Krupni listovi ove biljke obogatit će svaki interijer, a neće zahtijevati puno brige - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Krupni listovi ove biljke obogatit će svaki interijer, a neće zahtijevati puno brige

Tekst:

Arijana Bošnjak

DIZAJN SAVJETI
17.11.2023.

Baš kao i u svijetu mode, tako se i u svijetu interijera trendovi mijenjaju preko noći i rijetki su predmeti koji svojom pojavom odolijevaju testu vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Jedan od onih koji je uspio zadržati status vječnog klasika u interijerima je biljka Fikus gumijevac (Ficus Elastica), zahvaljujući nenametljivoj eleganciji koju unosi u dom. Iako ima tako jednostavan izgled (krupni i sjajni zeleni listovi na drvetu) u tome se krije njegova moć. Ovo drvo će svojim decentnim izgledom upotpuniti izgled interijera, a da pri tome ne oduzima na pozornosti ostalim elementima u domu.

 Osim naravno, ako ne dozvolite da zasja u svome punom sjaju i vine se u visine. Ovo je drvo koje inače može narasti i do 40 metara visine, ali vi odlučujete o tome koliko će visoko biti, redovnim skraćivanjem i predanim održavanjem.

Porijeklom iz jugoistočne Azije, ova biljka je pronašla svoje mjesto u domovima diljem svijeta, unoseći dašak divljine u dom, ali i dozu profinjenosti i topline. Osim estetskih prednosti, ovo drvo sa sobom nosi i zdravstvene benefite jer efektno čisti zrak u prostoriji od toksina i donosi svježe i prozračno okruženje.

 Želite li da biljka bude centralni dio doma koji svojom dominantnom pojavom zahtjeva da bude primijećen, ne trebate tražiti dalje. Ovo drvo savršeno će se uklopiti u svaki prostor, od moderne elegancije do eklektičnog, boho interijera. Osim toga, ovoj biljci pridaju i moć da ublaži stres i unese pozitivnu energiju u okruženje.


Briga o drvetu

Ficus elastica idealan je izbor za one koji imaju užurbani lifestyle, jer ovaj komadić zelene divljine zahtjeva jako malo pažnje (osim one vizualne). Redovno, ali umjereno zalijevanje i povremeno oblikovanje (da biste postigli željeni oblik i visinu) uglavnom su dovoljni da ova biljka pokaže svoj puni sjaj.

 Pogledajte još fotografija

 

* * *
Naslovna fotografija: @forthehome

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno