vlastitih emocija ključno. "Anksioznost nakon traumatskih događanja je prirodna reakcija. Nemojte se osuđivati zbog svojih osjećaja, već ih prihvatite i izrazite."
 

Ok je tražiti profesionalnu pomoć, ali i podršku od najbližih

Psihijatar Dr. Michael Turner ističe važnost konzultiranja stručnjaka. "Profesionalna pomoć, poput terapije ili psihijatrijskog savjetovanja, može vam pomoći da razgovarate o svojim strahovima i pronađete strategije za prevladavanje anksioznosti."

Dr. Emily Sanchez, socijalni psiholog, potiče povezivanje s drugim osobama. "Podrška od prijatelja, obitelji ili zajednice može vam pomoći da se osjećate manje izolirano i podijelite svoje osjećaje s drugima."

 
No, različiti uzroci trauma zahtijevaju i različite pristupe. Ako govorimo o trenutnim traumatičnim dešavanjima u svijetu važno je napomenuti:
 

Koristite snagu vašeg uma, educirajte se 

S vijestima koje nam dolaze iz različitih medijskih kanala, važno je da se i sami educirate o dešavanjima, ali i o tome kako vi možete reagovati na ista. Iznimno je važno da u izazovnim momentima razmišljate i o soluciji problema. 

 
Tačno, kao pojedinac se možete osjećati bespomoćno, no: 
,,Onima koji su ugroženi mnogo znači da znaju da nisu sami. Nikada nemojte dozvoliti da vam iko kaže da je ono što radite nevažno.'' - Desmond Tutu

Razmislite na koji način vi kao jedinka možete donijeti promjene, napravite mentalnu ili stvarnu listu i krenite od 1. stavke. Da li će to biti širenje vijesti o dešavanjima, donacijama ili pak nečemu drugom, važno je držati se svog cilja. 

Psihijatrica Dr. Laura Reynolds predlaže postavljanje malih ciljeva. "Postavljanje malih, ostvarivih ciljeva svakodnevno vam može pomoći da se osjećate bolje i usmjerite prema budućnosti."
 

Nemojte se uspoređivati s drugima 

Psihoterapeutkinja Dr. Maria Alvarez naglašava važnost praćenja vlastitog tempa. "Nemojte se uspoređivati s drugima. Svaka osoba prolazi kroz proces ozdravljenja na svoj način i svom tempu."
 

Sumirajmo navedene savjete: 

  • prihvatite vaše emocije
  • ok je tražiti profesionalnu pomoć, ali i podršku najbližih 
  • koristite snagu vašeg uma i educirajte se
  • ne uspoređujte se s drugima

 

Za mnoge su ova traumatska dešavanja podražaj za vlastita iskustva te se svi sa svojim emocijama nose na drugačiji način stoga budite blagi jedni prema drugima

* * * 
Foto: Unsplash.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno