TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 30.10.2024.

Dubai čokolada postala je pravi fenomen među ljubiteljima slatkiša diljem svijeta.


Ova čokolada se ističe svojom bogatom aromom i jedinstvenim sastojcima koji joj daju prepoznatljiv karakter. Ključne komponente koje čine Dubai čokoladu posebno su visoko kvalitetna kakao zrna, koja donose duboku, bogatu čokoladnu notu. Njihova kvaliteta izravno utječe na konačni okus, koji može varirati od voćnog do orašastog.


Foto: @palmiye.cakes



Datulje, ove slatke i sočne voćke, dodaju prirodnu slatkoću i blago karameliziranu aromu, čime se postiže savršen balans s gorčinom kakaa. Pistacije donose hrskavost koja je savršen kontrast s kremastom teksturom čokolade, a njihova blaga slana nota dodatno obogaćuje okus. Poseban začin – kadaif koji daje hrskavost ovom neodoljivom desertu.


Foto: @impasto.by.kup



Ako ste znatiželjni i želite isprobati ovaj svjetski hit, posjetite Impasto by Kup - smješten na adresi Ferhadija 15 u Sarajevu. Ova slastičarnica nudi razne delicije, uključujući i Dubai čokoladu. Osim toga, možete uživati i u njihovom specijalitetu - Dubai Croissantu, koji kombinira bogate okuse čokolade s pahuljastom teksturom kroasana.

 



U Impasto by Kup možete oduševiti nepce, gdje će vas spoj tradicionalnih i modernih okusa oduševiti.

* * *
Naslovna fotografija: 
@gourmandises_de_racha


Bonjour

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

TEKST: Ada Ćeremida

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta! Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.

Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella. 

Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.

 



Sastojci:

Krema od limuna:

  • 100 ml soka od limuna

  • 150 g šećera

  • 3 jaja

  • 50 ml vode

  • 1 kašičica gustina

  • 50 g maslaca (opcionalno)

Krema i slojevi:

  • 250 g mascarponea

  • 300 ml slatkog vrhnja

  • 100 g šećera u prahu

  •  300 ml toplog mlijeka

  • 2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)

  • Korica limuna i svježa menta za dekoraciju



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_2


Priprema:  

Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne. 

Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom. 



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_3


Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu. 

Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
 

Foto: @julia_kunchevskaya


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!