TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 20.9.2024.
Poznato nam je da sve one svjetske delicije koje nas osvoje i koje preko noći postanu viralne na društvenim mrežama, jako brzo dobiju i mnoštvo varijanti koje možete napraviti i doma.
Jedna od njih je i „Dubai čokolada“, nevjerojatna poslastica koja spaja tradiciju i suvremene okuse.
Ova slatka čokoladna pločica, koja je brzo postala viralna, sadrži hrskavu kadaif tjesteninu, kremu od pistacija i tahini, sve obavijeno bogatom čokoladom.
Kadaif tjestenina, koja se priprema od jako tanke tjestenine, pruža jedinstvenu hrskavost i teksturu kao kontrast kremastoj čokoladi. Ova tjestenina se često koristi u srednjoistočnim desertima, a u kombinaciji s kremom od pistacija i tahinijem stvara bogat i složen okus. Kremasta, orašasta nota pistacija savršeno se uklapa s blago gorkim okusom tahinija, dok čokolada dodaje slatkoću i dubinu.
Ova čokolada nudi jedinstven doživljaj uživanja. Hrskava tekstura, bogati okusi i savršena ravnoteža slatkoće čine je neodoljivom, a ako ste propustili ovaj hit, u ovim viralnim TikTok videima možete pronaći inspiraciju i kako da ju sami napravite.
@happytummy_702 Drooling over the VIRAL Dubai knafeh CHOCOLATE BAR I’ve been seeing on my fyp, how about you? Let’s try make it - recipe below ❤️ RECIPE?? You’ll need: Any silicone molds that have at least ½ inch (1½cm) depth. Mold I used was 6½x2¾x½ inch (16½x7x1½cm) Ingredients: - 3 tbsp (42g) butter - 8oz (227g) kataifi (shredded phyllo dough) - 4 (3-4oz) chocolate bars (340-454g), melted - 1 jar (200g) pistachio cream - 1/4 cup (56g) tahini Optional : white chocolate/colored candy melts to drizzle for decoration Instructions: 1. Remove kataifi from freezer and allow to defrost for 1 hour, this will make for easier chopping. Melt butter on medium heat and add chopped kataifi, toasting it for 8-10 mins until golden brown. Transfer to large mixing bowl and allow to cool. 2. Reserve a small handful of chocolate and melt the rest, using a microwave (30-sec increments) or over a double boiler. Once it’s melted and smooth, add the remaining handful and stir. Melt any decorating chocolate in small bowls. 3. Combine pistachio cream and tahini to cooled kataifi, and mix until well combined. 4. Drizzle any decorative chocolate into molds and chill in fridge for 10 mins. Pour in main chocolate. Tilt mold sideways or upside-down to allow excess chocolate to drip off. Chill in fridge for another 10 mins until set. 5. Spoon in filling and level. Pour more chocolate and spread evenly using an offset spatula. Chill in fridge for 30mins-1 hour, carefully detach from mold, and ENJOY. Store in fridge if you actually have any leftover ? #whatsyourfix #knafeh#whatsyourfix#fixdessertchocolatierlate #chocolaterecipe #cantgetknafehofit #viraldubaichocolate #chocolatebar ♬ original sound - Suzy
@lifewithtuyen making the viral dubai pistachio chocolate bar, the pistachio filling is so good and crunchy ??? #baking #chocolate #asmr #homecafe ♬ A tu lado - Edgar ??
* * *
Naslovna fotografija: @chic_chic_chocolat
TEKST: Bonjour.ba
Praznični period ima tu naviku da nas iznenadi baš onda kad mislimo da još ima vremena da kupimo poklon.
Stojiš negdje između polica, u glavi listaš ljude koje voliš i pokušavaš se sjetiti onog nečega što bi ih stvarno obradovalo. Ne još jednog poklona ‘reda radi’, nego sitnice koja kaže: mislila sam na tebe. Jer s godinama shvatiš da najljepši pokloni nisu veliki ni glasni.
To su oni koji se uklapaju u nečiji dan. U večer kad se reže sir i sipa vino. U jutro koje počinje pažljivo biranim namirnicama. U rutinu njege koju neko ne preskače ni kad je umoran.
Zato smo se ovaj put vodili osjećajem, a ne listom želja. Razmišljali smo o navikama, malim ritualima i stvarima koje ljudi vole, ali ih rijetko sami sebi kupe.
Među policama Tropic i Crvena jabuka marketa takve ideje nastaju spontano, bez puno razmišljanja, kao da se same slože u poklon s jasnim razlogom. Zato smo ih ovaj put posložili prema onome što ljudi zaista vole: ukusima, navikama i malim ritualima koji čine dan ljepšim.
Za one koji uživaju u sirevima, polako i s guštom
Neki ljudi sir ne jedu usput. Znaju koji se reže prvi, koji se kombinuje s kojim pićem i dodacima i zašto se sirna plata ne slaže na brzinu. To je mali ritual koji traži malo pažnje i pravi razlog da se uspori.
Za takve ljubitelje, poklon koji uključuje selekciju ekskluzivnih sireva ima posebno značenje. Gruyere, Parmigiano Reggiano, Roquefort i Tete de Moine čine bogatu priču koja se rijetko nađe na jednom mjestu, ovdje upotpunjenu praktičnim bambus poslužavnikom s noževima, spremnim za svaku večer u kojoj se ostaje za stolom malo duže.
Ovo je poklon koji se ne ostavlja po strani. On se otvara, servira, fotografiše i postaje dio večeri u kojoj se razgovori produže, a planovi pomjere za sutra.
Za ljubitelje vina i malih večernjih rituala
Za neke ljude, vino nije povod, nego mali lični ritual kojim se dan privodi kraju. Čaša u koju to vino sipamo bez žurbe, tiša muzika u pozadini i osjećaj da se tempo dana konačno usporava.
Poklon za ljubitelje vina oslanja se na selekciju Lunaria etiketa, dostupnih ekskluzivno u Crvenoj jabuci i Tropic marketima, uz elegantne vinske čaše koje cijeli ritual čine potpunim.
Ono što Lunaria vina čini posebnim je proizvodnja certifikovanih organskih i biodinamičkih vina. Zanimljivo je to da se, prema običaju koji se prenosi kroz generacije, narandžasti konac ručno vezuje na sva Lunaria vina, kao simbol poštovanja biodinamike i povezanosti sa tradicijom i podnebljem. 
Crvena, bijela, rosé i orange vina otvaraju prostor za različite ukuse, ali i slobodu da se bira prema raspoloženju, večeri ili društvu. Ovo je poklon koji se ne čuva za posebnu priliku. Otvara se istu večer, bez najave, samo kao mali znak da se uspori i uživa.
Za one koji paze šta jedu i kako se osjećaju
Poklon za osobe koje paze na ishranu često traži dodatnu pažnju. Ne zato što je izbor mali, nego zato što mora imati smisla. Mora biti dobar za tijelo, ali i dovoljno privlačan da se u njemu stvarno uživa.
Zato je ovaj bio paket zamišljen kao pažljivo složena košarica Verival, Vivani i Janis proizvoda, dostupnih u Tropic i Crvena jabuka marketima, koja spaja nutritivnu vrijednost i puni okus.
Organsko bademovo brašno, bio kaše, namazi od paprike i bundeve, čokolada bez mlijeka, sezam pločice i mali slatki zalogaji zajedno čine cjelinu u kojoj se podjednako osjete briga i uživanje.
Ovo je poklon koji pokazuje pažnju prema nečijim navikama, ali i razumijevanje da uživanje i briga o sebi mogu ići ruku pod ruku.
Za skincare obožavaoce i one koji njegu ne preskaču
Zimski mjeseci imaju svoj tempo, ali i svoje male izazove. Koža traži više pažnje, više njege i malo sporiji ritam koji joj prija.
Zato je ovaj skincare paket osmišljen za suhu i osjetljivu kožu, s pažljivo odabranim Beesline proizvodima, dostupnim u Tropic i Crvena jabuka marketima, već dobro poznatim onima koji njegu shvataju ozbiljno, ali jednostavno. Čistač, toner, serum i dnevna krema zajedno čine rutinu koja se lako uklapa u dan i ne traži dodatno razmišljanje.
Ovo je poklon koji ne ostaje na polici. Koristi se redovno, tiho i s razlogom i vrlo brzo postane dio nečije svakodnevice.
Kada poklon govori umjesto vas
U mjesecu darivanja često se traži poklon koji neće ostati samo lijep gest, nego mali znak pažnje koji se uklapa u nečiji život. Takvi pokloni ne nastaju slučajno. Nastaju onda kada znamo šta neko voli, kako provodi vrijeme i u čemu zaista uživa. 
Upravo zato se među policama Tropic i Crvena jabuka marketa lako pronađu ideje koje imaju smisla, jer su birane s istim tim osjećajem pažnje i razumijevanja.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!