TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 6.7.2022.

Čekaj, Bajadera cappuccino?! Da, stigao je u BiH i morate ga probati!

 

Ima nešto posebno u tradicionalnim gourmet delicijama, bile one slane ili slatke.Međutim, kada pronađemo jedan takav recept, s malim twistom, s uzbuđenjem pripremamo sve sastojke za izradu istog.
Tako je recept od poznate food blogerice @zubeydemutfakta za pripremu kadaifa postao pravi trend na društvenim mrežama i ukrao simpatije gurmana.
U njegovoj pripremi i adaptaciji se okušala food blogerica iz Visokog,  @elmagram_77  koja je s nama podijelila recept za pripremu ovog kadaifa koji se lagano kreira i uopšte se ne koristi rerna. Jednostavni recepti su nam uvijek najdraži, a ovaj će sigurno zadovoljiti svaki 'slatki zub'.
U nastavku vam otkrivamo koji su vam to sastojci potrebni kao i detaljan način pripreme, a Elma nam je pripremila i fotke kadaifa. 





Sastojci: 

200 g kadaifa
2 kašike putera (stavila sam 80 g)
4 kašike šećera
1 velika šolja narezanih oraha


Krema:

1 litar mlijeka
3 kašike gustina
4 kašike brašna
1 vanilin šećer
1 čaša šećera (200 ml čaša)
200 ml slatkog vrhnja

 



Priprema:

Prvo se pravi krema da se može malo prohladiti dok pripremimo kadaif.

1. U zdjelu pomiješamo gustin, brašno i šećer.
2. Izmiješanim sastojcima dodajemo mlijeko, dok ne dobijemo tečnu, ujednačenu smjesu.
3. Ostatak mlijeka stavimo da prokuha.
4. Čim mlijeko prokuha, ulijemo smjesu i miješamo bez prestanka dok fino ne proključa i zgusne se.
5. Kremu prebacimo u neku hladnu zdjelu, pokrijemo pvc folijom i ostavimo da se hladi.


Kadaif: 

Potrebna je malo dublja posuda za prženje, da se ne rasipa okolo dok ga miješajte.

1. Uključiti platu na najjače i staviti puter da se istopi. 
2. Dodati izmrvljen kadaif u istopljen puter.
3. Smanjiti platu na 2 i pržiti kadaif tačno 5 minuta uz neprestano miješanje.
4. Dodati 4 kašike šećera, pa pržiti još 5 minuta uz neprestano miješanje.
5. Dodati usitnjene orahe, pa miješati još jednu minutu.
6. Skinuti kadaif s plate i ostaviti da se prohladi, dok pripremimo kremu.
7. Uliti 200 ml slatkog vrhnja u kremu i izmiksati mikserom. Ne mora se čekati da krema potpuno bude hladna, dovoljno je da nije vrela.

 




Kadaif se sprema u manjoj tepsiji ili zdjeli, veličine 30 X 20 ili malo i manjoj. Istresti polovinu kadaifa u tepsiju i fino rasporediti. Na kadaif se doda krema, pa preko kreme druga polovina kadaifa. Ostaviti u frižider da se ohladi, kad se dobro ohladi izrezati na kocke i gotovo. Bon Appétit! 

 

* * * 
Naslovna fotografija: @elmagram_77

 


Bonjour

Brzi, lagani i savršeni za ljetne dane – video recepti za doručak koji volimo

TEKST: Adelisa Mašić

Brzi, lagani i savršeni za ljetne dane – video recepti za doručak koji volimo Brzi, lagani i savršeni za ljetne dane – video recepti za doručak koji volimo

Kad temperature porastu, jutarnji obroci koji su lagani, svježi i brzo gotovi postaju naš prvi izbor.

Upravo zato donosimo tri ideje za tost koje izgledaju podjednako lijepo koliko su i ukusne – idealne za ljetni doručak ili kasni brunch.

 



Prva ideja je french toast sa svježim jagodama. Mekan hljeb umočen u smjesu s jajima i lagano zapečen, uz dodatak kremastog namaza i svježeg voća – jednostavan, ali efektan početak dana.

 



Druga varijanta je bruschetta s avokadom i sirom. Baget, zreli avokado i otopljeni sir čine ukusnu kombinaciju, a možeš dodati i nekoliko kapi limuna za dodatnu svježinu.

 



Treća opcija je banana tost – klasik koji se lako prilagođava. Uz kikiriki puter, banane i dodatke poput bobičastog voća, cimeta ili kašike jogurta, postaje doručak kojem se rado vraćamo.

 

 
 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Naslovna fotografija:  @anna_dorzh 
 

 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!