Fotografkinja Aida Redžepagić nas vodi u veličanstveni Madrid - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Fotografkinja Aida Redžepagić nas vodi u veličanstveni Madrid

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
1.11.2015.

Kada nam je Aida javila da ne može raditi s nama na jednom snimanju jer u to vrijeme ide u Madrid, jasno je da smo odmah 'naručili' da nam pošalje fotografije najljepših mjesta koje je vidjela. To je i učinila, tako da ćete danas uživati u sjajnim foto prizorima famozne Palacio de Cristal, Parque Cerro del Tío Pío i živopisnom El Rastro marketu.Prošećimo Madridom sa Aidom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Madrid je jedan od onih gradova u koji čim kročite shvatite da bez obzira koliko imate dana ispred sebe, nećete stići sve obići. Ima toliko toga za pokazati.
Ono što se mene najviše dojmilo jesu parkovi koji se nalaze svuda oko vas bez obzira u kojem ste dijelu grada.

buen retiro park

Buen Retiro Park

buen retiro park 01

Buen Retiro Park

el retiro park

El Retiro Park

el retiro park 02

El Retiro Park

Za ljubitelje umjetnosti Madrid nudi sve. Prado, jedan od najboljih muzeja u Evropi u kojem ćete pronaći djela mnogih velikana, kao što su Goya, El Greco, Rubens… Ako ste više fan moderne umjetnosti (kao ja) onda je muzej Reigna Sofia savršen za vas. Tamo vas čekaju dva najveća španska umjetnika 20og stoljeća, Picasso i Dali (naravno i mnoštvo drugih, ali meni je ovo bilo sasvim dovoljno za početak).

muzeo reina

Museo Reina Sofía

muzeo reina 01

muzeo reina 02


Osim turističkih atrakcija o kojima možete čitati i na Wikipediji, ono što posebno izdvaja Madrid (i ostatak Španije) od ostalog dijela Evrope jeste bliski pristup porodici. U Madridu nema mnogo klubova i ušminkanih kafića, ali na svakom uglu imate barove u kojima sjede cijele porodice, od najmlađeg uzrasta do bakica i dedica. Obzirom da u Madridu uz svako piće u barovima dobijete i “tapas” (nešto za pregristi, što vrlo često mijenja ručak) cijele porodice se okupljaju u vrijeme “sieste” (svaki dan od 2 do 4) na zajednička druženja/ručkove. Iako su ove stvari jako simpatične za nekoga ko dolazi sa drugog kraja Evrope, vrlo često znaju biti i frustrirajuće. Kada se u 3 sjetite da vam treba nešto iz marketa, mesnice ili bilo koje druge prodavnice, morat ćete čekati do 4-5 jer apsolutno ništa ne radi.

el rasto market

El Rastro Market

el rasto market 01

 

Također, iako su druženja u barovima simpatična i opuštena, ponekad ipak poželite malo “sređeniju” atmosferu (većina barova u kojima smo bili su se činili kao da još od 70ih nisu promijenili ni stolnjake), naravno da postoji i alternativa, ali to je samo za turiste i tu nema lokalaca jer špancima nisu bitne formalnosti kao da li je pod u baru obrisan zadnjih sedam dana sve dok je društvo na okupu i ne nedostaje piva i grickalica.

merkado

Mercado de San Miguel

Za one koji su imali priliku obići druge dijelove Španije prije Madrida (Granada, Sevilla, pa i Barce-lona), Madrid može biti blago razočaravajući jer osim u suvenirnicama, nećete osjetiti duh flamenka hodajući gradom (mom saputniku je to posebno pokvarilo ugođaj).
Sve u svemu grad koji vrijedi posjetiti i kojemu se vrijedi vratiti.

monument of alfonso

Monument to Alfonso XII

murillo

Murillo Square

palacio de kristal 03

Palacio de Cristal

palacio de kristal

Palacio de Cristal

palacio de kristal 02

Palacio de Cristal

vallecas 01

Vallecas (Parque Cerro del Tío Pío)

 

madrid aida

 

Foto: Aida Redžepagić

 

 

 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno