TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 3.8.2021.
Znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali da prvi jutarnji zalogaji mogu biti i prava gourmet umjetnost sa jednim od najljepših pogleda na Mostar, postalo nam je jasno nakon samo jednog pogleda na Instagram profil @restoranurbangrillmostar.
Teško je zamisliti ugodniji ambijent za doručak od ovog, a moramo priznati da nas mami ponuda orijentalnog doručaka koja uključuje gotovo sve što možete zamisliti.
Na web stranici smo pronašli informaciju da je Restoran Urban Grill otvoren 2011. godine, a nalazi se u starogradskoj jezgri grada Mostara, ulica Mala Tepa 22 i posjeduje kapacitet od 120 gostiju, od kojih 70 u unutrašnjem dijelu i 50 na vanjskoj bašti gdje se proteže pogled na Neretvu i Stari Most.
Više detalja možete saznati na njihovom Instagram profilu, kao i web stranici.
Da li je ovo i vaša sljedeća destinacija za gourmet priču?
Svakako savjetujemo da posjetite i neke od okolnih atrakcija poput ljuljačke sa pogledom na grad, stakleni vidikovac, zipline, Bunske kanale i iskoristite dan na najbolji mogući način.
***
Naslovna fotografija: @ramoviceva
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!