TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 6.7.2022.

Čekaj, Bajadera cappuccino?! Da, stigao je u BiH i morate ga probati!

 

Ima nešto posebno u tradicionalnim gourmet delicijama, bile one slane ili slatke.Međutim, kada pronađemo jedan takav recept, s malim twistom, s uzbuđenjem pripremamo sve sastojke za izradu istog.
Tako je recept od poznate food blogerice @zubeydemutfakta za pripremu kadaifa postao pravi trend na društvenim mrežama i ukrao simpatije gurmana.
U njegovoj pripremi i adaptaciji se okušala food blogerica iz Visokog,  @elmagram_77  koja je s nama podijelila recept za pripremu ovog kadaifa koji se lagano kreira i uopšte se ne koristi rerna. Jednostavni recepti su nam uvijek najdraži, a ovaj će sigurno zadovoljiti svaki 'slatki zub'.
U nastavku vam otkrivamo koji su vam to sastojci potrebni kao i detaljan način pripreme, a Elma nam je pripremila i fotke kadaifa. 





Sastojci: 

200 g kadaifa
2 kašike putera (stavila sam 80 g)
4 kašike šećera
1 velika šolja narezanih oraha


Krema:

1 litar mlijeka
3 kašike gustina
4 kašike brašna
1 vanilin šećer
1 čaša šećera (200 ml čaša)
200 ml slatkog vrhnja

 



Priprema:

Prvo se pravi krema da se može malo prohladiti dok pripremimo kadaif.

1. U zdjelu pomiješamo gustin, brašno i šećer.
2. Izmiješanim sastojcima dodajemo mlijeko, dok ne dobijemo tečnu, ujednačenu smjesu.
3. Ostatak mlijeka stavimo da prokuha.
4. Čim mlijeko prokuha, ulijemo smjesu i miješamo bez prestanka dok fino ne proključa i zgusne se.
5. Kremu prebacimo u neku hladnu zdjelu, pokrijemo pvc folijom i ostavimo da se hladi.


Kadaif: 

Potrebna je malo dublja posuda za prženje, da se ne rasipa okolo dok ga miješajte.

1. Uključiti platu na najjače i staviti puter da se istopi. 
2. Dodati izmrvljen kadaif u istopljen puter.
3. Smanjiti platu na 2 i pržiti kadaif tačno 5 minuta uz neprestano miješanje.
4. Dodati 4 kašike šećera, pa pržiti još 5 minuta uz neprestano miješanje.
5. Dodati usitnjene orahe, pa miješati još jednu minutu.
6. Skinuti kadaif s plate i ostaviti da se prohladi, dok pripremimo kremu.
7. Uliti 200 ml slatkog vrhnja u kremu i izmiksati mikserom. Ne mora se čekati da krema potpuno bude hladna, dovoljno je da nije vrela.

 




Kadaif se sprema u manjoj tepsiji ili zdjeli, veličine 30 X 20 ili malo i manjoj. Istresti polovinu kadaifa u tepsiju i fino rasporediti. Na kadaif se doda krema, pa preko kreme druga polovina kadaifa. Ostaviti u frižider da se ohladi, kad se dobro ohladi izrezati na kocke i gotovo. Bon Appétit! 

 

* * * 
Naslovna fotografija: @elmagram_77

 


Bonjour

Mostar: 3 mjesta koja morate posjetiti opet

TEKST: Ada Ćeremida

Mostar: 3 mjesta koja morate posjetiti opet Mostar: 3 mjesta koja morate posjetiti opet

Tri mjesta, tri atmosfere, jedna zajednička stvar: Mostar nikad ne prestaje da nas iznenađuje.

Znamo da volite preporuke. I znamo da ste za ova mjesta vjerovatno već čuli, a možda ste ih i posjetili nakon što smo ih predstavili kroz našu Gourmet rubriku.

 



Tri različite priče, tri različita vibe-a i svaki od njih s razlogom se našao među vašim favoritima. Ako tražite inspiraciju za naredni doručak, večeru ili samo kafu u savršenom ambijentu, evo naše top tri preporuke koje vrijedi ponovo posjetiti.

 



Pablos: Rustikalna elegancija i večere koje se pamte  

U samom centru Mostara, Pablos je spoj topline i sofisticiranosti. Kamen, diskretna rasvjeta, zid s vinima i detalji koji stvaraju osjećaj da ste u posebnom trenutku. Idealno za večernje izlaske, poslovne večere ili one spontane noći kada jednostavno želite pojesti nešto stvarno dobro.


bonjour_ba_mostar_restorani_2

bonjour
 

Naš favorit? Biftek sa sezonskim povrćem, zeleni njoki s tartufima i komadićima bifteka svaki zalogaj pažljivo balansiran, svaki tanjir doživljaj. Pablos nije samo restoran, on je mjesto gdje se večere pamte i gdje se rado vraćate – s istim uzbuđenjem kao prvi put.


bonjour_ba_mostar_restorani_3

bonjour_ba_mostar_restorani_4

Foto: @ donna.bombonna



Niđe Veze: Nova adresa, stari šarm – sada u retro pariškom stilu

Niđe Veze već poznajemo kao gradsku oazu za kafu, kreativnost i gourmet užitke. Ali nova lokacija donosi novu dimenziju – prostor koji izgleda kao da ste zakoračili u pariški kafić iz 60 - ih. Crvene boje, vintage namještaj, crno-bijele pločice, i Edit Piaf u pozadini… atmosfera je čista romantika.


bonjour_ba_mostar_restorani_8

bonjour_ba_mostar_restorani_6

bonjour_ba_mostar_restorani_5
 

Na meniju su palačinke, sendviči, pizze i waffle deserti koji prate savršenu šolju kafe. Ako tražite mjesto koje istovremeno nudi estetiku, ukus i onu „samo da sjednem i budem tu“ vibe – ovo je adresa za vas.


bonjour_ba_mostar_restorani_9

bonjour_ba_mostar_restorani_7

Foto: @caffe_bar_nidje_veze



Hotel Buna: Doručak s pogledom i večera koja priča priču

Samo desetak minuta od gradske gužve, restoran hotela Buna je tiha luksuzna oaza. Ovdje dan počinje sporije uz domaće sireve, hljeb, laganu pileću salaticu s narom i pogled koji umiruje misli. Doručak nije brzinska stanica, već ritual koji vas priprema za dan.


bonjour_ba_mostar_restorani_10

bonjour_ba_mostar_restorani_13


Ručak i večera ovdje nose isti ton pažnje rižoto sa sipom, pasta s piletinom, svježa riba i deserti koji su jednako nježni koliko i bogati. U večernjim satima, restoran se povlači u tišinu i pretvara u mjesto za vino, razgovor i desert pod zvijezdama. Ako tražite mirnu gastro pauzu – Buna je to mjesto.


bonjour_ba_mostar_restorani_12

bonjour_ba_mostar_restorani_14

Foto: Hotel Buna


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!