TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 11.1.2024.

Kuhinja je srce doma i zaslužuje poseban tretman koji podrazumijeva čišćenje i organizaciju, kako bi postala centar obiteljskog okupljanja i stvaranja najljepših delicija.


Kreirali smo serijal o čišćenju u prvom mjesecu za svjež početak godine, dok ste okruženi ugodnim i organiziranim interijerima – od dnevne i spavaće sobe, do kupaonice. Za kraj serijala, donosimo nekoliko ideja kako reorganizirati kuhinju i očistiti ju od nepotrebno nagomilanih stvari.

Osim temeljitog čišćenja, gdje se trebate posvetiti i onim najsitnijim detaljima, donosimo ideje i kako kuhinju učiniti prostorom u kojem je praktičnije spremati jela. Osim toga, uz ovih par trikova kreirat ćete ugodan prostor stvoren za druženje uz prvu jutarnju kavu ili čašu vina prije spavanja.


Foto: @ashleytstark



Kuhinjske površine

Započinjemo s očiglednim. Kuhinjske površine su otvorene i na njih prve pada pogled pri ulasku u tu prostoriju. Ako su zatrpane mnoštvom uređaja i sitnica koje želite imati na dohvat ruke, generalni dojam će biti neuredan i kaotičan.

Stoga, kao i sa svakom drugom prostorijom, počnite eliminacijom nepotrebnih predmeta. Pogledajte sve one sitnice i kuhinjske gadgete koje ste kupili u naletu impulzivnog shoppinga ili ste pomislili da će biti jako praktični. Sve one koje niste koristili više od tri mjeseca – proslijedite dalje.

Istina je da je praktično samo ono što koristimo na dnevnoj, tjednoj ili barem mjesečnoj bazi. Kada se riješite svega što bespotrebno zauzima prostor, pređite na određivanje prioriteta i organizaciju.

 



Organizacija kuhinje prema zonama

Kuhinjske površine možete podijeliti po zonama za rezanje, pripremu i kuhanje i tako kreirati skladan i učinkovit tijek rada.

Ono što je prednost kuhinje podijeljene prema zonama, jest mogućnost da u svaki kutak stavite samo ono što vam je neophodno za operacije koje raditi na tom dijelu površine. Noževi i daske kod rezanja, začini kod pripreme, posuđe u zoni kuhanja… Shvatili ste koncept.

Nakon takve podjele, posvetite se mikroorganizaciji svake od tih zona.


Foto: @barrkitchens



Kreiranje prostora za pohranu

Napravite svaku zonu što učinkovitijom i prilagodite ju svom načinu rada u kuhinji. Naprimjer, možete kreirati ladicu za začine ako vaša kulinarska djela ne mogu proći bez njih ili dodati pregrade u svaku ladicu za lakšu organizaciju sitnih elemenata. Kreirajte i kutak posebno za uređaje poput aparata za kavu, a uz kutak za druženje možete napraviti improvizirani mini bar.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NEAT Method ® (@neatmethod)



Na taj će način svaki dio kuhinje biti funkcionalan, a sve potrebno ćete uvijek imati pri ruci u pravoj zoni.


Detalji čine razliku

Cvijeće u vazi, drvo masline, rubber tree… Koju god opciju birali, dašak prirode u kuhinji će dati toplinu prostoru i potaknuti vašu maštu kada budete kuhali. Stvaranje ugodne atmosfere opušta. Iako nekada kuhinju gledamo samo kao mjesto za pripremiti jelo, ne zaboravite da ona može služiti i kao omiljeno mjesto okupljanja.


Foto: @houseliftdesign



Uz cvijeće razmislite i o pravilnoj raspodjeli svjetlosti, kako bi kuhinju samo jednim klikom mogli prebaciti iz funkcionalnog prostora, u ugodnu oazu za druženje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PRshots (@prshotsonline)

* * *
Naslovna fotografija: @houseliftdesign


Bonjour

Otkrivamo blagdanski izlog koji budi osjećaj djetinjstva i kojem se vraćamo iznova

TEKST: Bonjour.ba

Otkrivamo blagdanski izlog koji budi osjećaj djetinjstva i kojem se vraćamo iznova Otkrivamo blagdanski izlog koji budi osjećaj djetinjstva i kojem se vraćamo iznova

Postoje domovi u kojima ukrašavanje jelke nikad nije samo početak blagdanske sezone.

To je mali porodični ritual, trenutak u kojem se vraćamo onim dragim navikama koje smo ponijeli iz djetinjstva: biranje kuglica, slaganje lampica, potraga za 'onim jednim ukrasom' bez kojeg jelka nije potpuna.


oli_living29bonjour_ba

To je i trenutak u kojem dom na kratko zastane. Lampice zamijene dnevnu svjetlost, prostor postane topliji, a oni tihi razgovori i smijeh stvaraju atmosferu zbog koje sve izgleda nježnije nego inače.


oli_living19bonjour_ba

Možda baš zato, iz godine u godinu, mnogi od nas traže mjesto koje može probuditi tu istu emocionalnu iskru. Prostor u kojem počinje sezona ideja, inspiracije i onog poznatog blagdanskog uzbuđenja.

Ove godine, ta priča dobila je novo poglavlje. Oli Living, novootvoreni odjel prodajnog centra Oli koji se nalazi na adresi Vukovarska 68 u Posušju, okuplja sve što dom čini domom: od predmeta koje svakodnevno koristimo do detalja koji mijenjaju atmosferu prostora.


oli_living3bonjour_ba

oli_living23bonjour_ba

Kako je mala ideja postala početak blagdanske sezone  

Prije nego što je Oli Living dobio svoje ime i prostor, postojala je mala porodična trgovina u kojoj je svako ukrašavanje polica donosilo isto ono iskreno uzbuđenje koje i danas osjećamo u blagdanskom periodu. 


oli_living12bonjour_ba

Ivana Begić, kreativna direktorica Oli Living tima

Nekoliko pažljivo odabranih dekoracija, puno mašte i želja da se ljudima donese komadić topline bili su temelj ove priče.

Godinama kasnije, iza ideje i koncepta uređenja stoji Ivanina vizija, koju je cijeli tim pretvorio u ono što danas vidimo. Putovanja na evropske sajmove, istraživanje trendova i biranje kolekcija u showroomima oblikovali su današnji asortiman: spoj nordijske jednostavnosti, londonskog šarma i topline juga. 


oli_living16bonjour_ba

Ivana Begić, kreativna direktorica Oli Living tima

Zato se u Oli Living ne ulazi samo radi kupovine, nego radi osjećaja. Upravo tu počinje božićni dio priče, onaj zbog kojeg se svake godine vraćamo.

Osam priča, jedna sezona: Kako izgleda Božić u Oli Livingu?  

Blagdanske dekoracije u ovom prostoru nisu samo izložene, već pretvorene u osam tematskih svjetova, od kojih svaki ima svoju boju, atmosferu i emociju. Posjetitelji gotovo uvijek prepoznaju 'svoju temu' čim zakorače u prostor.


oli_living15bonjour_ba


Među njima je i Ralphie’s, cozy estetika koja je ove godine osvojila internet: topli tonovi, meke teksture i doza nostalgije koja podsjeća na filmske praznike kakve pamtimo iz djetinjstva.


oli_living22bonjour_ba


Tu je i novi koncept 50/50: jedna polovina jelke uređena je u stilu snježne šume, s bijelim i srebrnim tonovima, dok druga donosi toplu, klasičnu blagdansku atmosferu doma. 

Dva jasno različita stila spojena su u jednu jelku, tako da posjetitelji mogu vidjeti kako obje estetike funkcionišu u praksi.


oli_living18bonjour_ba

Kako bi ove priče doživjeli svi, uvedeno je i novo pravilo: ukrašene jelke i dekoracije na njima nisu na prodaju. 

Godinama su upravo one prve nestajale, često prije nego što ih je većina posjetitelja uopće stigla vidjeti. Ove sezone, želja je bila jednostavna, da svako ko zakorači u Oli Living može doživjeti cijelu čaroliju, bez žurbe i straha da je zakasnio.


oli_living6bonjour_ba

Kada se tihi rad pretvorio u blagdanski prizor  

Blagdanski izlog u Oliju otvoren je 15. novembra, i već prvih sati bilo je jasno da to nije samo još jedno otvaranje. Ljudi nisu prolazili, vraćali su se. Neki da bolje pogledaju, drugi da zastanu još malo, treći da povedu nekoga kome žele pokazati ono što su upravo doživjeli.


oli_living8bonjour_ba


U stvaranju ovogodišnjeg izloga učestvovali su svi koji godinama grade ovu priču: porodica, tim zaposlenih i ljudi koji stoje iza svakog detalja. Birali su lampice, usklađivali boje, slagali ukras po ukras, i upravo je taj zajednički rad dao prostoru posebnu toplinu.


oli_living21bonjour_ba

Svako je donio dio sebe, i možda je baš zbog toga ovogodišnji izlog toliko topao. Ne topao svjetlom, nego osjećajem.

Prvog dana, posjetitelji su se zadržavali satima. Šetali su polako, gledali detalje, fotografisali, a najviše vremena provodili su pred jaslicama koje su ove godine dobile središnje mjesto. 


oli_living4bonjour_ba

Vidljive još s glavne ceste, jaslice su postale mali magnet za sve generacije: djeca su prilazila širokih očiju, odrasli s tihim smiješkom, kao da se u njima probudi zaboravljena uspomena.


oli_living26bonjour_ba
 

U vrijeme otvaranja, saksofon Borisa Bomoštara ispunio je prostor božićnim klasicima. Tonovi su se spojili s toplinom svjetla, stvarajući atmosferu koja je djelovala gotovo filmski, kao prizor koji bismo najradije zaustavili na trenutak duže.


oli_living24bonjour_ba

Među jelkama, dvije su odmah pronašle svoju publiku: bordo, duboka i sofisticirana, i klasična crvena, ona bez koje blagdani jednostavno nisu potpuni. Različite po tonu, a iste po emociji koju bude.


oli_living9bonjour_ba


A priča još nije završena. Tek nas čeka glavni detalj: raskošna jelka u Ralph stilu, koja će zaokružiti cijeli izlog i označiti trenutak kada blagdanska sezona u Oliju zvanično počinje

Ako je suditi po prvom danu, ova sezona će trajati malo duže, izgledati još toplije i ostaviti utisak koji se pamti.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Oli d.o.o. Prodajni Centar Posušje.
Foto: Ivan Gudić  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!