TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 27.6.2024.

Rolada je univerzalni desert ili slano jelo koje može zadovoljiti razne ukuse i koje se može poslužiti u različitim prigodama.


Njezina jednostavna priprema i mogućnost beskonačnih varijacija čine je omiljenim izborom u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Bez obzira tražite li nešto slatko za posebnu prigodu ili slano jelo za večeru, rolada je savršen izbor.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Rosanics (@roskapetra)



Što je rolada?

Rolada je jelo koje se priprema od tankog sloja tijesta, obično biskvita, koji se puni raznim nadjevima i zatim pažljivo presavija. Ime dolazi od francuske riječi "rouler", što znači "rolati" ili "kotrljati".

Rolada ima svoje mjesto u mnogim kulturnim tradicijama diljem svijeta. U Švicarskoj, popularna je "roulade" s džemom od malina ili marelica. U Italiji, "rotolo" se često puni ricotta sirom i špinatom, dok se u Americi slatke rolade obično prave s cimetom i šećerom, poznate kao "cinnamon rolls".


Foto: Pexels



Slatke rolade najčešće se rade od biskvitnog tijesta koje se puni kremama, voćem poput jagoda, čokoladom, orasima ili marmeladom. Popularne varijacije uključuju čokoladnu roladu, voćnu roladu te roladu sa jagodama, kao i roladu od vanilije ili mascarpone sira.

 



Slane rolade obično se pripremaju od različitih vrsta tijesta ili mesa. Nadjevi mogu uključivati sir, povrće, šunku, mljeveno meso ili ribu. Ove rolade često se poslužuju kao predjelo ili glavno jelo i mogu biti odličan dodatak svečanom stolu.


Recepti

U nastavku donosimo dva neodoljiva recepta s kojima ćete imati spremnu deliciju za goste, obiteljska druženja i proslave.


Slatka rolada s jagodama i bademima

Sastojci

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 120 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 250 g svježih jagoda
  • 100 g mljevenih badema
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • Prstohvat soli


Foto: Pexels



Priprema biskvita

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Žumanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mljevene bademe. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu žumanjaka i brašna.

Smjesu izlijte na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 - 12 minuta, dok biskvit ne postane zlatno - smeđe boje.


Foto: @thenerdiebaker



Priprema nadjeva

Jagode operite i narežite na tanke ploške. Vrhnje za šlag umutite sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrsti šlag.

Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i odmah ga prebacite na čist kuhinjski ručnik posut šećerom u prahu. Uklonite papir za pečenje i pažljivo zarolajte biskvit s ručnikom. Ostavite da se ohladi. Kada se biskvit ohladi, pažljivo ga odrolajte i premažite šlagom. Po šlagu ravnomjerno rasporedite ploške jagoda. Ponovno zarolajte biskvit, ovaj put bez ručnika.

Roladu pospite šećerom u prahu i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena prije posluživanja. Narežite na kriške i uživajte u ukusnoj slatkoj roladi.


Slana rolada od mljevenog mesa

Sastojci

  • 500 g mljevene junetine
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 jaje
  • 50 g krušnih mrvica
  • 100 g naribanog sira (npr. Cheddar)
  • 1 crvena paprika, sitno nasjeckana
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • 100 g šunke narezane na tanke kriške
  • 1 žlica maslinovog ulja


 



Priprema smjese

U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu, nasjeckani luk, protisnuti češnjak, jaje, krušne mrvice, naribani sir, nasjeckanu papriku, origano, bosiljak, sol i papar. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.


Formiranje rolade

Na radnu površinu stavite komad prozirne folije i na nju ravnomjerno rasporedite smjesu od mesa u oblik pravokutnika. Po mesu ravnomjerno rasporedite kriške šunke.


Rolanje

Pomoću folije pažljivo zarolajte smjesu od mesa u čvrstu roladu. Krajeve folije zavrnite kako bi rolada zadržala oblik.


Pečenje

Roladu prebacite u nauljen pleh za pečenje i premažite maslinovim uljem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 - 50 minuta, dok meso ne bude potpuno pečeno i površina ne postane zlatno – smeđe boje.

Pečenu roladu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije rezanja. Narežite na kriške i poslužite uz prilog po želji, poput pire krumpira, salate ili povrća.

 



Savjeti za uvijek savršenu roladu

Da biste osigurali da vaša rolada uvijek bude savršena, donosimo nekoliko korisnih savjeta.


Priprema tijesta

Tijesto za biskvit ili meso mora biti ravnomjerno raspoređeno kako bi se rolada ravnomjerno pekla. Koristite špatulu za ravnomjerno nanošenje tijesta na pleh.


Rolanje

Dok je tijesto još toplo, pažljivo ga zarolajte pomoću kuhinjskog ručnika. Ovo će pomoći da rolada zadrži svoj oblik i spriječiti pucanje.


Hlađenje

Ostavite roladu da se potpuno ohladi prije rezanja. To će pomoći da se svi sastojci stabiliziraju i da se rolada lakše reže.


Punjenje

Kada punite roladu, pazite da ne stavite previše nadjeva, jer to može otežati rolanje i uzrokovati pucanje tijesta.


Dekoracija

Ne zaboravite dekorirati roladu prije posluživanja. Šećer u prahu, voćni sirup, čokoladna glazura ili svježe voće mogu roladi dati dodatni vizualni i okusni dojam.

 



Zdravije varijante rolade

Za one koji paze na prehranu ili imaju posebne prehrambene potrebe, postoje zdravije varijante rolade koje možete kušati.

Umjesto običnog brašna, koristite bezglutensko brašno kako biste napravili roladu pogodnu za osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten. Koristite prirodne zaslađivače poput stevije, javorovog sirupa ili meda umjesto rafiniranog šećera.

 



Umjesto jaja i mliječnih proizvoda, koristite zamjene poput lanenih sjemenki, bademovog mlijeka ili kokosovog vrhnja. Veganske kreme i nadjevi mogu biti jednako ukusni kao i tradicionalni.

Rolada je iznimno svestrano jelo koje može biti slatko ili slano, ovisno o prigodi i preferencijama. Njena jednostavna priprema i mogućnost prilagodbe različitim ukusima čine je savršenim izborom za razne prilike, bilo da je riječ o desertu ili glavnom jelu. S receptima za slatku roladu s jagodama i bademima te slanu roladu od mljevenog mesa, sigurno ćete pronaći nešto što će zadovoljiti vaša nepca i oduševiti vaše goste.

* * *
Naslovna fotografija: @ben_and_krissi


Bonjour

Ako još niste pronašli 'onu' haljinu sa storyja - evo 6 novih još boljih

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Ako još niste pronašli 'onu' haljinu sa storyja - evo 6 novih još boljih Ako još niste pronašli 'onu' haljinu sa storyja - evo 6 novih još boljih

Postoji ta jedna haljina. Svake sezone druga boja, druga šara, ali osjećaj? Nepogrešivo isti jer je lepršava, ženstvena, kao da ste u romantičnom filmu snimljenom negdje između toskanskih brežuljaka i španske obale.

Ove sezone, to je žuta maxi haljina u cvjetnom printu, s neodoljivim "sunshine meets vintage" šarmom.

 

 

Tkanina koja pleše oko nogu, kroj koji grli siluetu taman koliko treba, i print koji podsjeća na analogne fotografije iz porodičnih albuma. Znate, one sa smijehom, lavandom i sladoledima u ruci.

Ovaj stil haljine već je godinama simbol ljetnog minimalizma s dozom grandioznosti. Stvar je u tom savršenom spoju: prozračnog šifona, A kroja s godetima i nježnih naramenica koje dozvoljavaju suncu da vas pomiluje po ramenima. Da, idealna je i za vjenčanja.

 

 

Zašto je baš ova silueta toliko popularna?

  • Prilagođava se svakoj figuri – zahvaljujući godetima i laganom padu, daje liniji tijela onu filmsku siluetu bez stezanja.

  • Idealna za sve prilike – od plaže do vjenčanja uz more. Uz ravne sandale ili zlatne platforme, jednako funkcioniše.

  • Fotografije u pokretu? Bez greške. Tkanina stvara efekat 'wow' čak i kada samo šetate po makadamu do plaže.

 

maxi_haljina_2_bonjour_ba
Foto: @samira.sfiii

 

Gdje pronaći slične haljine sada?

Iako je originalni viralni model već neko vrijeme "sold out", mnogi high street brendovi inspirisani su ovom estetikom. Tražite:

  • žute tonove s retro cvjetnim printom

  • lagani šifon ili viskozu

  • detalje poput tankih naramenica i širokog kroja.

Konkretni modeli? 

Sunset swirl haljina: Maxi dužina, tanke naramenice, lagani pad tkanine i akvarelni print čine ovu haljinu idealnom alternativom za sve koji su propustili viralni model. Bonus? Dolazi s elegantnim šal-detaljem za dodatnu dozu retro šarma.

 

maxi_haljina_4_bonjour_ba

Kupi ovdje


Puterasto žuta slip haljina: Satenska tekstura, nježno oblikovan gornji dio i silueta koja klizi niz tijelo. Tanke bretele i lepršava dužina čine je savršenim izborom za večere uz more ili ljetna vjenčanja.
 

maxi_haljina_5_bonjour_ba

Kupi ovdje


Aqua draped haljina: Zelena nijansa morske pjene, drapirani dekolte i providna tkanina koja podsjeća na šifon. Kombinacija ženstvenosti i smjelosti – idealna za večernji izlazak ili odmor na obali.


maxi_haljina_6_bonjour_ba

Kupi ovdje


Pastel floral haljina s razigranim donjim dijelom: Cvjetni print u lavanda i crvenim tonovima, halter izrez i šira, zaigrana suknja koja se u hodu širi poput latica.
 

maxi_haljina_7_bonjour_ba

Kupi ovdje


Volan haljina u boji vanilije: Lepršavi volani, maxi dužina i tanke bretele čine ovu haljinu ozbiljnom konkurencijom viralnom modelu, ali s dodatnim šarmom pokreta.
 

maxi_haljina_9_bonjour_ba

Kupi ovdje


Lepršava haljina s dugim rukavima i velikim cvjetovima: Iako donosi duge rukave i nešto više pokrivenosti, ova haljina osvaja svojim lepršavim slojevima, maxi dužinom i raskošnim cvjetnim printom u fuksija nijansama. Efektna u svakom pogledu.
 

maxi_haljina_10_bonjour_ba

Kupi ovdje

 

Foto: @samira.sfiii


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!