TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 20.9.2024.

Poznato nam je da sve one svjetske delicije koje nas osvoje i koje preko noći postanu viralne na društvenim mrežama, jako brzo dobiju i mnoštvo varijanti koje možete napraviti i doma.


Jedna od njih je i „Dubai čokolada“, nevjerojatna poslastica koja spaja tradiciju i suvremene okuse.

Ova slatka čokoladna pločica, koja je brzo postala viralna, sadrži hrskavu kadaif tjesteninu, kremu od pistacija i tahini, sve obavijeno bogatom čokoladom.

 



Kadaif tjestenina, koja se priprema od jako tanke tjestenine, pruža jedinstvenu hrskavost i teksturu kao kontrast kremastoj čokoladi. Ova tjestenina se često koristi u srednjoistočnim desertima, a u kombinaciji s kremom od pistacija i tahinijem stvara bogat i složen okus. Kremasta, orašasta nota pistacija savršeno se uklapa s blago gorkim okusom tahinija, dok čokolada dodaje slatkoću i dubinu.

 



Ova čokolada nudi jedinstven doživljaj uživanja. Hrskava tekstura, bogati okusi i savršena ravnoteža slatkoće čine je neodoljivom, a ako ste propustili ovaj hit, u ovim viralnim TikTok videima možete pronaći inspiraciju i kako da ju sami napravite.

 

@happytummy_702 Drooling over the VIRAL Dubai knafeh CHOCOLATE BAR I’ve been seeing on my fyp, how about you? Let’s try make it - recipe below ❤️ RECIPE?? You’ll need: Any silicone molds that have at least ½ inch (1½cm) depth. Mold I used was 6½x2¾x½ inch (16½x7x1½cm) Ingredients: - 3 tbsp (42g) butter - 8oz (227g) kataifi (shredded phyllo dough) - 4 (3-4oz) chocolate bars (340-454g), melted - 1 jar (200g) pistachio cream - 1/4 cup (56g) tahini Optional : white chocolate/colored candy melts to drizzle for decoration Instructions: 1. Remove kataifi from freezer and allow to defrost for 1 hour, this will make for easier chopping. Melt butter on medium heat and add chopped kataifi, toasting it for 8-10 mins until golden brown. Transfer to large mixing bowl and allow to cool. 2. Reserve a small handful of chocolate and melt the rest, using a microwave (30-sec increments) or over a double boiler. Once it’s melted and smooth, add the remaining handful and stir. Melt any decorating chocolate in small bowls. 3. Combine pistachio cream and tahini to cooled kataifi, and mix until well combined. 4. Drizzle any decorative chocolate into molds and chill in fridge for 10 mins. Pour in main chocolate. Tilt mold sideways or upside-down to allow excess chocolate to drip off. Chill in fridge for another 10 mins until set. 5. Spoon in filling and level. Pour more chocolate and spread evenly using an offset spatula. Chill in fridge for 30mins-1 hour, carefully detach from mold, and ENJOY. Store in fridge if you actually have any leftover ? #whatsyourfix #knafeh#whatsyourfix#fixdessertchocolatierlate #chocolaterecipe #cantgetknafehofit #viraldubaichocolate #chocolatebar ♬ original sound - Suzy
@lifewithtuyen making the viral dubai pistachio chocolate bar, the pistachio filling is so good and crunchy ??? #baking #chocolate #asmr #homecafe ♬ A tu lado - Edgar ??

* * *
Naslovna fotografija: @chic_chic_chocolat


Bonjour

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

TEKST: Bonjour.ba

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve. Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.

To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju. 

 



Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.


crvena_jabuka_buonetti5bonjour_ba

Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…  

Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez? 

 



Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.

 



Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim. 

U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.


crvena_jabuka_buonetti2bonjour_ba

Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 


crvena_jabuka_buonetti12bonjour_ba

Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.

 



Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna  

Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…

 



Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.


crvena_jabuka_buonetti14bonjour_ba

Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.

U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.


crvena_jabuka_buonetti3bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti6bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti13bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti16bonjour_ba

Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.


crvena_jabuka_buonetti19bonjour_ba

Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.


crvena_jabuka_buonetti18bonjour_ba

Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo. 

Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Crvena jabuka market.
Foto: PR  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!